Milan Kranjc, trener Tine Šutej: Rekorde postavljamo, da jih rušimo

Bojan Bauman Bojan Bauman
28.03.2022 07:00

Trener razkriva ozadja odličnih rezultatov 33-letne skakalke s palico, s katerimi se je v Ljubljančanka v zrelem obdobju ukvarjanja z atletiko prebila v sam svetovni vrh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kranjc zadnjih šest let vodi Tino Šutej, ki se je v tem času prebila v svetovni vrh atletinj v skoku s palico.
Igor Napast

S skakalko ob palici Tino Šutej trener Milan Kranjc sodeluje zadnjih šest let in to je obdobje, ko je Ljubljančanka naredila odločilen preboj med najboljše. Njeni rekordi imajo danes že svetovno veljavo in ni naključje, da je pred dnevi na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu osvojila bronasto medaljo. Slovenija je na tak uspeh svojega atleta čakala 14 let. Šutejeva je garala in hkrati je morala biti v želji po medalji zelo potrpežljiva. Na mladinskem prvenstvu jo je osvojila davnega 2006 in v seniorski vrsti ji je enako uspelo šele po 15 letih - lani na evropskem prvenstvu na Poljskem. Kaj je skrivnost uspeha Tine Šutej, smo uvodoma vprašali trenerja Milana Kranjca.

"V tej disciplini običajno ni bližnjic; tekmovalci, ki razvoj prehitijo, so zelo redki. Sam se tega posla učim že od 17. leta in še danes, ko je minilo že 43 let, se učim, opazujem in poslušam. Za uspeh je preprosto potrebno ogromno specialnega znanja, imeti je treba razvite številne sposobnosti in vse jih je treba tudi povezati. Za to je potrebno najmanj deset let garanja."

Šutejeva je za vrhunskost potrebovala še dlje časa.

"Tina skače s palico že dvajset let in v tako dolgi karieri se običajno pojavijo tudi padci. Treba je iti tudi skozi nihanja v rezultatih. Ko se atlet vrača, pa je še toliko bolj pomembno zbrati prave občutke in skoncentrirati pravo energijo. Tina je očitno dovolj močno zaljubljena v atletiko. Ima izredno izostren fokus in na neki točki je opazila, da se je krivulja rezultatov obrnila navzgor. Potem jo je to vleklo in zadnja leta gre samo še navzgor. Ker ji zdravje še dopušča napore, je zgodba sestavljena."

Milan Kranjc
Foto: Igor Napast

Kako pa dojemate vlogo trenerja ob Tini Šutej? Sebe dojemate kot bolj strogega trenerja ali gre vse predvsem po sistemu zaupanja?

"Imam se za strogega trenerja in za strogega učitelja - sem tudi profesor športne vzgoje na šoli. Pri teh dveh stvareh seveda so razlike. Tina je odrasla oseba, ki ve, kaj hoče, in ima vizijo. Zato je najin odnos drugačen, kot ga imam z otroki. Tam postavim stvari na črto - tako mora biti! Njih je treba tudi vzgajati, jih postaviti v sistem. Brez vzgoje in organizacije v športu ni uspeha. Tina je profesionalka od glave do pet in zato zelo dobro sodelujeva, najino delo poteka dogovorno. No, papir vse prenese. A potem je treba zapisano implementirati in v življenje. Takrat pridejo na vrsto tudi kompromisi, prilagajanja in odstopanja."

Pri njenih 33 letih je še posebej pomembno, da skrbi za zdravje, za regeneracijo ...

"Vrhunski atleti niso nikoli povsem zdravi. Ne morejo biti, ker so nenehno na limitu. Informacije sedaj pritekajo z vseh strani in o metodiki ter tehniki v športu vsi vedo vse. Naloga trenerja pa je, da vse te informacije in metode sestavi v program, ki je uspešen. Še zmeraj je prostor za razvoj njenega 'motorja' in tudi skrbimo za moč in koordinacijo. Na koncu je treba poskrbeti še za tehniko skokov, ker ta nikoli ni dovolj dobra. Na zaletišču je potem ob pravem trenutku treba vse te elemente uporabiti. Pa na glavo ne smemo pozabiti. Tu se gradi predvsem na pozitivnih izkušnjah, ki krepijo samozavest. To je ključno za rezultat."

Nedavno v Beogradu na dvoranskem svetovnem prvenstvu se je izšlo za medaljo. A sama Šutejeva je razkrila, da se na tekmi sploh ni dobro počutila. Tudi vam je to, kaj se dogaja z njo, postalo jasno, ko ste videli, katero palico je uporabila za skoke.

"Za vrhunski rezultat je vzela pravo palico. Skakala je z isto tršo palico, s katero je dva tedna prej skočila 4,80 metra, kar je njen rekord. To je bil pokazatelj, da je bila solidna. Toda njeni skoki na tekmi niso bili dovršeni, da bi lahko naredila še več. Za presežek ji je zmanjkala iskra, boljše delo nog. Skoki bi lahko bili še z več energije. A tudi to, kar je zmogla v soboto, je zadostovalo za medaljo."

Šutejeva je sedaj medaljo osvojila v dvorani, ob koncu zimske sezone. Tudi rekord ima v dvorani; kmalu se začne poletni del sezone, kjer imajo tekmovalci običajno boljše rezultate. Kako vi vidite razliko med dvoranskimi tekmami in onimi na prostem?

"Svetovni rekorder Armand Duplantis je svetovni rekord 6,20 metra dosegel v dvorani; zunaj ima precej slabši rezultat, okoli 6.10 metra. Večina skakalcev pa res zunaj beleži boljše rezultate kot v dvorani. Na prostem je mogoče ujeti boljše razmere, veter v hrbet. Če je hkrati dobra dnevna forma ... če atletu gre vse na roko, potem na kaki tekmi skoči višje. A to je naključje. Medtem v dvorani ni nobenih motečih dejavnikov in so skoki bolj predvidljivi. Ujeti je treba samo pravi trenutek in formo. Ko se stvari izidejo, potem zunaj tekmovalci skačejo višje."

Tudi Šutejeva ima trenutno rekord 4,80 metra, ki je bil dosežen v dvorani.

"Mislim, da bo zunaj kmalu skočila višje. Običajno svoje zimske dosežke na prostem popravlja. Tudi letos bo tako, če bo zdrava."

Sezona se šele začenja. Je bila morda ob koncu zime celo prehitro v odlični formi? Bo to lahko ohranila celo leto?

"Pravkar smo končali zimsko sezono in čez dober teden se bomo začeli pripravljati za poletno. Preskočenih 4,80 metra je dokaz, da je dobro pripravljena. A tudi akumulator se enkrat sprazni in treba ga je znova napolniti. Tako bomo kmalu šli skozi nov cikel treningov, ko bomo formo obnavljali in jo verjetno dvignili na še višji nivo. Potem bo pripravljena na nova tekmovanja."

Kako pa bo v prihodnosti z rekordi v skoku ob palici? Še zmeraj nas atleti navdušujejo z novimi rekordi in tukaj praktično ni meja, saj je mogoče uporabljati zmeraj daljše orodje.

"Človek ne pozna meja - naj bo to v znanosti, tehnologiji ... povsod so nove ideje in tudi rekordi v atletiki so zato, da se rušijo, popravljajo. Pri skokih ob palici se trenutno to dogaja. Ljudje morda ne vedo, da palice atletov niso omejene z dolžino in strukturo. Palice se razlikujejo in pri tem ni omejitev. Toda skakalci dobro vedo, česa so sposobni. Višje ko bodo palico prijeli, višje bodo skočili. K temu vsi stremijo. Za to pa so potrebni energijski potencial, tehnika ... vse se sešteva. Moja filozofija je, da je za uspeh treba sestaviti mozaik. In medtem ko je pri teku na sto metrov ta sestavljen iz tisoč kamenčkov, je mozaik v skoku v višino sestavljen iz 5000 kamenčkov. Šele ko ga sestavimo, dobimo rezultat. Zato je ta disciplina tako zahtevna. Vsak atlet, ki danes skače s palico, bi lahko bil uspešen mnogobojec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta