Dom starejših občanov Tezno: Četrti razpis za gradnjo nove enote uspel

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
23.02.2022 02:00

Pogodba z izvajalcem je podpisana, gradnja naj bi se začela marca, enota za začasne namestitve pa bo odprta predvidoma že sredi julija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom starejših občanov Tezno  
Sašo Bizjak

Četrti razpis za izbiro izvajalca gradnje objekta za začasne namestitve, ki bo zrasel pri Domu starejših občanov Tezno, je uspel. Novi objekt bo gradilo podjetje Knuplež z Zgornje Velke. Vrednost projekta je dobrih 882 tisoč evrov (brez DDV). "To je najugodnejša vrednost od vseh štirih razpisov, pa vendarle presega pridobljena nepovratna sredstva, tako da bo moral del investicije kriti dom," pravi direktorica Doma Tezno Jasna Cajnko.

Na razpisu je namreč dom za ta projekt dobil dobrih 775 tisoč evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in od države. Sprva so računali, da bodo nepovratna sredstva zadostovala za celotno investicijo, a so se cene materialov v zadnjem letu dni precej povišale, svoje pa je dodala še inflacija. Prav zaradi previsokih ponudb so razpis večkrat ponovili, na koncu pa investicijo, da bi znižali strošek, tudi prilagodili - odločili so se za leseno oziroma montažno gradnjo. A kljub temu, kot rečeno, prvotna nepovratna sredstva ne bodo zadostovala za vse. "Računamo, da bomo morali v domu dodati vsaj 300 tisoč evrov, da bo projekt zaživel," pravi Jasna Cajnko.

"Računamo, da bomo morali v domu dodati vsaj 300 tisoč evrov, da bo projekt zaživel," pravi direktorica Jasna Cajnko. 
Igor Napast

Del se bodo lotili v začetku marca, zaključila pa se bodo predvidoma 15. julija. Tako kratek rok omogoča dejstvo, da gre, kot rečeno, za deloma leseno in montažno gradnjo. V objektu bo dvanajst postelj za začasne namestitve starejših od 65 let. Začasne namestitve bodo mogoče do treh mesecev, potem naj bi se stanovalec vrnil v domače okolje. Zdaj možnosti za začasne namestitve zaradi polne zasedenosti domov za ostarele skorajda ni, a bi tovrstno namestitev nekateri zelo potrebovali: denimo po odpustu iz bolnišnice ali pa v času, ko gredo svojci na dopust, in v drugih okoliščinah (ko denimo svojci zbolijo ali se poškodujejo in sami potrebujejo bolnišnično zdravljenje), v katerih nekaj časa ne morejo skrbeti za svojega bližnjega, ki pomoč potrebuje.

"Postopek za sprejem v enoto za začasne namestitve bo podoben, kot je pri namestitvi v dom: potrebna bo vloga, kot je za sprejem v dom, zdravniško mnenje in vse ostalo," še pravi Jasna Cajnko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta