zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Dekleta na skakalnici: Kandidature za zgodovinske polete oddane

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
15.03.2023 09:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emi Klinec se še vedno nasmiha 40.000 evrov, a zaslužila si jih bo lahko šele po prvem nastopu skakalk na kakšni letalnici.
EPA

Najprej so prevzeli tekmo od Trondheima, nato pa jim je vrtinčenje vetra povzročalo toliko preglavic, da so jo prestavljali uro in pol. A naposled so v Lillehammerju tudi četrto žensko tekmo norveške turneje spravili pod streho. Podobno kot dan prej orli tudi orlice tokrat niso krojile vrha.

Še več; po prvem in drugem mestu v Oslu in tretjem mestu na uvodni tekmi v Lillehammerju se Ema Klinec prvič ni uvrstila na oder za zmagovalke. A s šestim mestom je vseeno obdržala vodstvo v skupnem seštevku norveške turneje, ki na koncu prinaša glavno nagrado 40.000 evrov. Klinčeva ima namreč 1444,9 točke, 20,8 več od prve zasledovalke, trikratne svetovne prvakinje iz Nemčije Katharine Althaus, ki je tokrat v Lillehammerju dominantno slavila in Slovenki vrgla rokavico.

A glavne nagrade – ob 40 tisočakih še 15.000 evrov za drugo mesto in 5.000 za tretje – se bodo delile v nedeljo, ko bodo skakalke prvič doslej nastopale na letalnici. Na napol ekshibicijsko tekmo v Vikersundu, kjer bodo točke štele za norveško turnejo, uvrstitve pa ne v seštevek svetovnega pokala, ima pravico iti 15 najboljših tekmovalk z dosedanjega dela turneje. V slovenski vrsti sta takšni dve, ob prvouvrščeni Klinčevi še sedmouvrščena Nika Križnar, na tokratni tekmi deveta. Ker pa se bodo za sodelovanje na zgodovinskem, a nevarnem podvigu na koncu odločale tekmovalke skupaj s trenerji, zaradi česar gre pričakovati tudi kakšno odpoved, bi se lahko priložnost ponudila tudi sedemnajsti Niki Prevc. Prav danes je namreč dopolnila 18 let, kar sicer pri fantih predstavlja zeleno luč za odhod na letalnico. Prav bogato se na tekmi sicer ni obdarila, bila je 24., njena 17 let starejša kolegica Maja Vtič pa 28. Katra Komar je bila kot 31. za mesto prekratka za finalni nastop.

Od slednjih se sicer niti ni veliko pričakovalo, trener Zoran Zupančič je več možnosti pripisoval Emi Klinec in Niki Križnar, ki sta že v prvi seriji zasedli osmo in sedmo mesto ter bili daleč od vrha. Skok prve je bil prekratek (126,5 metra), druga pa je ob dolgem skoku (131 m) pristala v počep, čemur so sledile nižje ocene. Že pred finalom sta tako za Althausovo (131,5 m) zaostajali za približno 20 točk. V finalu je Klinčeva rezultat popravila na šesto mesto (130,5 m), Križnarjeva pokvarila na deveto (125), dileme o zmagovalki pa ni bilo. Althausovi sta se na odru za zmagovalke pridružili še aktualna mladinska in članska svetovna prvakinja na veliki skakalnici, ki je Nemki v Planici speljala še četrto zlato, Alexandria Loutitt in predčasna dobitnica velikega kristalnega globusa, Avstrijka Eva Pinkelnig.

Preden se preselijo v Vikersund, kjer jih že v petek čakajo kvalifikacije, se bodo jutri v Lillehammerju na tekmi ob 16.30 pomerili še fantje. V moški konkurenci je boj za nekoliko višjo nagrado (ob eni tekmi v poletih več), 50.000 evrov, še bolj napet; domačin Halvor Egner Granerud ima s 1162,2 točke le pet točk več od Avstrijca Stefana Krafta, v boju za tretje mesto in 10.000 evrov pa je Anže Lanišek s 1103,1 točke zbral le pol točke več od še enega domačina, Johanna Andreja Forfanga.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?