Za koliko se bodo marca podražile oskrbnine v domovih za starejše?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.02.2022 06:00

Na ministrstvu, kjer dajejo soglasje k dvigu cen, računajo, da za okoli 2,4 odstotka. Kaj pravijo v domovih za starejše?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na enoposteljno sobo se v nekaterih domovih za starejše čaka tudi do tri leta. 
Andrej Petelinšek

V domovih za starejše te dni sveti zavodov odločajo o podražitvi oskrbnin. Te se v skladu s pravilnikom namreč marca lahko uskladijo z rastjo stroškov, tako dela, torej zvišanja plač zaposlenih, kot cen življenjskih potrebščin. Po napovedih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se bodo oskrbnine v povprečju zvišale za 2,4 odstotka.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, v tej podražitvi ne bodo zajete višje plače zaposlenih, saj bo denar za te stroške po zakonu o dolgotrajni oskrbi zagotovljen iz državnega proračuna. Za zdaj na ministrstvu še tudi nimajo podatkov, koliko domov bo poslalo zahtevo za soglasje k višjim cenam. Najprej morajo namreč o tem odločiti sveti zavodov.

Potrebno še soglasje ministrstva

Direktor Doma pod gorco v Mariboru Gregor Žigon je povedal, da se bodo pri njih oskrbnine s 1. marcem zvišale predvidoma za tri odstotke. Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno, je pojasnila, da bo njihov svet zavoda o višjih cenah oskrbnin odločal danes, k zvišanju pa bo po tem moralo dati soglasje še ministrstvo, zato za zdaj še ne more povedati, za koliko višje bodo pri njih oskrbnine s prihodnjim mesecem. Cena oskrbe I v dvoposteljni sobi s souporabo kopalnice v Domu sv. Lenart je trenutno 22,10 evra na dan, v Domu sv. Agate pa 23,9 evra. "Cene se bodo s 1. marcem zvišale. Trenutno še ne vemo, za koliko, po oceni za okoli 2,2 odstotka v Domu sv. Lenart, v Domu sv. Agate pa ne predvidevamo povišanja," je povedal direktor Zlatko Gričnik. V Domu Danice Vogrinec v Mariboru bo povišanje oskrbnin predvidoma triodstotno. "Ob tem je treba povedati, da je pri nas trenutno cena oskrbe I 19,88 evra, kar je v primerjavi z drugimi precej nižja cena," pojasnjuje direktor Marko Slavič. Iz SeneCure, ki ima en dom v Mariboru in novega v občini Hoče - Slivnica, nam na vprašanje, za koliko se bodo oskrbnine zvišale v njihovih domovih, niso odgovorili. Tudi na njihovi spletni strani nismo našli objavljenega cenika.

Z ministrstva so nam poslali podatke o lanskoletnih povprečnih cenah oskrbnin v domovih starejših. Za primerjavo podatek, da je bila v javnih zavodih cena oskrbe I v povprečju 20,39 evra, cena oskrbe IV pa 33,77 evra. V zasebnih domovih s koncesijo so bile cene višje. Oskrba I v teh domovih je v povprečju stala 25,42 evra na dan, oskrba IV pa 38,31 evra.

V letošnjem letu že 115 vlog

Kako pa je s prostimi posteljami v mariborskih domovih starejših in okoliških? Dom pod gorco je trenutno polno zaseden. Za žensko dvoposteljno sobo je čakalna doba do šest mesecev, za moško dvoposteljno pa do enega leta. Na enoposteljno sobo se pri njih čaka najmanj tri leta. Interes za bivanje v DSO Tezno je večji, kot imajo na voljo kapacitet. "Samo v letošnjem letu smo prejeli že 115 vlog (v letu 2021 je bilo vlog 610), ocenjujemo, da bi 30 do 35 prosilcev namestitev takoj sprejelo, če bi bila možnost," pravi Cajnkova. Tudi v Lenartu imajo okoli 280 prošenj, takojšen sprejem pa bi po njihovih ocenah potrebovalo vsaj 30 oseb. "Vsakodnevno se srečujemo z urgentnimi prošnjami, saj se velikokrat zgodi, da se potreba pojavi čez noč, ko pride do poslabšanja zdravstvenega stanja, raznih padcev in posledično zlomov, kapi," pojasni Gričnik.

V Domu Danice Vogrinec imajo še nekaj prostih postelj, čeprav so za večino od teh že sklenjene rezervacije. Nekaj prostih mest je še v enoti Pobrežje 2. V domu starejših občanov SeneCura v Mariboru imajo trenutno eno prosto mesto, za katero se že dogovarjajo za rezervacijo. V Domu starejših občanov Hoče - Slivnica imajo za zdaj 31 stanovalcev. Prosilcev za dom je veliko. Vloge so pretežno iz domačega okolja in bližnje okolice. "Glede na število trenutnih vlog, se bojimo, da vseh, ki potrebujejo namestitev na oddelkih za demenco, ne bomo mogli sprejeti, saj je število mest, ki so na voljo za demenco, omejeno na 48," pojasnjuje Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo.

Sicer pa v domovih za obiskovalce po novem ni več potreben pogoj PCT, medtem ko vsi drugi zaščitni ukrepi, tudi sive in rdeče cone v domovih, še ostajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta