Zakaj ministra Tonina ni bilo na seji DZ, na kateri bi moral odgovoriti na vprašanje o polaganju venca padlim domobrancem?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
15.12.2021 13:01

Razlog je nenavaden ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obrambni minister Matej Tonin

Robert Balen

"V skladu z 274. členom Poslovnika Državnega zbora prehajamo na poslanska vprašanja, postavljena na 27. seji državnega zbora. Minister za obrambo mag. Matej Tonin bo odgovoril na vprašanje Violete Tomić v zvezi z vlogo Slovenske vojske pri polaganju vencev kolaborantom z nacističnim okupatorjem ob dnevu spomina na mrtve na Žalah. Ugotavljam, da ministra ni. Postopkovni predlog, Violeta Tomić," je na ponedeljkovi seji državnega zbora spregovoril njegov predsednik Igor Zorčič

Violeta Tomić

Robert Balen

"Državni zbor ne bo prekinjal svojega dela zaradi manjkajočega ministra. Se pa strinjam z vami, da ni nobenega opravičila. Vaš proceduralni predlog pa razumem kot zahtevo za ustni odgovor v zvezi s tem vprašanjem na naslednji seji. Minister za zdravje Janez Poklukar ter minister za obrambo mag. Matej Tonin - če bi bil seveda tu - bosta odgovorila na vprašanje Sama Bevka v zvezi z mednarodno pomočjo pri zagotavljanju bolnišničnih kapacitet za covid bolnike v Sloveniji," je nadaljeval Zorčič, nastopil pa je Poklukar ...

Zakaj torej minister za obrambo Matej Tonin ni odgovarjal na poslanska vprašanja? Se je opravičil za svojo odsotnost? "Na ministrstvu za obrambo smo bili prepozno obveščeni o spremembi termina nastopa ministra Mateja Tonina v državnem zboru. Njegov nastop je bil predviden takoj po nastopu predsednika vlade (okrog 13. ure). Ker je bil nastop predsednika vlade prestavljen na torek, so se nastopi ministrov začeli prej. Minister je sicer v državni zbor prišel pred 13. uro, vendar mu ni bilo omogočeno, da bi takrat odgovoril na poslanska vprašanja," pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu. Ob tem potrjujejo, da Tonina že drugič ni bilo na seji, na kateri bi moral odgovarjati na poslanska vprašanja: "Ob začetku novembrske seje se je minister opravičil, ker je bil na službeni poti v tujini – v času poslanskih vprašanj je bil na poti v Bruselj, kjer se je udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov EU."

Ker bo Tonin, kot dodajajo, v skladu z zahtevo poslanke na vprašanje odgovarjal ustno na naslednji seji državnega zbora, nam njegovega odgovora glede polaganja venca k spomeniku padlim domobrancem niso posredovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.