Zorčič sejo zaključil, še preden se je začela. Janša in Perič: Butale. Šarec: Upor je potreben tudi v državnem zboru

STA, A.L., M.R., L.M.
17.05.2021 12:17
Poslanci na začetku redne majske seje državnega zbora niso potrdili predlaganega dnevnega reda seje. Ob 84 navzočih poslancih je za glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo prav tako 42. Potrditvi so nasprotovali v LMŠ, SD, SAB, Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je redno majsko sejo tako zaključil, še preden se je ta sploh začela. V opoziciji so rezultat glasovanja pospremili s pozivi po odstopu vlade in razpisu predčasnih volitev, v koaliciji pa so njihovo glasovanje označili za absurdno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je bilo odločanje, ali bo državni zbor zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja glede ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja Janše in ministrov na poslanska vprašanja. Seja se je zaključila po vsega petih minutah, saj so v opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev glasovali proti potrditvi dnevnega reda, v koaliciji pa jih niso mogli preglasovati. Rezultat je bil 42 glasov za in 42 glasov proti, kar pomeni, da majske redne seje državnega zbora ne bo.

Opozicija glasovala proti dnevnemu redu

"Dogovor opozicije je bil, da zaradi še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih skladno s poslovnikom, torej razmerij med manjšinsko koalicijo in opozicijo, danes ne bomo podprli predloga za dnevni red, ker je bila večina zakonov, ki so bili danes na dnevnem redu, izglasovana na delovnih telesih, katerih razmerja ne ustrezajo temu, kar bi v skladu s poslovnikom moralo biti. Večina zakonov je škodljivih za državljanke in državljane ter je zgolj v korist nekih manjših družbenih skupin," je pojasnila vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga.

Vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga je pojasnila, da so v opoziciji glasovali proti potrditvi dnevnega reda majske seje državnega zbora.
Robert Balen

Da razrez mest v delovnih telesih tudi po danes sprejetem dogovoru na kolegiju državnega zbora ne odraža pravega razmerja moči med koalicijo in opozicijo, je opozoril tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec: "Koalicija ima trenutno še vedno osem mest preveč v odborih. Koalicija ima preveč glasov, s tem izigrava določbe poslovnika in na nek način tudi poslovniško oziroma ustavno vlogo opozicije." V Levici so tudi zato predlagali taktično glasovanje proti dnevnemu redu seje, rezultat glasovanja pa je njegovi oceni še en dokaz več, da koalicija ni več zmožna delovati. Po njegovi oceni bi bilo zato najbolje, da vlada odstopi in da se razpišejo predčasne volitve.

Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je ocenila, da koalicija v državnem zboru nima več večine in da sama ne more več izglasovati niti dnevnega reda seje. "Na vsakem koraku se kaže, da imamo tako imenovan viseči parlament, ki težko dela in ki težko potrjuje vladne zakone. V SAB smo prepričani, da bi bilo treba razpisati predčasne volitve in se na novo prešteti," je dejala Kociprova.

Krivec: To je zame absurd. Janša kritičen do Zorčiča.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je na drugi strani dejal, da se ne spomni, da bi v državnem zboru v preteklosti kdaj prišlo do takšnega zapleta. "Ustavna obtožba je bila ključna točka te seje, to je bilo najavljeno že več kot en mesec, in da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o razrešitvi predsednika državnega zbora. Takšne situacije se ne spomnim, me pa čudi dejstvo, da predsednik državnega zbora, ki sklicuje sejo, glasuje proti svojemu sklicu. To je zame absurd," je poudaril Krivec.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je potezo opozicije označil za absurdno in neprimerno.
Robert Balen

V koaliciji se bodo po njegovih besedah pogovorili in se nato odločili, kaj glede na poslovnik državnega zbora lahko storijo v tej situaciji: "Očitno presenečenj še ni konec, ampak svet se vrti naprej. Če bi mogoče pričakovali, da se gredo, vsaj zame, precej nenavadne igrice, bi poskrbeli, da bi bil še kdo prisoten. Danes ni bilo obeh manjšinskih poslancev in tako naprej, ampak kot sem rekel, takšne stvari se v preteklosti, tudi če so bile napete razmere, niso dogajale." Spreminjanje delovnega procesa v državnem zboru na takšen način je Krivec ocenil kot neprimerno in precej pobalinsko.

Na dogajanje v državnem zboru se je prek Twitterja odzval tudi premier Janez Janša. "Absurd na kvadrat. Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija," je zapisal Janša in dodal ključnik butale.

"To je to, kar se bo zdaj dogajalo. Če ga ne zamenjamo in zamenjamo ga lahko le z neformalno 'zaupnico', se pravi z jasno izjavo, da gremo, če nimamo večine na volitve, bodo samo še težave. Če pa bo vsem jasno, da je dilema podpora ali volitve, bo celo Zorčič podprl lastno razrešitev," pa je na Janšev tvit odgovoril član NSi Janez Pogorelec.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je bil na Twitterju prav tako kritičen do opozicije: "Opozicija je na čelu s predsednikom državnega zbora z nasprotovanjem dnevnemu redu seje onemogočila poslanska vprašanja predsedniku vlade in ministrom  eno pomembnejših opozicijskih orodij za nadzor nad delom vlade." Svoj zapis je zaključil z enakim ključnikom kot Janša.

Šarec: Upor je potreben tudi v državnem zboru

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je medtem dejal, da je današnje glasovanje pokazalo, da vlada nima več večine in da majske redne seje državnega zbora ne bo: "Opozicija je glasovala enotno, proti temu, da imamo majsko sejo, na kateri bi potrjevali zakone, ki so na odborih dobili podporo zaradi tega, ker so bile nepovezanim poslancem kratene pravice do glasovanja na odborih. Ker so imeli koalicijski poslanci nelegitimno večino na odborih, so tudi vsi zakoni, o katerih bi odločali na majski seji državnega zbora, nelegitimni."

Ob tem je poudaril, da je čas za upor nastopil tudi v državnem zboru. "Vsi poslanci LMŠ čutimo, da je čas za upor in da tako ne bo šlo več naprej. Ta vlada nima več legitimnosti, ta koalicija je skupaj samo zaradi stolčkov," je povedal Šarec in dodal, da je opozicija že vložila zahtevo za izredno sejo državnega zbora o ustavni obtožbi zoper premierja Janšo. Omenjeno glasovanje po njegovih besedah predstavlja priložnost, da se poslanci odločijo, ali podpirajo vsa dejanja, ki so jim priče, ali pa imajo vendarle toliko poguma in zavesti, da so sposobni iti na parlamentarne volitve: "Za nas so edino volitve legitimne, da ljudje odločijo, kdo naj vodi našo državo." Po današnjem dogovoru na kolegiju predsednika državnega zbora glede novega razreza mest v delovnih telesih LMŠ sicer končuje delno obstrukcijo dela državnega zbora.

Zorčič: Komentarji koalicije so povsem deplasirani

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je povedal, da so se nepovezani poslanci dogovorili, da dnevnega reda ne podprejo, ker so bili na njem tudi zakoni, ki so bili na delovnih telesih sprejeti brez njihove navzočnosti. "Več kot en mesec sem se trudil, da bi vendarle oblikovali delovna telesa v skladu z novimi razmerji. Žal je to uspelo šele danes," je dejal Zorčič. Ker dnevni red ni bil izglasovan, mi kot predsedujočemu ni ostalo drugega, kot da sejo zaključim, je poudaril Zorčič in dodal, da bodo točke z redne seje zdaj očitno obravnavali na izrednih sejah. V zvezi s tem bo predsednik državnega zbora v najkrajšem roku sklical posvet z vodji poslanskih skupin, predvidoma že v tem tednu.

Zorčič je odgovoril tudi na kritike, da se je opozicija za prej omenjeni manever odločila, ker da se je ustrašila glasovanja o ustavni obtožbi in njegovi razrešitvi s položaja predsednika državnega zbora. "Ti komentarji so povsem deplasirani. Kot prvi sem predlagal, da se to že na eni izmed predhodnih izrednih sej obravnava, pa so glasovali proti. Če bi si tako želeli na tej redni seji, potem bi morali tudi danes zagotoviti vsaj večino, ne pa, da so prišli na glasovanje o dnevnem redu z 42 glasovi," je menil Zorčič. Dodal je, da je čas za predčasne volitve, če bo "delovanje državnega zbora potekalo na tak način, kot je danes"

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je menil, da bi se morali predsedniki strank dogovoriti glede datuma predčasnih volitev. "Teorij in zgodb je veliko, dejstvo pa je, da se je po moji oceni celo prvič v zgodovini parlamenta zgodilo, da koaliciji ni uspelo izglasovati dnevnega reda za redno sejo. To je dokaz, da ta koalicija res deluje kot manjšinska in da če niso postrojeni, potem težko sprejemajo kakršnokoli zakonodajo. Vse ostalo je odveč govoriti, zamisliti se morajo tisti, ki govorijo, da imajo v tem parlamentu večino," je med drugim poudaril Han.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta