Včeraj potrdili 35 okužb. Poklukar: Ni več vprašanje, ali bo četrti val prišel, ampak kdaj. Beovićeva: Ne gre za strašenje

A.L., STA, VČ
29.06.2021 09:49
V Sloveniji so v ponedeljek ob 1643 PCR testih potrdili 35 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Tretji zaporedni dan ni umrl noben bolnik s covidom-19, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je padlo pod 30.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

V ponedeljek je bilo pozitivnih 2,1 odstotka opravljenih PCR testov. Poleg teh so v ponedeljek po državi opravili še 27.435 hitrih antigenskih testov, pri katerih od 13. februarja pozitivni rezultat potrjujejo še s PCR testom.

V bolnišnicah zdravijo 71 bolnikov s covidom-19, tri manj kot dan prej, 19 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je prav tako tri manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 252.167 ljudi.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 809.033 oz. 47 odstotkov starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 649.643 oz. 37 odstotkov starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 535.130 oz. 61 odstotkov, z drugim odmerkom pa je cepljenih 470.229 oz. 53 odstotkov prebivalcev, še navaja vlada.

 

Poklukar ob širjenju delta različice koronavirusa ponovno pozval k odločitvi za cepljenje

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Odgovorno je, da ta trenutek pristopimo k cepljenju, ki je ključni ukrep za obvladovanje epidemije, je poudaril. Posvaril je tudi pred širjenjem bolj nalezljive, delta različice novega koronavirusa. Verjame, da si nihče ne želi ponovnega zapiranja družbe.

Robert Balen

Delta različica je trenutno glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni, je dejal Poklukar na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal ključne rešitve predloga zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih.

"Na Portugalskem so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo. Porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten, v velikem deležu prevladuje delta različica," je orisal razmere v Evropi.

Po njegovih besedah je edini učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije polno cepljenje. "Zato še enkrat apel vsem, da pristopijo k cepljenju, da bomo jeseni imeli odprte šole, široko odprt turizem in druge dejavnosti," je pozval.

"Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije," je dejal. Po njegovi oceni namreč ni več vprašanje, če bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj.

Z odzivom na cepljenje pristojni sicer niso zadovoljni, zato so že pred dvema tednoma začeli vzpostavitev mobilnih enot za cepljenje, "s katerim poskušamo priti do vsakega prebivalca", je spomnil. Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ta teden tako preusmerjajo mobilne enote na področja, ki so slabše cepljena.

Beovićeva: Pametno je, da se pripravimo

Pametno je, da se pripravimo na naslednji epidemični val, pa pravi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ne gre za "nobeno strašenje", pač pa za to, da je bolj kužna delta različica novega koronavirusa v bližini. Najslabše od vsega bi bilo po njenih besedah, "da bi si pred prihodom nove variante zatiskali oči".

Beovićeva ocenjuje, da smo se v epidemiji vendarle nekaj naučili in da lahko novi val pričakamo bolje pripravljeni, in sicer s cepljenjem proti covidu-19 z obema odmerkoma ter ob zbiranju s pogojem PCT.

Zakaj imajo tudi države z višjo precepljenostjo težave z delta različico virusa, je Beovićeva odgovorila, da cepiva pred novo različico ne ščitijo v enaki meri kot pred primarno in alfa različico. Hkrati tudi prebivalstvo v teh državah še ni dovolj precepljeno, da bi se lahko širjenje ustavilo, je pojasnila.

Beovićeva je komentirala tudi izsledke novih raziskav, ki nakazujejo, da bo ob mešanju cepiv možno povečati imunski odgovor. Dejala je, da sicer še vedno ne vedo, kaj to pomeni za preprečevanje okužb.  Zaenkrat tudi Evropska agencija za zdravila (Ema) svojega navodila glede tega ni spremenila.

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc pa opozarja na "sivo področje mladih zdravih zdravstvenih delavcev, ki nimajo občutka, da so ogroženi, ki cepljenja ne smatrajo kot svojo dolžnost do sočloveka in ki ne razumejo povsem tega, da si lahko popolnoma zdrav in širiš okužbo." 

Obe zdravnici sta izjavo dali ob robu podelitve priznanj za izjemne strokovne in znanstvene dosežke UKC Ljubljana, 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta