Vlada SDH naložila pregled razmer v Geoplinu in možnosti dokapitalizacije

STA
06.10.2022 14:36

Večinski lastnik Petrol je vlado obvestil, da Geoplin nujno potrebuje dokapitalizacijo, ki pa je Petrol ne more zagotoviti. Kaj to pomeni za dobavo zemeljskega plina?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Vlada je ob seznanitvi z likvidnostnimi in poslovnimi tveganji Geoplina SDH pozvala, naj podrobno preuči razmere v tej družbi in vladi predlaga aktivnosti za zagotovitev zanesljivosti dobave zemeljskega plina, vključno z dokapitalizacijo, ki bo predvidoma presegla 200 milijonov evrov. Zanesljivost dobave po zagotovilih vlade sicer ni ogrožena.

Na likvidnostna in poslovna tveganja Geoplina je opozoril večinski, 74,34-odstotni lastnik te družbe Petrol. Zato je vlada Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) poudarila strateški interes države, ki je lastnica 25,01-odstotnega deleža družbe, pri zagotavljanju stabilne dobave zemeljskega plina in holding pozvala k izvedbi vseh potrebnih upravljalskih aktivnosti, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

SDH bo tako zdaj razmere podobno preučil in vladi skladno z zakonom o SDH in ostalo relevantno zakonodajo predlagal aktivnosti, ki so potrebne za zagotavljanje zanesljive dobave zemeljskega plina.

"O tem se bo torej odločalo na skupščini družbe v soglasju z ostalimi delničarji," je dodal Boštjančič. Minister je poudaril, da vlada ne bo izvajala nobenih enostranskih aktivnosti, zaradi pravne varnosti pa bo vse aktivnosti tudi priglasila Evropski komisiji z vidika spoštovanja pravil o državnih pomočeh.

Po njegovih besedah je Petrol vlado obvestil, da Geoplin nujno potrebuje dokapitalizacijo, ki pa je Petrol ne more zagotoviti. Tako je vlada SDH pozvala, naj prouči razmere v Geoplinu, ki je strateškega pomena za državo, saj zagotavlja okoli 70 odstotkov dobav plina, in se v okviru tega tudi izjasni, ali je pripravljen družbo dokapitalizirati. Pregledujejo dogovore z dobavitelji, med drugim z alžirskim dobaviteljem, tako glede dobave kot za kaj se bo plin porabil.

Višina dokapitalizacije še ni znana, je še stvar izračunov, bo pa predvidoma presegala 200 milijonov evrov, je povedal minister. Odločitev naj bi bila znana v naslednjih tednih.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je dodatno pojasnil, da so aktivnosti potrebne, da bo zagotovljena najboljša možna zanesljivost dobave zemeljskega plina, da se razpršijo dobavne poti in da država pravočasno pripravi vse potrebne ukrepe. "Zanesljivost dobave zemeljskega plina pa nikakor ni ogrožena," je zagotovil.

Pregled stanja v Geoplinu po njegovih besedah ne vpliva na tempo sklepanja dogovora z alžirskim dobaviteljem plina. "Smo že v fazi zunanjepolitičnih aktivnosti ... V teh dneh se dogovarjamo za obisk (v Alžiriji)," je še dejal Kumer in dodal, da bi lahko do podpisa prišlo še ta mesec.

Geoplin bo sicer eden od osrednjih akterjev, ki bo skupaj s stebroma elektroenergetskega sistema, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Gen energijo, ter sistemskimi operaterji na področju elektrike in plina ob trenutnih izjemno velikih tveganjih in še vedno izredno visokih cenah zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino igral bistveno vlogo pri zagotavljanju energetske oskrbe v prihajajočih mesecih.

Veletrgovec s plinom bo skupaj s HSE in Gen energijo za zagotavljanje ustrezne likvidnosti deležen tudi državnega poroštva za obveznosti, ki izhajajo iz izvedbe poslov na trgu elektrike oziroma za nakupe plina zunaj EU. Zgornja meja poroštev za Geoplin je 400 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta