Z Atlantika se pomika ciklon, ki bo prebil alpsko pregrado, sprememba bo silovita: Kakšno vreme lahko pričakujemo?

A.L.
26.09.2024 09:16

Jutri bo sprva večinoma oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala. V soboto pa ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Z Atlantika se pomika tok, ki s seboj prinaša nestabilno vreme. Meteorolog televizije N1 Bojan Lipovšćak pravi, da bo ta "atmosferska reka", ki bo do konca tedna tekla vzdolž Sredozemskega morja proti vzhodu, prinesla velike količine padavin in znižanje temperature zraka.

Nestabilno ozračje z nizkimi temperaturami se z Atlantika pomika severno od Alp proti vzhodu, zato lahko pričakujemo, da bo v petek zvečer prebilo alpsko pregrado, v soboto pa bo vplivalo na vreme pri nas in povzročilo burno spremembo vremena. Na Hrvaškem v soboto pričakujejo hiter prehod hladne fronte z močnimi sunki vetra, padcem temperature zraka, grmenjem, plohami in ponekod tudi močnejšimi padavinami.

Kakšno bo vreme pri nas?

Tudi nam se obetajo deževni dnevi. Danes bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj jasnine bo v vzhodnih krajih. Predvsem v hribovitih predelih zahodne in južne Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 17, drugod od 19 do 25 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ponoči se bodo padavine na severozahodu okrepile. Marsikje bo vetrovno. Najnižje temperature bodo od 15 do 20, ob morju, kjer bo pihal jugo, okoli 22 °C.

Jutri bo sprva večinoma oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala. Predvsem na severozahodu bo še pogosto deževalo, drugod bo padavin malo. Popoldne se bo ponekod delno razjasnilo. Še bo pihal zmeren jugozahodnik, ob morju okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27, na severozahodu okoli 18°C.

V soboto se bo pooblačilo. Padavine bodo zajele večji del Slovenije, na Primorskem bodo možne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru zmerna burja. Občutno hladneje bo. V nedeljo se bo razjasnilo. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem burja.

Tudi v ponedeljek in torek bo pretežno jasno s svežimi jutri. V sredo in v četrtek se bo oblačnost v zahodnih krajih povečala, tam bo občasno možen tudi rahel dež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta