Jutri ali nikoli: Trofeja že ima vgravirano Rogličevo ime

Uroš Gramc
26.05.2023 08:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dramatičnem finišu na najvišji točki letošnjega Gira naš as ni zlomil britanskega, ga je pa premagal.
Reuters

Ob vznožju vzpona na Svete Višarje je bil včeraj že parkiran avtodom, polepljen s podobami Primoža Rogliča, ob njem pa kartonska replika pokala za zmagovalca Gira 2023 z vgraviranim njegovim imenom. Za kaj takega mora naš as danes nadoknaditi še 26 sekund zaostanka za Britancem Geraintom Thomasom. Tri mu je odščipnil v kraljevski etapi v Dolomitih z več kot pet tisoč višinskimi metri na petih prelazih, 23 pa jih je pribil Portugalcu Joau Almeidi in se učvrstil na drugem mestu.

"Še kar nekaj jih je treba dobiti nazaj. Ampak dobro je bilo, sem zadovoljen," je za TV Slovenija povedal Primož Roglič. Škoda, da so bili v ospredju ubežniki, ki so odnesli vse bonifikacijske sekunde (slavil je Kolumbijec Santiago Buitrago). Tretjeuvrščenega Magnusa Corta je ujel na ciljni črti; malo je manjkalo, pa bi Valižanu odnesel še pet sekund. Sicer pa smo dolgo čakali, da se bo v troboju kaj zgodilo. Zasavec je pred zaključnimi 20 kilometri zamenjal kolo s prenosi za "makadamkanje", torej s precej lažjimi in primernimi za najstrmejše vzpone, ki naj bi jih uporabil tudi ob menjavi v drugem delu današnje ure resnice, ko se bo cesta postavila navpično.

A napadel je šele dober kilometer pred ciljem, ko so bili že krepko prek dva tisoč metrov in so proti vrhu klanca ter najvišje točke letošnje pentlje (Tre Cime di Lavaredo) vozili med zaplatami snega. Prej se ni dalo storiti kaj dosti, je priznal njegov prvi pomočnik Sepp Kuss: "Ineos je narekoval močan tempo, pa tudi vzpon je bil težak." Britanci so očitno kljub številčnemu deficitu zelo močni. Pospešek našega asa ni zlomil niti njihovega kapetana, je pa Portugalca, ki pa se je še vrnil, ko je duet Roglič-Thomas malce popustil. A ga je odpihnilo, ko je Valižan pohodil plin že krepko znotraj zadnjega kilometra. Še Roglič je imel težave. Toda žilavi Kisovčan je imel v dramatični končnici v nogah dovolj dinamita za sprint in zadoščenje. "Taktično smo dobro dirkali, bil sem tam, kjer je treba. Pa tudi noge sem dobil nazaj. Jutri spet gremo na polno. Komaj čakam, da se prične, da startam. Vse bomo dali na cesto in videli. Zelo bom užival v vsej podpori," se 33-letnik zaveda, da bo ob cesti ogromno število slovenskih navijačev. Da mu ti dajo dodatno energijo, zelo rad pove.

Rezultati 19. etape, Longarone-Tre Cime di Lavaredo, 183 km: 1. Santiago Buitrago (Kolumbija/Bahrain Victorious) 5.28:07 (povp. hitrost 33,5 km/h), 2. Derek Gee (Kanada/Israel-Premier Tech) +0:51, 3. Magnus Cort (Danska/EF Education-EasyPost) 1:46, 4. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) isti čas, 5. Geraint Thomas (Velika Britanija/Inoes Grenadiers) 1:49, 6. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) 2:09; vrstni red: 1. Thomas 81.55:47, 2. Roglič +0:26, 3. Almeida 0:59.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta