KVADRATI

Kako načrtovati ogrevanje, ko se cene višajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na to verjetno niste pomislili, saj ima sodobna stavba stene in streho, vrata in okna, pohištvo in kuhinjo kot središče bivališča - kot tradicionalna. Nespremenjena ostajajo le načela. Zagotoviti je treba udobne bivalne pogoje z majhnimi stroški in majhno rabo energije, ob tem pa čim manj bremeniti okolje.

Mi in ves svet

To kurilno sezono pričakujemo težave. Mednarodna agencija za energijo je sporočila, da svet doživlja prvo resnično globalno energetsko krizo v zgodovini, da so razmere še posebej nevarne v Evropi, ki je v epicentru pretresov na energetskem trgu. Še posebej jo skrbijo meseci, ki so pred nami. Plinska kriza v Evropi je nastajala že pred rusko invazijo v Ukrajino, zdaj se še zaostruje. Špekulacije na energijskih borzah so pognale cene energije v višave. Evropski trg z električno energijo ne deluje več. Zato so se voditelji EU dogovorili, da bodo odpravili odvisnost Evrope od uvoza ruskih energentov in predlagali načrt REPowerEU s štirimi poudarki: varčevanje z energijo, raznovrstnost oskrbe, nadomeščanje fosilnih goriv z obnovljivimi ter pametno združevanje naložb. Težave bodo prizadele vse. Kdor ima dobro izolirano stavbo in potrebuje le malo energije, pa še to ima iz lastnih, obnovljivih virov, bo manj občutil pomanjkanje in podražitve. Ne vemo, koliko časa bo trajala energetska kriza, niti ne vemo, kako globoka bo. Lepo je, da vlada sprejema zakonodajo o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Vendar je to premalo. Vsak posameznik se mora hitro prilagoditi.

Med energetsko vojno so vsi uvoženi energenti manj primerni. Zanesite se le na domače, obnovljive vire energije.
Djd/adk/www.kachelofenwelt.de/kaufmann Keramik

Cilji v kurilni sezoni

Zagotovo sta glavna cilja v kurilni sezoni manjša raba energije in doseganje bivalnega udobja. A kako to doseči? Prihajajoča kurilna sezona bo polna neprijetnih presenečenj. Kdor je izoliral stavbo in si priskrbel kurjavo, vgradil učinkovitejšo ogrevalno napravo ali toplotno črpalko in sončno elektrarno v samooskrbi, je naredil ogromno. Drugim pa ostane le, da spremenijo bivalne navade in znižajo svoj bivalni standard. Zmanjšanje rabe je najhitrejši in najcenejši način za spopadanje s trenutno energetsko krizo. Zgolj s spremembo bivalnih navad lahko zmanjšate rabo energije za 20 odstotkov, ob tem pa povečate kakovost bivanja ob nižjih stroških. Povečanje energijske učinkovitosti začnite z energetskim pregledom stavbe. Kdor ne ve, kje zapravlja, bo težko zmanjšal svojo porabo.

Na ceno energentov ne morete vplivati, lahko pa vplivate na ceno ogrevanja. Vsaka stopinja manj zmanjša strošek ogrevanja za približno sedem odstotkov.
Djd/Afriso

Kaj narediti pri redukciji elektrike

Oskrba z elektriko je tako zanesljiva, da mnogi stanovalci ne poznajo izraza "redukcija elektrike". Vsi ogrevalni sistemi, razen preprostega gašperčka, potrebujejo elektriko za delovanje. Še hujše je v višjih stavbah, kjer ob izpadu električne energije ne delajo dvigala in v zgornjih nadstropjih ni pitne vode … Dobro je, da smo pripravljeni na izpad elektrike. Peč na drva z delujočim dimnikom in dovodom zgorevalnega zraka, na kateri je mogoče tudi kuhati, je nepogrešljiva ob dalj časa trajajočem izpadu elektrike. Za nekajurno delovanje ogrevalnih sistemov ob redukciji zadošča akumulatorsko rezervno napajanje UPS. Za premoščanje daljših izpadov je dobrodošel agregat z odvodom izpušnih plinov in zaloga goriva. Masivna in dobro toplotno izolirana stavba se niti po nekajdnevni prekinitvi ogrevanja ne ohladi pretirano, slabo izolirane in lahke montažne stavbe pa imajo manjšo toplotno vztrajnost.

Masivna in dobro toplotno izolirana stavba se niti po nekajdnevni prekinitvi ogrevanja ne ohladi pretirano, slabo izolirane stavbe pa imajo manjšo toplotno vztrajnost.
djd/www.der-daemmstoff.de/Getty Images/Halfpoint

Optimalna rešitev

V štiriletnem obleganju Sarajeva je bil zemeljski plin najbolj zanesljiv energent, v tokratni energetski krizi pa je najmanj zanesljiv. Težko se je pripraviti na nepričakovano. Kako torej do informacij in izračunov za optimalno rešitev za posamezno gospodinjstvo? Optimalne rešitve poiščite v svoji lokalni skupnosti, pri lokalnih energetskih agencijah ali pri neodvisnih energetskih svetovalcih. Če boste spraševali trgovce, nasveti ne bodo niti nevtralni niti strokovni. Zaradi obremenitve okolja sta bila med manj primerne energente uvrščena premog in kurilno olje, le zemeljski plin je bil dopuščen kot najmanj sporen fosilni energent. Med energetsko vojno so vsi uvoženi energenti manj primerni. Zanesite se le na domače, obnovljive vire energije. Osnova učinkovitega ogrevanja je pasivni princip, ogreva naj sonce skozi okna. Primerno je ogrevanje z lesno biomaso (drva, peleti ali sekanci) v sodobni kurilni napravi ali toplotna črpalka, ki ogreva pretežno s toploto okolice. Zelo primerna je raba sončne elektrarne v samooskrbi, za popolno energetsko neodvisnost pa naj bo sončna elektrarna zmožna obratovati tudi otočno.

Pri načrtovanju ogrevanja z lesno biomaso pomislite tudi na shrambo za goriva, drvarnico, skladišče za sekance ali zalogovnik za pelete, ne nazadnje pa tudi na odlagališče pepela.
Shutterstock

Postanite energetsko neodvisni

Za zmanjšanje odvisnosti, tako posameznika kot države, je potrebno dvoje: zmanjšati rabo energije in čim več energije dobiti iz bližnje okolice. Osnovni ukrepi naj bodo organizacijski. Zmanjšati je treba zapravljanje energije, izključiti nepotrebne porabnike, učinkovito prezračevati in sprejeti pomen besede skromnost. Bivalne prostore ogrevajte na 19 °C in oblecite jopico več. Precej več se v stanovanjskih stavbah doseže z izvedbo tehničnih ukrepov, s toplotno izolacijo ovoja stavbe, posodobitvijo ali zamenjavo oken, z vgradnjo centralnega prezračevanja z vračanjem toplote, z rabo učinkovitega ogrevanja in z rabo domačih, obnovljivih virov energije. V pomoč so sončne elektrarne v samooskrbi. Cilj naj bo zmanjšanje rabe energije na desetino sedanje. Naložbe v energijsko učinkovitost stavbe naj imajo prednost pred stroški, ki niso nujni. Novi pravilnik o učinkoviti rabi energije izrecno prepoveduje rabo električne energije za direktno ogrevanje, razen izjemoma. Posebno poglavje v energetski zgodbi imajo zagovorniki jedrske energije. V besedah imajo med in mleko, v očeh evre, za seboj pa radioaktivne odpadke, ki bodo bremenili zanamce še milijon let. Njihov moto je: denar ne seva. Ne nasedajte jim.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?