Zamenjave v vrhu policije: Travner imenoval novega vodjo kriminalistov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
08.04.2020 12:07

Da bo moral Boštjan Lindav oditi, je imel naročilo Anton Travner že, ko je sedel na mesto prvega policista v državi. Kriminaliste zdaj vodi Vojko Urbas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Lindav (desno ob Tatjani Bobnar) je generlano direkotrico podprl ob nazoru Knovs, zdaj je zamenjan.  
Nebojsa Tejic/sta

Na generalni policijski upravi poteka primopredaja na mestu direktorja uprave kriminalistične policije. Kot so prvi poročali na Mladini, bo sedanjega prvega kriminalisti v državi Boštjana Lindava zamenjal Vojko Urbas.
Po neuradnih podatkih naj bi bila menjava sicer načrtovana šele 15. aprila, a se je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner odločil, da bo menjavo opravil že danes. Kot smo izvedeli iz virov blizu vrha policije, je Travner, ko je prevzel vodenje policije, že imel navodila, da mora Lindava zamenjati. Boštjan Lindav je namreč stopil ob bok že bivši generalni direktorici policije Tatjani Bobnar, ko ta ni dopustila, da bi posebna skupina parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, ki jo je vodil tedaj še poslanec SDS Žan Mahnič, zdaj pa državni sekretar za nacionalno varnost v premierjevem kabinetu, vpogledala v podatke, kateri kriminalisti delajo v zadevi, kjer se preiskuje domnevno sporno financiranje nekaterih medijev blizu SDS. Bobnarjeva je tedaj dejala, da policija ni in ne bo podaljšana roka politike, temu je pritrdil tudi Lindav.
Zdaj bo slovenske kriminaliste vodil Vojko Urbas, ki je bil zadnja leta zaposlen na upravi za informacijsko tehnologijo znotraj ministrstva za notranje zadeve. Po navedbah Mladine Travner kot prvi policist v državi nima vpogleda v to, kdo dela na prej omenjeni preiskavi, Urbas pa bo, kot vodja kriminalistov, imel dostop do teh podatkov.
Ni pa to edina menjava v vodstvenih strukturah policije, ki se je zgodila v teh dneh. Pred dnevi je postal novi direktor uprave uniformirane policije je Danijel Lorbek, ki ga je lani poleti Bobnarjeva umaknila z mesta direktorja mariborske policijske uprave, zdaj je bil zaposlen v generalni policijski upravi. Zamenjal je dosedanjega vodjo uprave mag. Srečka Jarca, ki odhaja na delo na Hrvaško za policijskega atašeja.
Ali Travner načrtuje še kakšne menjave, za zdaj ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta