Zasijale Michelinove zvezdice presežkov

Saša Britovšek Saša Britovšek
16.06.2020 17:55

Slovenija je dobila prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, v katerega je skupno uvrščenih 52 slovenskih restavracij, ocenjevalci pa so podeliti kar sedem zvezdic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje mojstrov slovenske kulinarike.  
Robert Balen

Na Ljubljanskem gradu so se zbrali največji kuharski mojstri in vznemirjeno čakali in spremljali podelitev prvih Michelinovih zvezdic slovenskim restavracijam, iz Pariza pa jih je v neposrednem spletnem prenosu do srečnih prejemnikov pospremil direktor združenja Michelin Gwendal Poullennec. Brata Michelin sta sloviti vodnik po restavracijah ustanovila, da bi voznikom omogočila kar najbolje izkoristiti potovanja. In kako se je izteklo?
Sedem zvezdic Sloveniji
Po eno Michelinovo zvezdico v Sloveniji je prejelo pet chefov. Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote, majhnega kraja ob avstrijski meji, vodi restavracijo, ki v svoji kulinariki ponosno združuje moderen in kreativen pristop s kulinarično tradicijo svoje regije. Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu, ki je v znamenitem Dvorcu Zemono v Vipavi, na prvo mesto svoje kulinarike postavlja lokalne sestavine, te s svojo noto obogatijo njihove specialitete. Nedaleč stran se bo svetila še ena gastronomska zvezdica, katere dobitnik je šef Uroš Fakuč iz sodobne restavracije Dam v Novi Gorici, ta se ponaša z moderno pripravljenimi kreacijami in svetovnimi okusi na krožnikih. Nekoč stari hlev, danes elegantna restavracija v Radovljici je Vila Podvin, ki jo vodi kuharski mojster Uroš Štefelin. Po pisanju Michelinovih inšpektorjev njihova restavracija z okusi prebuja spomine in obuja čustva. V Ljubljani bo odslej mogoče jesti pod Michelinovo zvezdico v restavraciji Atelje, kjer nepozabne gastronomske izkušnje, tudi iz drugih koncev sveta, zagotavlja šef Jorg Zupan. Dve zvezdici pa je prejela Hiša Franko iz Kobarida.

Ana Roš
Robert Balen

Končno na gastronomski "olimpijadi"

Da je to zgodovinski dan za slovenski turizem in slovensko gastronomijo, meni tudi strokovnjakinja za turizem dr. Maja Uran Maravič, vodilna avtorica Strategije razvoja slovenskega turizma. Tudi ona je v svojem projektu kot enega odločilnih korakov razvoja slovenskega turizma izpostavila prihod Michelinovih zvezdic in uvrstitev domačih restavracij ter šefov med "top pet", kjer je zdaj Ana Roš na 37. mestu. "Michelin je najbolj prepoznaven znak kakovosti v gastronomiji na svetu. To je tista češnjica na torti, ki smo jo potrebovali! Če bi to primerjala s športom, bi rekla: Vedeli smo, da imamo vrhunske igralce, vendar se še nismo uvrstili na olimpijado, zdaj nam je to uspelo. Končno smo dobili potrditev, da smo najboljši v regiji, konkurenčni in da sodimo med razvite gastronomske regije sveta." Profesorica na Fakulteti za turistične študije v Portorožu je dvajset let ocenjevala restavracije v Ljubljani in oblikovala znak kakovosti slovenskega turizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta