(VIDEO) Evakuacija uspešna, onemoglo osebo rešili

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.10.2022 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika požarna vaja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.
Gregor Grosman

Iz ene izmed bolniških sob na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana se je v petek zjutraj začel kaditi dim. Kmalu za tem so na lokacijo pripeljali poklicni gasilci v spremstvu avtomobilske lestve. Njihov prihod so naznanjale sirene, a ker je tuljenje siren v okolici kliničnega centra stalnica, marsikdo sploh ni trznil, da se dogaja kaj posebnega. Simulacija ognja, ki je bila na srečo del požarne vaje, da bi seznanili in preverili usposobljenost bolnišničnega osebja za ukrepanje v primeru pravega požara, je bila hitro zaključena. Uspešno. Vsi zaposleni in pacienti, tisti, ki jim je zdravstveno stanje to dopuščalo, so se pravilno in pravočasno evakuirali.

Na Pediatrični kliniki imajo približno 600 zaposlenih, v vaji pa jih je sodelovalo med 150 in 200. Za paciente imajo na voljo 170 postelj, ta čas pa jih je s pacienti zasedenih med 120 in 130. Požarna vaja je bila v prvi vrsti namenjena zaposlenim. Pripraviti so jo nameravali že pred časom, a jim razmere, povezane z epidemijo koronavirusa, tega niso dopuščale. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, je prepričan, da so tokrat izbrali idealen trenutek, četudi so se na vajo pripravljali sredi sezone okužb dihal. Zaposleni tako sedaj natančno vedo, kakšni so ukrepi in poti evakuacije v primeru požara. Izpostavil je tudi, da so bili kljub vaji vsi otroci na oddelku deležni pravočasne in ustrezne strokovne obravnave.

Velika požarna vaja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana
Gregor Grosman

Vodja intervencije in vodja izmene Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar je po uspešno izpeljani požarni vaji natančneje pojasnil njen scenarij. "Po alarmu, ki smo ga dobili preko centra za obveščanje, je prišlo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana do požara v četrtem nadstropju. Naša enota je izvozila s štirimi vozili in štirinajstimi gasilci. Vzporedno smo po protokolu obvestili tudi dve prostovoljni društvi." Kot je dalje razlagal Dolinar, so ob prihodu skupaj z gasilci kliničnega centra predebatirali situacijo, pozitivno presenečeni pa so bili nad zelo dobro izvedeno evakuacijo osebja in pacientov.

Velika požarna vaja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana
Gregor Grosman

Po scenariju je ena oseba ostala ujeta v objektu, požar, ki se je pričel širiti po četrtem nadstropju, pa so gasilci kliničnega centra imeli pod nadzorom že ob prihodu poklicnih gasilcev. Ti so v objekt vstopili z dvema napadalnima skupinama, ki sta požar dokončno pogasili. Skupaj z gasilsko enoto UKC Ljubljana so uspeli evakuirati tudi onemoglo osebo. Na zbirnem mestu so medtem zbrani zaposleni pogledovali proti dimu, ki se je širil iz sobe, a je počasi izginjal. Avtomobilska lestev se je raztegnila skoraj do maksimuma, ko sta gasilca, zavarovana in opremljena s sekiro, pregledovala streho.

Pobudnik vaje in vodja Gasilske enote UKCL Sebastjan Šenk je zadovoljen, da so lahko strokovne službe, ki so sodelovale pri intervenciji, preizkusile sodelovanje. "Pokazalo se je, kako dobro je pripravljeno osebje na Pediatrični kliniki Ljubljana." Prepričan je tudi, da bi se lahko še bolje odzvali, če bi imeli ustrezno opremljeno gasilsko vozilo, ki si ga že dlje časa prizadevajo pridobiti.

Marko Jug, vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKCL, je vajo pospremil z mislijo, da so v medicini vedno soočeni s težkimi razmerami in nenadnimi spremembami. "Zato moramo biti pripravljeni. Ta vaja je pokazala, da znamo stopiti skupaj in stvari skupaj reševati." Jug je pohvalil tudi otroke, ki jih imajo na oddelku, saj so pri vaji pogumno sodelovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta