Zdravstveni inšpektorat prejel več prijav v zvezi z gostovanjem Počivalška v gostilni Taverna, kjer so bili na razpolago prleški sendviči

Vida Božičko Vida Božičko
09.02.2021 14:16
Samo za gospodarskega ministra in njegove gospodarske in politične kolege so na srečanju prejšnji konec tedna odprli Taverno v Ivanjkovcih, kar že obravnava inšpekcija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pop Tv

"Na Zdravstvenem inšpektoratu RS smo v zvezi z omenjenim dogodkom prejeli več prijav, ki jih obravnavamo," so nam sporočili. Spomnimo, da je v petek po sestanku na ormoški občini audi gospodarskega ministra in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška parkiral pred gostiščem Taverna v Ivanjkovcih, je prvi poročal portal 24ur.com. Tam naj bi bili ministra tudi pogostili, zaradi česar naj bi bili vpoklicali kuharja. Skupaj z ministrovim vozilom je bilo na tem parkirišču še nekaj drugih avtomobilov, v glavnem lokalnih funkcionarjev ali pa zasebnikov s člansko izkaznico SMC. 

Gostišče Taverna
Saso Bizjak

Na zdravstveni inšpektorat smo naslovili vprašanje, ali je taka izjema dovoljena in ali bodo v tem primeru kakorkoli ukrepali. Pojasnili so, da primer že obravnavajo, da pa se moramo v zvezi s tolmačenjem odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom obrniti na pripravljavca predpisa, to je gospodarsko ministrstvo. Ali torej gostilno za namen sestanka lahko odpremo? Odgovor pristojnega ministrstva še čakamo. 

Kakšna pa je siceršnja praksa in ali so za namen poslovnega srečanja v času epidemije kakšno gostilno že odprli, pa smo vprašali Blaža Cvara, predsednika sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. 

"Mi te prakse nismo imeli, niti ne poznam nobenega drugega takega primera. Če bi to bila uveljavljena praksa, bi kdo verjetno urgiral že prej," je povedal Cvar. Ob tem je dodal, da meni, da lahko sestanek sicer poteka v katerem koli prostoru, ki to omogoča na varen način. Problematično bi po njegovem mnenju bilo, če se je tam izvajala gostinska dejavnost. "A pravno gledano bo to moral pojasniti kdo drug," je še dejal.  

Sestanek v Taverni je bil zakonit in utemeljen ***  Ker v nekaterih medijih prihaja do napačnih navedb, bi vam rad dal...

Objavil/a Zdravko Počivalšek dne Torek, 09. februar 2021

Na omenjenem sestanku je sodelovala tudi poslanka SMC Mojca Žnidarič. Ta je danes v DZ v izjavi medijem podrobno orisala petkovo dogajanje. Kot je pojasnila, je Počivalškov obisk organizirala ona, po tistem, ko je bil zaradi epidemije covida-19 že dvakrat preložen, lokacija poslovnega sestanka pa je bila dogovorjena že septembra. Prostor gostišča je po njenih pojasnilih najela ormoška obrtna zbornica, najemnik pa je tudi sodeloval na sestanku kot predstavnik gostincev. Predstavniki obrtne zbornice z različnih področij so ministru predstavili izzive zaradi epidemije ter predloge. 

Ob tem je spomnila, da so poslovni najemi dovoljeni tudi v trenutnih razmerah. "Z odlokom je prepovedano ponujanje blaga in storitev potrošnikom, torej gostinske storitve niso možne, najem za poslovni sestanek pa je možen. Tako minister kot tudi oba poslanca smo opravljali naloge države, opravljali smo svoje delo, zaradi tega je možno tudi prehajanje občin," je izpostavila Žnidaričeva. 

Zagotovila je, da na srečanju ni bilo nobene hrane ali glasbe. "Za udeležence srečanja so bili po koncu sestanka v ločenem prostoru na razpolago prleški sendviči, ki si jih je lahko vsak vzel za s seboj," je še dejala.

Za odziv smo prosili tudi kabinet predsednika vlade, kjer primera niso želeli komentirati. 

Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta