Franci Petek za svetovno prvenstvo kupil kar 60 vstopnic

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.02.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Franci Petek ugotavlja, da Slovencem svetovno prvenstvo in ta format tekmovanja nista blizu.  
Robert Balen

Takšnih in drugačnih kritik na drago in prazno nordijsko SP v Planici ne manjka, soočili smo jih s svetovnim prvakom v smučarskih skokih na veliki skakalnici iz leta 1991 Francijem Petkom, zdaj direktorjem Zavoda za šport RS Planica, ki se je kot po navadi odzval z nasmeškom: "Komentarju bi se sicer izognil. Ni pravično oziroma ni prav, da karkoli ocenjujem. Nimam pristojnosti, saj nisem nič na tem delal. Je pa vedno dokaj težko predvideti, kakšen bo odziv gledalcev. Ne glede na to pa sem zaznal, da so se organizatorji potrudili in ponudili različne možnosti paketov dnevnih in poldnevnih kart, popuste itd. Seveda pa na koncu psihologija trga oziroma potrošnika pove, koliko si zadel. Gotovo ni prav lahka naloga postaviti ustrezno ceno." Kot dodaja, je sam za svojo družino za prvi teden tekmovanj kupil 30 vstopnic in še za drugi teden prav toliko: "Zavedam se, da nobena vstopnica ni zastonj. Nekdo jo mora plačati. S tem ohranjamo trajnostno poslovanje, v tem primeru prvenstva."

Na naše vztrajanje, da je število prodanih vstopnic vendarle nižje od pričakovanj, pravi: "Če se osredotočim na slovenske navijače; zanje beseda Planica pomeni marčevske polete. Njim svetovno prvenstvo in ta format tekmovanja nista blizu. Žal se ne zavedajo, da takšnega tekmovanja še nismo imeli in ga še dolgo ne bomo imeli. Ne glede na obisk na prizorišču slika doseže toliko ljudi kot nobena druga prireditev v Sloveniji." Natančnih podatkov sicer nima, "a ne glede na to, v kateri državi je SP, to prek televizije, družbenih, tiskanih in elektronskih medijev doseže vsaj pol milijarde, najbrž pa blizu milijardo ljudi." Pri tem ima nordijsko SP eno specifiko, ki nam, Slovencem, zaradi favoriziranja smučarskih skokov ni blizu: "Razmerje, kaj pridejo navijači na SP bolj gledat, je na vsakem prvenstvu enako. Slovenci prioriteto dajemo skokom in mislimo, da so skakalne tekme tiste, ki vlečejo. A tukaj v Planici je popolnoma enako razmerje kot v Seefeldu 2019 oziroma kjerkoli sem bil kot tekmovalec, gledalec ali funkcionar na nordijskem SP. Skratka; teki so vedno bolj obiskani. In večji žur je."

Franci Petek, ko je postal svetovni prvak
Boris Vugrinec

Ob tem se nasmehne in z zanosom še enkrat razloži, da je res ponosen na domače SP: "V meni so res prijetni občutki. Ponosen sem, da so nam uspeli vsi koraki in da zdaj lahko prvenstvo nemoteno teče - od ideje do štirih kandidatur in končne izvedbe ter pripadajočega živžava." Pogovor je bil posnet tik pred mešano ekipno skakalno tekmo, tako da je prvi svetovni prvak iz Slovenije večkrat poudaril, kako je na trnih. Slovenija v tistem trenutku še ni imela medalje. Izjavo trenerja skakalk Zorana Zupančiča, da so orlice brez nje ostale tudi zaradi sodniških ocen, pa je pokomentiral: "Nikdar nisem imel občutka, da bi sodniki določene države favorizirali. Trenerji oziroma strokovni štab so tako osredotočeni in zaprti v tem svojem krogu, da morda malo preveč subjektivno gledajo na te zadeve." Pa moška posamična tekma, je bila na meji regularnosti? Petek zaključuje: "Ne, takšnih tekem z dokaj težkimi pogoji, kjer ne skačejo vsi tekmovalci v enakih pogojih, v sezoni vidimo veliko."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?