Vizjak še naprej uživa podporo Janše. Kaj to pomeni za odnose v koaliciji?

Luka Mlakar
17.11.2021 06:00

V NSi resda pričakujejo, da bo Vizjak sam odstopil, vendar pa iz stranke hkrati prihajajo tudi sporočila, da zaradi ministra niso pripravljeni zrušiti Janševe vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Najbolj glasno se za odhod ministra Vizjaka zavzema Toninova NSi. Počivalškova SMC je zadržana, Janševa SDS pa molči. 

Robert Balen

Položaj okoljskega ministra Andreja Vizjaka je še vedno negotov. Pričakovati je, da se usodi ministra iz vrst SDS, ki se je na udaru javnosti znašel po objavi posnetkov pogovora s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom iz leta 2007, na vrhu koalicije ne bodo mogli izogniti niti prvaki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin. Sestati bi se morali že včeraj, a se to ni zgodilo, ker je bil med drugim zaradi obveznosti v Bruslju odsoten prvak NSi Matej Tonin. Ta je prejšnji teden jasno poudaril, da okoljski minister ne uživa več podpore NSi in da verjame, da bo Vizjak sam sprejel odločitev, ki bo razbremenila vlado. A četudi bi šefi SDS, NSi in SMC na koalicijskem sestanku, ki bi lahko bil že danes oziroma jutri, odprli tudi temo o Vizjaku, glede tega neuradno ne gre pričakovati posebnega usklajevanja ali odločitve. V NSi resda pričakujejo, da bo Vizjak sam odstopil, vendar pa iz stranke hkrati prihajajo tudi sporočila, da zaradi ministra niso pripravljeni zrušiti Janševe vlade, kvečjemu bi mu odrekli podporo na prihajajoči interpelaciji.

V SMC se podpori Vizjaku niso dokončno odrekli

V primerjavi z NSi se podpori okoljskemu ministru v SMC še niso dokončno odrekli. Prvak stranke Zdravko Počivalšek je za TVS povedal, da podpira Vizjaka, ko gre za njegov aktualni mandat, a je dodal, da zadeve, ki so se zgodile pred 14 leti, obremenjujejo delo vlade. "Vendar smo v tem trenutku doživeli medijsko obtožbo. Zdaj je pred nami pravica ministra Vizjaka, da se brani. Na vladi bomo obravnavali njegov zagovor interpelacije, potem pa bo imel možnost to interpelacijo tudi zagovarjati," je pojasnil Počivalšek. Kot je dodal, bo stranka stališče glede Vizjaka sprejela tudi na osnovi njegovega zagovora interpelacije: "Konec koncev bo o tem odločala vlada, videli bomo, ali se bo branil na interpelaciji ali bo predčasno odstopil." Kdaj se bo vlada seznanila z Vizjakovim odgovorom na interpelacijo, za zdaj še ni jasno. Po napovedih bi se to lahko zgodilo že ta teden, sicer pa naslednji. Neuradno sicer v SMC podobno kot v NSi menijo, da bi Vizjakov odstop razbremenil vlado, a odločitev glede tega prepuščajo SDS in premierju Janezu Janši. Slednji je v ponedeljek v državnem zboru branil Vizjaka, češ da je bila njegova izjava o davkih neprimerna, a da ni z ničemer vplivala na pobiranje davkov v Sloveniji.

"Prevzemanje odgovornosti ni več vrednota"

Kljub različnim stališčem glede Vizjaka poznavalci politične scene večjih pretresov v koaliciji zaradi tega ne pričakujejo. "Minister bo šel na interpelacijo in predstavil svoja stališča o njej. Potem ko bodo poslanske skupine predstavile svoja stališča, bo najbrž kristalno jasno, ali ima minister zadostno podporo. Če je ne bo imel, pričakujem, da bo potegnil neko konsekvenco. Če bo že na začetku jasno, da NSi in morda tudi SMC vztrajata, da bi moral minister prevzeti politično odgovornost in zapustiti položaj, ne vidim možnosti, da bi se glasovalo," ocenjuje politolog in predavatelj na ljubljanski FDV Miro Haček. Ob tem dodaja, da je sicer še vedno mogoče, da bi Vizjaka na neki točki odstavil premier. "Zgodila bi se interpelacija in se predstavila stališča, ne vidim pa možnosti za glasovanje. Vizjak ne bo ne prvi ne zadnji minister, ki bo predstavil svoja stališča in se branil, nato pa bo na neki točki najbrž odstopil," pravi Haček. Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko Vizjakovega odstopa ne pričakuje niti ob interpelaciji. "Dvomim o tem. To bi se lahko zgodilo že prej, denimo po referendumu o vodah, ki je bil absolutno tudi njegov poraz, ne samo vladni. To bi se ne nazadnje v preteklosti lahko zgodilo že pri kakšnem drugem ministru ali ministrici, tako da ne vidim okoliščin in razlogov, zakaj bi bilo zdaj drugače," meni partner in direktor v družbi Valicon.

Zorko sicer opaža, da se zlasti Toninove izjave v zadnjem času nekoliko stopnjujejo, a pretirane odločnosti na strani Janševih koalicijskih partnerjev ne zaznava: "V NSi se bodo ob Vizjakovi interpelaciji verjetno vzdržali, vendar pa s tem opozicija ne bo dobila potrebnega 46. glasu za razrešitev ministra." Haček dodaja, da morebitni Vizjakov odstop ali razrešitev ob interpelaciji, ki jo bodo poslanci predvidoma obravnavali konec januarja, ne bi zamajala Janševe vlade, saj bi v tem primeru njegov resor za tri mesece lahko začasno prevzel drug minister ali celo premier: "Rušenje ministra z namenom, da bi padla vlada, je na tej točki že prepozno." Zorko medtem poudarja, da je Janša trdno odločen, da bo vladni mandat pripeljal do konca oziroma do rednih volitev 24. aprila ne glede na ceno, ki pa bo sicer visoka tako za njegovo stranko kot tudi za državo. Glede na zadnjo raziskavo Nova normalnost, ki jo izvaja Valicon, je stopnja zaupanja v vlado z -50 padla na -60. Po besedah Zorka to že kaže, da vladna stran podporo izgublja tudi v svojem krogu volivcev: "Vlada se obnaša, kot da ni kriva za nič slabega, kar se zgodi. Prevzemanje odgovornosti ni več vrednota, zdaj je očitno postalo vrednota, kako se dobro izgovoriti oziroma izmotati iz neke situacije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta