Zanimanja za samotestiranje malo. Deleja: "Če si ne vzameš časa za predstavitev, imaš pa visoka pričakovanja, to ni pravi pristop"

Urška Mlinarič
22.05.2021 05:00
Samotestiranje učencev na koronavirus je le eden v vrsti projektov, ki niso bili primerno predstavljeni, pravi ravnatelj Gimnazije Celje Center Gregor Deleja. Dijaki, ki bodo to želeli, se bodo prvič sami testirali v ponedeljek, doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če si ne vzameš časa za predstavitev, imaš pa visoka pričakovanja, to ni pravi pristop." 
Igor Napast

Skoraj dva meseca zatem, ko so vladni predstavniki napovedali, da bodo poskušali prispevati k zajezitvi širjenja okužbe s koronavirusom tudi s samotestiranjem v srednjih šolah, se bo to tudi dejansko zgodilo. V ponedeljek bodo lahko dijaki prvič opravili test, in to, v nasprotju s prvimi napovedmi, v domačem okolju in ne v šolah, saj so temu odločno nasprotovali ravnatelji.

Koliko dijakov se bo testiralo, za zdaj ni znano. Pristojni so na šole poslali skupno 180.000 testov, šole pa so jih delile v četrtek in petek oziroma jih bodo nekatere šele v ponedeljek. Prvi odzivi ravnateljev kažejo, da velikega zanimanja za prevzem testov ni, kar ne preseneča.

Interes za samotestiranje je od šole do šole zelo različen. Foto: Lana FERLINC
Lana Ferlinc

Že ob aprilskem informativnem poizvedovanju je željo po tem, da bi se sami testirali, izrazilo le 18 odstotkov dijakinj in dijakov, med njimi tudi 18-letna dijakinja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Ines Krleža. "Za samotestiranje sem se odločila, ker želim na ta način zaščititi svoje najbližje pa tudi dovolj ozaveščena sem o pomenu zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe," je povedala dijakinja tretjega letnika, ki odkrito prizna, da jo je majhen odziv med sovrstniki presenetil. "Od tridesetih dijakov v razredu se nas je za samotestiranje odločilo le deset."

O tem, zakaj se ne želijo testirati, pravi, s sošolci niso razpravljali, saj ima vsak pravico do svojega mnenja. S potekom samotestiranja so bili seznanjeni ob ogledu izobraževalnega videoposnetka, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ki jim ga je vodstvo šole poslalo na elektronske naslove. "S tem ne bo težav, in četudi ti kaj ni jasno, lahko navodila poiščeš na spletu," je še dejala Ines.

Interes je od šole do šole zelo različen. V Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana je od 800 dijakov interes za samotestiranje izrazilo 86 dijakov, do sredine včerajšnjega dne pa je paket petih testov, ki zadostuje za tedensko testiranje do konca šolskega leta, prevzelo le 16 dijakov.

Ravnateljice Frančiške Al Mansour takšen odziv ne čudi in tudi sama ne vidi smisla v samotestiranju, če vanj niso vključeni vsi dijaki. Temu pritrjuje tudi ravnatelj Gimnazije Celje Center Gregor Deleja in poudarja, da če je stroka res prepričana o smiselnosti tega ukrepa za preprečevanje širjenja okužb, bi bilo prav, da bi se sami testirali vsi dijaki. Sicer pa majhen odziv - na omenjeni gimnaziji je teste prevzelo približno 30 odstotkov dijakov - pripisuje nepravilnemu pristopu vlade pri predstavitvi pomena projekta.

"Če si ne vzameš časa za predstavitev, imaš pa visoka pričakovanja, to ni pravi pristop," pravi Deleja in opozarja, da smo s tem tudi slab zgled dijakom. Približno tretjina dijakov je teste prevzela tudi na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota, pri čemer ravnateljica Zlatka Lebar, ki ukrep podpira, saj da je vsak ukrep za zajezitev okužbe dobrodošel, opozarja, da so v to številko vključeni le prvi in drugi letniki zdravstvene smeri ter dijaki smeri kozmetični tehnik. Dijaki tretjih in četrtih letnikov se namreč tedensko testirajo s hitrimi testi zaradi prakse v bolnišnici in domu za starejše," je še pojasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta