Za višje plače v javnem sektorju bo nujno odrekanje. Ministrica tudi o napovedani stavki zdravnikov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.03.2023 06:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati v pričakovanju predloga plačnega zakona in konkretnega predloga odprave plačnih nesorazmerij 
Robert Balen

Po nekajtedenskem premoru so danes za pogajalsko mizo ponovno sedli vlada in sindikati javnega sektorja, ki so želeli slišati podrobnejša vladna pojasnila o prenovljenih izhodiščih plačne reforme, ki bistveno zamikajo časovnico prevedbe plač po novi plačni lestvici in predvsem določajo princip, da nič ni dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno vse. Jakob Počivavšek, vodja reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je po srečanju povedal, da sindikati sicer razumejo, da je pri plačni reformi nujna postopnost uvajanja. Slednje je posledica finančnega proračunskega zalogaja, ki ga zahtevata odprava plačnih nesorazmerij in implementacija novega plačnega sistema - a da je ministrica Sanja Ajanović Hovnik hkrati dala vedeti, da so tako časovna dinamika kot drugi elementi novega sistema stvar pogajanj. "Sama dinamika bo verjetno odvisna tudi od tega, kakšni bodo konkretni predlogi, zlasti glede odprave plačnih nesorazmerij." Tako Počivavšek, medtem ko vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj dodaja, da je časovnica, z izjemo zamrznitve izplačila delovne uspešnosti z januarjem 2024, ki da je zabetonirana, zelo vprašljiva. "Pri vsakem datumu, tako odprave plačnih nesorazmerij kot prevedbe plač v novo plačno lestvico od leta 2025 do 2027, sta zapisana pridevnika "praviloma" in "če bo to dopuščala javnofinančna situacija".

135 milijonov evrov za odpravo nesorazmerij

Predlog zakona o novem plačnem sistemu v javnem sektorju, ki je trenutno še v medresorskem usklajevanju, naj bi vlada, tako ministrica Ajanović Hovnikova, potrjevala na četrtkovi seji. V kratkem naj bi potrdili tudi predlog odprave nesorazmerij, nakar bi oba dokumenta, predvidoma prihodnji ponedeljek, predstavili sindikatom. Sledila bi intenzivna pogajanja o obeh dokumentih. Po vladnih izhodiščih je predvideno, da bi morali dogovor o obeh dokumentih, vključno z novo plačno lestvico, ki postavlja nova razmerja med najnižjo in najvišjo plačo v razmerje ena proti sedem, doseči do 30. junija. Ministrica meni, da je datum še ulovljiv, a se ji zdi še bolj pomembno od tega, da jim uspe doseči konsenz o rešitvah, ki "bodo vzdržale naslednjih deset, petnajst let". Sanja Ajanović Hovnik zatrjuje, da ima vlada okvirni finančni izračun reforme, a ga ne želi razkrivati ne sindikatom ne javnosti. Poudarja, da bodo na pogajalsko mizo dane vse pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja. "Tako se bomo denimo odločali, ali želijo več dopusta ali višje plače. Oboje hkrati ne bo šlo, vsaj ne na način, kot je to veljalo doslej. Nečemu se bodo morali odpovedati, da bodo kaj tudi dobili."

Tako ministrica, ki je dodala, da bo že letošnja odprava plačnih nesorazmerij proračun olajšala za 135 milijonov evrov. Toliko je vreden en plačni razred oziroma štiriodstoten dvig plač, ki ga bo s 1. aprilom deležna večina od skupno 190.000 javnih uslužbencev. Prav tako so od enega do štiri plačne razrede oziroma od štiri do 16 odstotkov višje plače v imenu odprave plačnih nesorazmerij dobili zdravniki in zobozdravniki ter nekatere druge poklicne skupine v zdravstvu in socialnem varstvu.

VSS: "Minister Papič je nesposoben"

In medtem ko so sindikati javnega sektorja v pričakovanju pogajanj o plačni reformi, je Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), ki se je zadnjega pol leta pogajal o stavkovnih zahtevah, pred tem, da nadaljuje stavko. Vladni pogajalski strani predsednik sindikata Gorazd Kovačič očita, da se je, potem ko so se že o marsičem dogovorili, začelo prelaganje in odlaganje. Namesto da bi vlada minuli četrtek potrdila dogovor, so od vladnih pogajalcev slišali, da nimajo mandata za podpis. Pri tem, tako Kovačič, jih je še posebej zmotilo, da se je njihov resorni minister Igor Papič umaknil in pogajanja prepustil šolskemu ministru Dariu Feldi.

"Minister Papič je nesposoben, beži pred problemi, za univerze mu ni mar," zato so ga v sindikatu pozvali k odstopu. Vladni strani pa sporočili, da če se ne bo še ta teden opredelila do sporazuma in pristala na njihove stavkovne zahteve, bodo nadaljevali stavko. Pri tem so v sindikatu ost kritike uperili tudi proti Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), katerega glavni tajnik je Štrukelj. Očitajo mu, da se je, čeprav so sami reprezentativni za visoko šolstvo, dogovoril o vrednotenju dela orientacijskega delovnega mesta visokošolski učitelj docent, s katerim sami ne soglašajo. Pa tudi, da je na cedilu pustil zaposlene v plačni skupini J. Štrukelj tovrstne obtožbe zavrača. "Če smo mi pustili na cedilu plačno skupino J, jih je tudi VSS, saj so imeli v predlogu sporazuma, po mojem vedenju, enako varovalko kot mi. Hkrati je izrazil obžalovanje, da VSS "krivca za neuspeh v pogajanjih išče v sorodnem sindikatu". Sicer, dodaja, Štrukelj, sta oba sindikata reprezentativna za visoko šolstvo. "Resnica je, da sta ob šibko zastopana v visokem šolstvu glede na število zaposlenih."

Papič: "Prišel sem na plano"

Da ga je reakcija VSS in napoved stavke presenetila, se je odzval minister Papič, ki se sprašuje, čemu takšna nestrpnost, saj vlada sporazuma še ni zavrnila, "samo opredelila se še ni do njega". Dodal je, da se ne skriva. "Tu sem, prišel sem na plano." Tudi odstopiti ne namerava, saj da sindikat ni postregel z nobenimi konkretnimi očitki, le s "pavšalnimi obtožbami".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta