Vlada o Ruparjevi izjavi: S takšnimi posamezniki ne bomo sodelovali. Janša nekdanjemu poslancu SDS stopil v bran

L. M.
04.05.2023 13:45

Vlada se ne bo spuščala v dialog s posamezniki in skupinami, ki zavajajo javnost z manipulacijami in sovražno retoriko, so po včerajšnjem shodu upokojencev sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zavračata sodelovanje s Pavlom Ruparjem.
Robert Balen

Potem ko je predsednica države Nataša Pirc Musar obsodila poziv predsednika Inštituta 1. oktober in pobudnika upokojenskih protestov Pavla Ruparja, naj "odstrani" svetovalko Biserko Marolt Meden zaradi sodelovanja pri pripravi zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, so se oglasili tudi v kabinetu premierja Roberta Goloba.

Klakočar Zupančič odpovedala srečanje z Ruparjem

"Predsednik vlade Robert Golob ter ministrice in ministri vlade podpirajo javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov. V luči včerajšnjega shoda pa poudarjamo, da ima vlada ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi in ga najostreje obsojamo," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. "Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala," so dodali v premierjevem kabinetu.

Golob se je v državnem zboru nedavno sicer na kratko sestal z Ruparjem, slednji pa je nato dejal, da mu je premier obljubil, da bo Inštitut 1. oktober vabljen na vsa pogajanja, ki se bodo dotikala pokojnin in življenja upokojencev. Z Ruparjem bi se morala v kratkem sestati tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, a je slednja že včeraj napovedala, da odpoveduje srečanje, ki je bilo predvideno za 16. maj. Klakočar Zupančič je na Facebooku poudarila, da ostro obsoja zavržne izjave, ki jih je Rupar podal na včerajšnjem shodu. "Niso samo zavržne, po mojem mnenju imajo tudi znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavljajo hud prekršek in so globoko posegle v človekovo dostojanstvo," je menila predsednica državnega zbora.

V današnji izjavi za javnost je Klakočar Zupančič poudarila, da so srečanje z Ruparjem tudi uradno odpovedali. "Celoten državni vrh, predsednica republike in predsednik vlade sta odrekla legitimnost tako organizatorjem kot tudi podpornikom včerajšnjega dogajanja. Dokler ga vodim jaz, državni zbor, ki je sicer dom različnih mnenj, takšnim posameznikom in zlorabi svobode govora ne sme dajati in tudi ne bo dajal kakršnekoli vloge," je poudarila Klakočar Zupančič. Kot je opozorila, so protestniki pred državni zbor prinesli tudi truplo goloba. Gre za "morbiden političen performans", ki presega vse moralne in etične norme, je dodala.

Ruparju je medtem v bran stopil prvak SDS Janez Janša. "Gospa, ki po Afriki posvaja opice, bi doma zatirala svobodo govora in kazensko preganjala svoje sodržavljane. Državni zbor doslej še ni imel tako skrajne woke (sl. prebujene) osebe na svojem čelu," se je na Twitterju odzval Janša. Portal Necenzurirano je sicer danes poročal, da večina ključnih ljudi, ki stojijo za Ruparjevimi shodi in inštitutom, prihaja iz vrst SDS.

Kdo so ključni Ruparjevi ljudje? Večina prihaja iz SDS ...

Rupar: Marolt Meden bi si za svetovalko izbral Hitler

Udeleženci včerajšnjega protesta so poleg zahteve po dvigu pokojnin med drugim izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, Rupar pa je Marolt Meden, sicer nekdanji predsednici društva Srebrna nit, ki je sodelovalo pri pripravi omenjenega zakona, namenil ostro kritiko. Pirc Musar je nato prek Facebooka sporočila, da takšnega obračunavanja z Marolt Meden ne more dopustiti. "Zato odločno obsojam pozive k njeni 'odstranitvi' in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino. Tudi pravnomočno dokazano."

Nekdanji pravnomočno obsojeni tržiški župan in poslanec SDS je na protestu med drugim izjavil, da bi si Marolt Meden za svojo svetovalko vzel nemški nacistični voditelj Adolf Hitler, češ da so nacisti pomagali duševno prizadetim in starejšim v prehitro smrt. "Odstranitev" Marolt Meden pa je že pred začetkom shodom zahteval v svojem zapisu na Facebooku. Pirc Musar je sporočila, da napadov na sodelavce in sam institut predsednika republike ne bo dovolila. Po njenem mnenju gre namreč za ustrahovalno sporočilo vsem v Sloveniji, da naj pazijo, kaj govorijo in kakšna stališča zastopajo, saj se bo z njimi v nasprotnem primeru in ob določenem volilnem razpletu obračunalo. Dodala je še, da podpira prej omenjeni zakon, pravica do končanja lastnega življenja pa da je integralen del pravice vsakega človeka, da avtonomno vodi svoje življenje v skladu s svojimi ideali in prepričanji, del katerih je tudi ocena o lastnem zdravju in stopnji dostojanstva, ki mu jo zdravje, ko to začenja pešati, še pušča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta