(INTERVJU) Anže Lanišek: Brez popuščanja, še korak naprej

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.03.2023 05:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že večkrat jim je malo zmanjkalo, tokrat se je izšlo; Lanišek je izjemno vesel prvega slovenskega odličja mešane ekipe na svetovnih prvenstvih.
Reuters

Že v nedeljo je mešana ekipa osvojila bronasto kolajno na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, vendar je naša četverica še ni imela okrog vratu. Komaj jutri zvečer bo podelitev, a to kaj dosti ne spremeni občutkov. Z lepo popotnico in mirnostjo se je Anže Lanišek podal na prvi trening na veliki napravi. V prvem skoku je zaostal za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in Timijem Zajcem, v drugem zgolj za reprezentančnim kolegom, tretjega pa sta omenjena Slovenca izpustila, dobil pa ga je Domen Prevc. "Zelo dober trening je za mano. Užival sem v skokih. To je bilo, kar sem hotel. Zdi se mi, da sem lepo prenesel skoke z male na veliko napravo. Obe mi odgovarjata in mislim, da je to videti," je povedal 26-letni Domžalčan.

Slabi stvari dneva sta bili, da je glavni trener Robert Hrgota moral zmanjšati ekipo za tekmo na štiri, Žaba je seveda bil vanjo že uvrščen, in da je Peter Prevc grdo padel: "Z njim naj bi bilo na srečo vse v redu. Ni prijetno, ko vidiš sotekmovalca, da tako pade. Vem, kako izgleda, sem že občutil. Tega ne privoščim nikomur, niti tujcu ne bi," je zatrdil. To bo poskušal odmisliti za tekmo, kot je moral vse drugo, tudi pozitivno - ekipno kolajno, zanj drugo na svetovnih prvenstvih v skokih po posamičnem bronu v Oberstdorfu 2021 na mali napravi. "Medalja ti da nek zagon, toda cilji ostajajo enaki kot pred prvenstvom. Poskušam nadaljevati v ritmu, medalja gor ali ... Super je, da je, ampak poskušam se osredotočiti na to, kar me še čaka, ne na to, kar je bilo. Evforija je bila takoj po tekmi. Potem je prišlo še nekaj obveznosti, nato pa se je bilo treba umiriti in zbrati za nov teden. Ne smemo popuščati in se ustavljati, ampak morda narediti še korak naprej," je odločen Lanišek.

Verjetno je vseeno lepše startati v nove tekme vedoč, da eno odličje že imate?

"S Timijem sva imela res lepo priložnost za posamično kolajno na mali skakalnici, ampak tekma je bila, kakšna je bila. Spremeniti ne moremo več nič za nazaj. Sam zase vem, da so bili skoki vrhunski. Verjamem, da bi si zaslužil več, ampak to je tak šport, v naravi, rezultat je treba sprejeti. V nedeljo smo pokazali to, kar znamo. In to ne glede na to, da je bila težka tekma, zase lahko rečem, da sem imel kar nekaj preizkušenj, ali bom ostal miren ali ne. To sem naredil super in se je obrnilo nam v prid."

Kakšno težo ima to odličje v vaši karieri?

"Zelo lepo je. Prvič smo na mešani ekipni tekmi svetovnega prvenstva prejeli kolajno, in to celo na domačem prvenstvu. Morda nismo bili med najožjimi favoriti za kolajno, smo pa verjeli, da jo lahko dobimo. Na koncu bi se skoraj še borili za zlato. Ne gledamo kolajni v zobe, treba se je veseliti, obenem pa jo odmisliti, pozabiti in se osredotočiti na veliko skakalnico. Tekme nas še čakajo, želim jih oddelati vrhunsko. Po drugi strani pa, ja, v Seefeldu smo bili blizu, v Oberstdorfu in Lahtiju prav tako. Po vseh razočaranjih smo jo osvojili in sem zelo zadovoljen."

Je večje zadoščenje, ker ste jo tako dolgo čakali?

"Ja, je večje zadoščenje. Po angleško bi rekli 'redemption', odrešitev, da obrneš, kar se ti je prej slabega zgodilo, da nam je vedno nekaj zmanjkalo, metrov, sreče. Da smo v nedeljo pokazali timski duh, da je vsak prispeval tisto, kar zna."

Koliko je pomagala domača skakalnica?

"Skakalnica kot skakalnica, na vsaki je treba daleč skočiti. Drugače pa je bilo medaljo slajše osvojiti, ker smo vložili toliko energije, truda. Vsi, družina doma, ekipa tukaj. Skupek vsega je, da smo pokazali, da zmoremo."

Škoda, da ni še vzdušje temu primerno; ni to Planica, kot smo je vajeni par tednov kasneje v letu ...

"Ja, ni to konec marca, april, na žalost, ampak tako je. Nisem tisti, ki sodi, ampak še vedno se čuti domača podpora. Ne glede na to, če le sedijo doma pred televizorji. Že to ogromno pomeni, tudi to je podpora."

Drugače je tudi to, da so prisotni drugi športi in je tekmovanje raztegnjeno na dva tedna. Kako vam odgovarja tak format na domačih tleh?

"Meni ne predstavlja problemov. Domače imam blizu, vsak dan se vidimo. Tu je neko varno domače okolje, kamor se vrnem in se umirim. Po drugi strani je veliko stvari, ki jih moramo oddelati. Ponavadi se razvija tako, da imamo ob dopoldnevih aktivacijo, potem greš na kosilo, čez uro, dve na skakalnico. Lepo si zapolniš dan. Imamo veliko možnosti za aktivnosti, zvečer gremo v savno. Prostega časa je kar dosti, pričakoval sem ga manj. Včasih tudi prižgem televizor, ker je svetovno prvenstvo, imaš veliko opcij."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?