(GOST KOMENTATOR) Valter Birsa o kvalifikacijah za EP: Škoda bi bilo zapraviti priložnost za nekaj velikega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija je marčevski del kvalifikacij zaključila s stoodstotnim izkupičkom.
Robert Balen

Na koncu reprezentančne akcije se štejejo točke, te so najbolj pomembne, in po uvodu v kvalifikacije za evropsko prvenstvo smo lahko zadovoljni. Imeli smo kar nekaj težav s poškodbami, vseh najboljših igralcev ni bilo zraven, kar se pri rezultatu ni poznalo. Morda smo se proti San Marinu res preveč "namatrali", a tako je, če ne izkoristiš priložnosti proti slabšemu nasprotniku, ki se zapre. Cilj je izpolnjen, sledita tekmi, ki sta eni bolj pomembnih v tem ciklusu.

Valter Birsa
Andrej Petelinšek

Junijski termin, ki sledi po sezoni, je stalnica, le da v preteklosti takrat praviloma ni bilo kvalifikacijskih tekem, zato bo za nogometaše to morda nekoliko bolj naporno. Toda priti domov in igrati za svojo državo je čast, vprašanj o motivaciji ne sme biti. Vse reprezentance čaka podobna naloga, izgovorov ne sme biti. Verjamem, da bodo naši fantje v trenutni situaciji zelo motivirani.

Lov na Euro: Kazahstan in San Marino pospravljena, junija pa se bo videlo, kdo ima karakter

Kot v vsaki generaciji imamo tudi v tej nekaj nosilcev igre in nogometaše, ki izstopajo po talentu. V manjših reprezentancah so te menjave generacij morda bolj opazne, zdajšnja sestava Slovenije pa ima kakovost, fantje igrajo v tujini, v dobrih klubih. Imamo zmes izkušenj, talenta in mladosti. Lepo je videti, kako se novi, mladi fantje znajo takoj vključiti v reprezentanco. Žan Vipotnik je dosegel gol na prvi tekmi, dobro so se znašli tudi ostali, ki so na začetku reprezentančne poti. Veliko pozitivnih stvari smo lahko videli v minulem tednu.

Po teh dveh tekmah lahko s še večjo gotovostjo ocenimo, da imamo veliko priložnost za preboj na Euro 2024. Na odločilnih tekmah bo treba to potrditi s stoodstotnim pristopom. Vedno je možnost za izboljšave. Strokovni štab najboljše ve, kaj še lahko popravimo in kaj je že dobro. Ljudje v reprezentanci po reakcijah igralcev vedo, kako se počutijo in zakaj se v nekih trenutkih obnašajo, kot se. Po vsaki tekmi si je treba naliti čistega vina, da se bo lahko ekipa primerno odzvala v naslednjih akcijah, ker bi bilo škoda zapraviti priložnost, da se zgodi nekaj velikega.

Glede na žreb tekem je bilo pričakovati, da bo izkupiček po dveh tekmah stoodstoten. Z rezultatom tekme med Kazahstanom in Dansko smo dobili potrditev, kako pomembna je bila prva zmaga v Astani. Ne verjamem, da bi prvo mesto na lestvici Sloveniji v nadaljevanju kvalifikacij predstavljalo večji pritisk, največjega si na svoja ramena dajejo prav reprezentanti, ki si zagotovo želijo na veliko tekmovanje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta