(VIDEO) Je Pavel Rupar grozil gorenjskemu podjetniku, da ga bo ustrelil?

Luka Mlakar Luka Mlakar
02.06.2023 09:25

V uredništvu smo pridobili posnetek, ki kaže, da naj bi nekdanji tržiški župan in vodja Inštituta 1. oktober Pavel Rupar gorenjskemu podjetniku grozil, da ga bo ustrelil. Moški je Ruparjeve grožnje že prijavil policiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavel Rupar naj bi gorenjskemu podjetniku grozil, da ga bo ustrelil.
Večer

Nekdanji tržiški župan, bivši poslanec in član SDS ter pobudnik upokojenskih protestov Pavel Rupar v zadnjem obdobju doživlja svojo drugo politično pomlad. Večkrat pravnomočno obsojeni Rupar se je v zadnjem času prelevil v samooklicanega zastopnika upokojencev in borca za višje pokojnine. Nekdanji župan, ki je, kot smo lahko slišali na njegovem zadnjem shodu, v pokoju šele od 21. maja letos, ne zamudi priložnosti, da pred množico podpornikov, ki se v Ljubljano po že preverjenem receptu pripeljejo z organiziranim avtobusnim prevozom, udriha po predsedniku vlade Robertu Golobu, njegovi partnerki Tini Gaber, predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič in predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Rupar se slovenski javnosti predstavlja kot domoljub, kristjan, borec, optimist in pravičnež. Pred začetkom vsakega shoda poleg upokojencev nagovori tudi matere in očete, delavce, kmete, mlade ter Slovence v zamejstvu in po svetu, zbrane na protestih pa vselej pozove, naj molijo in namenijo dobre misli tistim, ki so bolni, nemočni in osamljeni. S svojimi privrženci ob začetku shodov na glas zapoje slovensko himno, množica pa pada v delirij ob zvokih zimzelenih narodnozabavnih viž. "Skupaj bomo uspeli, radi se imejmo in spoštujmo se med seboj," svoje podpornike spodbuja Rupar.

Podjetniku naj bi vseskozi nagajal pri njegovih poslih

A očitno ima Rupar več obrazov – enega, s katerim se predstavlja v javnosti, ko poziva k medsebojnemu spoštovanju in ljubezni, drugega pa zasebno, ko ga ne spremljajo televizijske kamere. V uredništvu smo pridobili videoposnetek incidenta, v katerega se je Rupar zapletel v nedeljo zvečer v okolici Tržiča, v neposredni bližini svoje hiše. Po naših informacijah naj bi se nekdanji župan takrat nenapovedano pojavil na zasebnem zemljišču, ki je v lasti enega od gorenjskih podjetnikov, ki se ukvarja s prevozništvom. Na parkirišču se je nato odvijala prava drama, glavni akter pa naj bi bil Rupar, ki mu je iz neznanega razloga prekipelo.

Rupar svoje podpornike spodbuja, naj se imajo radi in naj se med seboj spoštujejo.
Bojan Velikonja

Posnetek, ki smo ga pridobili, kaže, da je Rupar na neasfaltiranem parkirišču pristopil do moškega in mu dejal: "Tole je bil zadnji vikend, da sem poslušal." Ko sta se gledala iz oči v oči, pa naj bi mu Rupar zagrozil, da ga bo ustrelil. Da je bil deležen groženj, kaže tudi reakcija moškega, ki je, kot je razvidno s posnetka, zavpil, da mu je Rupar grozil, da ga bo ustrelil. Rupar je nato proti moškemu uporabil fizično silo in ga odrinil. Podjetnik, katerega ime je znano uredništvu, je Ruparjeve grožnje prijavil policiji, na policiste pa se je obrnil tudi Rupar, ki je zatrjeval, da je bil sam deležen groženj. Na policijski upravi Kranj so nam potrdili, da so bili tržiški policisti v nedeljo zvečer obveščeni o kršitvi javnega reda in miru, glede katere še zbirajo obvestila.

Po naših zanesljivih informacijah pa naj to ne bi bil prvi incident med Ruparjem in prej omenjenim podjetnikom. Slednji naj bi se zaradi Ruparjevih groženj že večkrat obrnil na policijo, nekdanji župan pa naj bi pred leti na istem parkirišču grozil in nadlegoval tudi njegovega takrat še mladoletnega sina. Podjetniku naj bi Rupar v zadnjih letih vseskozi nagajal tudi pri njegovih poslih. Med drugim naj bi mu poskušal prekrižati načrte pri pridobitvi gradbenega dovoljenja za gospodarski objekt, ki bi stal na omenjenem parkirišču, poskrbel naj bi za to, da so njegovo podjetje kar 34-krat obiskali različni inšpektorji, ki sicer ob nobenem obisku niso ugotovili nepravilnosti, ter grozil, da bo izkoristil svoj vpliv in zveze, da bo prevozno podjetje ob pogodbe s strankami.

Rupar odgovarja: "Pojma nimam, vi ste malo tako ostudni"

Odziv na zadnjega v vrsti incidentov smo poskušali pridobiti tudi pri Ruparju. Ko smo ga priklicali in vprašali, kaj se je dogajalo v nedeljo zvečer in zakaj se je obrnil na policijo, nam je na kratko sporočil tole: "Pojma nimam, ampak jaz se z Večerom ne bom pogovarjal. Vi ste tako malo ostudni, tako da ne bi." Klic je nato prekinil, na naše sporočilo, ali drži, da se je zapletel v incident, izrekel grožnje in fizično odrinil moškega, pa ni odgovoril. Kasneje je v zapisu na Facebooku opisal svojo različico incidenta, ki pa se ne ujema s sosledjem dogodkov na posnetku. Rupar je ne glede na to prepričan, da je on žrtev groženj, medijem pa očita, da spodbujajo napade nanj. "Kaj boste res koga ubili novinarji?" je zapisal bivši pravnomočno obsojeni politik. Poleg enoletne zaporne kazni je bil pred leti zaradi zlorabe položaja v še štirih primerih obsojen na pogojno kazen, danes pa se brani, da je bil zaprt in obsojen po krivem ter da so ga s tem hoteli utišati.

Rupar pravi, da za Večer ne bo dajal izjav, ker da smo "tako malo ostudni".
Večer

Spomnimo, da je bil kot poslanec znan tudi po ostrem jeziku ter seksističnih in šovinističnih izjavah. Leta 2005 je pri obravnavi zakona o registraciji istospolne skupnosti takratnima poslankama Majdi Širci in Majdi Potrati dejal, da bi jima odredil obvezni pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta. Za svoje besede se je opravičil, je pa na enak način komentiral tudi fotografijo predsednice SD Tanje Fajon s soočenja pred lanskimi državnozborskimi volitvami. Nekdanji tržiški župan je prah v javnosti nazadnje dvignil s svojimi izjavami na račun nekdanje predsednice združenja Srebrna nit Biserke Marolt Meden, ki je danes svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar. Rupar je Marolt Meden zaradi njenega zavzemanja za evtanazijo primerjal z nacisti, Pirc Musar pa je pozval, naj "odstrani" svojo svetovalko. Njegove izjave je takrat obsodil celoten politični vrh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta