Finančni apetiti Riere so bili preveliki: Novi trener Olimpije bo Joao Henriquez

Jože Okorn, Dnevnik
22.05.2023 05:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa sta razgalila načrte zmajev.
Bojan Velikonja

Potem ko so se nogometaši Olimpije po osvojitvi dvojne krone razbežali na počitnice, ki bodo trajale do 12. junija, trener Albert Riera pa se je vrnil domov na Majorco, je vodstvo kluba včeraj stopilo pred medije. Direktor kluba Igor Barišić je 25 minut dolgo druženje z mediji začel s pripombo, da premalo spoštujemo delo uprave ob dvojni kroni, da je preveč negativizma. "V zadnjih dveh letih smo delali pošteno in odgovorno. Tako bo tudi naprej, saj ne delamo za osebne interese, ampak le za uspeh kluba. Dolgovi, ki smo jih plačali, so bili veliko večji, kot so nam bili predstavljeni ob prevzemu, saj je bil klub pred bankrotom. Dvignili smo klub in osvojili dvojno krono, nogometna akademija pa je z drugim mestom zaostala za cilji. 95 odstotkov naših odločitev je bilo pravilnih. Zamenjali smo Roberta Prosinečkega in športnega direktorja, ki sta zdaj brez kluba, torej si ju nihče ne želi," je kar vrelo iz Barišića. Za polom na evropskem potovanju v Luksemburg je obtožil turistično agencijo, za dolgove pa prejšnjega lastnika Milana Mandarića. Olimpija je lansko leto končala z minusom 4,5 milijona evrov. "To so nakopičeni dolgovi iz zadnjih let. Za osvojitev lovorik smo vložili lasten denar. Olimpija bo leto 2023 sklenila s plusom," je napovedal Barišić.

Novi trener je že bil v Ljubljani

Ko je po monologu Barišića do besede prišel športni direktor Goran Boromisa, je uradno potrdil, da bo novi trener 50-letni Portugalec Joao Henriques, ki je že bil na obisku v Ljubljani. Uradno bo predstavljen dan pred začetkom priprav. "Z Riero nismo podaljšali pogodbe, saj nismo našli skupnega jezika glede filozofije kluba in nekaterih razmišljanj. Ko smo imeli aprila zadnji resen pogovor, smo na daljšem sestanku ocenili, da ne moremo zadovoljiti njegovih finančnih apetitov. Nato smo začeli iskati druge rešitve," je Boromisa pojasnil odločitev o nepodaljšanju pogodbe z Riero, ki je po osvojitvi dvojne krone doživel enako usodo kot Igor Bišćan.

Po naših informacijah Joao Henriques, ki je z Olimpijo podpisal dveletno pogodbo, ni bil prva izbira, saj so bili kandidati vsaj še trije. Nima tako bogatega življenjepisa kot Riera, saj nikoli ni igral profesionalnega nogometa. Na Portugalskem je vodil številne klube, v zadnjih petih letih pet prvoligašev, nazadnje Maritimo, kjer je bil odpuščen po enajstih tekmah. "Pri izbiri Henriquesa so bile odločilne njegove dolgoletne izkušnje, saj je trener že 20 let. Bil je glavni trener na akademiji Sportinga, vodil klube v drugi ligi in manjše v prvi ligi. Ima pravi način razmišljanja tudi glede uveljavitve mladih igralcev, kar je dokazal v Santa Clari. Na Portugalskem ni imel priložnosti, da bi deloval v klubih, ki se borijo za lovorike, zato je vesel, da je takšno priložnost dobil v Olimpiji," je odločitev o izbiri trenerja pojasnil Boromisa. Odločno je zanikal, da je novi trener zagovornik obrambnega sloga, kar je pravo nasprotje pristopa Riere z veliko posestjo žoge in prevlado: "Novi trener zelo dobro ve, kako mora izgledati Olimpija. Mora biti dominantna s posestjo žoge in si priigrati veliko priložnosti. Na Portugalskem s Santa Claro ali Maritimom ni mogel biti prvak v konkurenci Benfice, Porta in Sportinga. Pravi, da končno prihaja v klub, v katerem bo lahko igral napadalen nogomet."

V sodelovanju z novim trenerjem so začeli oblikovanje igralske zasedbe za novo sezono. Z Mariom Kvesićem se klub še pogovarja. Đorđeju Crnomarkoviću so ponudili novo pogodbo, a se je odločil, da se vrne domov v Srbijo. Boromisa je samozavestno napovedal, da bo Olimpija do 10. junija imela tri ali štiri nove igralce iz tujine, pogovarjajo se tudi z enim Slovencem. Veliko priložnosti bodo dobili igralci iz lastne nogometne akademije, prednjačita pa Marko Ristić in Aldin Jakupović. "Igralci iz naše akademije so po kakovosti enakovredni tistim v klubih iz spodnjega dela lestvice," je bil jasen Boromisa.

Igralcev ne bodo prodajali za 500 tisočakov

V letošnji sezoni se je uveljavilo nekaj igralcev (Vidovšek, Ratnik, Sešlar, Elšnik ...), ki so zanimivi za tuje klube. "Za naše igralce nismo dobili še nobene uradne ponudbe. To je dobro, saj je glavni cilj kluba in igralcev uspešen nastop v Evropi. Imamo realne možnosti, da se s to ekipo, ki bo še nadgrajena, uvrstimo v skupinski del konferenčne lige. Igralci Olimpije za tuje klube še niso prva izbira, so pa naši nogometaši zanesljivo na širših seznamih želja klubov, na katerih so po dva, tri imena na istem igralnem mestu. Za morebiten odhod vsakega igralca imamo tudi že pripravljeno rešitev. Marsikdo se ohladi, ko v milijonih povemo ceno za naše igralce, saj jih ne bomo prodajali za drobiž, za 200, 300 ali 500 tisoč evrov," je o prestopih povedal Boromisa.

Olimpija bo priprave začela 12. junija, del jih bo opravila tudi v Avstriji. Generalka bo s Hajdukom 2. julija v Stožicah. Za tekmeca za prvi krog kvalifikacij za ligo prvakov, v katerem bo nosilec, bo izvedela 20. junija, prva tekma bo 11. ali 12. julija, povratna pa 17. ali 18. julija.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta