Včeraj bistveno manj okužb kot pred tednom dni. Znano je, kdaj bodo cepili maturante, Alojz Ihan kritičen

A.L., STA
16.04.2021 09:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Včeraj so pri nas opravili 4253 testov in potrdili 860 okužb. Delež pozitivnih testov je 20,2 odstotka. Opravili so tudi 24220 hitrih testov. Tudi danes je potrjenih bistveno manj okužb kot pred tednom dni. Takrat je bilo s PCR testi potrjenih 1279 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 5198 molekularnih testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 24,6-odstoten. 

Fotografija je simbolična.
Saso Bizjak

Hospitaliziranih je 639 ljudi, 152 se jih zdravi na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 50 oseb, pet jih je umrlo. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 871.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, tudi današnji podatki kažejo, da je bila zaustavitev javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa v času velikonočnih praznikov uspešna.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se po podatkih, ki so jih objavili na Twitterju, na današnji dan zdravi 177 covidnih bolnikov, od tega 51 na intenzivnem oddelku. Pri tem so zapisali, da imajo trenutno polovico manj hospitalizacij kot na vrhu drugega vala epidemije novembra, vendar se število bolnikov v enotah intenzivne terapije približuje tistim iz konca prejšnjega leta.

Iz Splošne bolnišnice (SB) Celje pa so sporočili, da je bilo danes pri njih hospitaliziranih 98 pacientov s covidom-19, od katerih jih je 18 potrebovalo intenzivno terapijo. Pri tem ugotavljajo, da se je starostna struktura hospitaliziranih covidnih bolnikov glede na drugi val epidemije nekoliko spremenila.

Zaradi učinkov cepljenja je v bolnišnici veliko manj starostnikov iz domov starejših občanov. Več kot četrtina bolnikov na navadnih oddelkih in petina na intenzivni negi je mlajša od 60 let. Intenzivno terapijo pa so v tem času potrebovali tudi zelo mladi bolniki, stari 18, 19 let, so zapisali v sporočilu za javnost.

Fotografija je simbolična.
Reuters

Pri tem so opozorili, da se zadnje tri tedne potrebe po bolnišnični obravnavi covidnih bolnikov ponovno dnevno povečujejo. V slabem mesecu dni so morali ponovno aktivirati dva dodatna navadna bolnišnična oddelka in povečati število intenzivnih bolniških postelj za te bolnike.

S povečevanjem števila bolniških postelj za covidne bolnike in ponovno vzpostavitvijo covidnih oddelkov pa so morali ponovno reorganizirati tudi ostalo bolnišnično dejavnost. Tako so v nekaterih dejavnostih morali nekoliko zmanjšati programe. Zaradi večanja števila intenzivnih postelj za covidne bolnike so morali zmanjšati program operacij, so še zapisali.

"Tisti, ki se je to spomnil, naj tudi predlaga cepivo"

Sicer pa je vlada med prednostne skupine za cepljenje uvrstila maturante in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. Posodobljeno strategijo cepljenja je vlada sprejela na četrtkovi dopisni seji.

Posvetovalno skupino za cepljenje so šele včeraj prvič sploh vprašali o stališčih glede prednostnega cepljenja maturantov, so za Dnevnik potrdili na NIJZ. Prejeli so vprašanje, s katerim cepivom naj se maturantje cepijo. "Neke odločitve, katero cepivo bi priporočali, pravzaprav niti nismo sprejeli, ker je bila velika večina članov skupine proti temu, da se to sploh izvede," je za Pop TV pojasnil član posvetovalne skupine za cepljenje Alojz Ihan.

"Tisti, ki se je to spomnil, naj tudi predlaga cepivo. Prioritete cepljenja so cepiti starejše, ki v resnici življenjsko rabijo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov gotovo ni zdravstveno upravičeno," je še dejal sinoči v oddaji 24UR-

Kdaj bo potekalo cepljenje, kje in kako se nanj prijaviti?

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so maturanti in zaposleni uvrščeni v skupino skupaj z osebami starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki. "Želimo, da se dijaki čim bolj sproščeno pripravljajo na zrelostni izpit in ga opravljajo v varnem okolju." Cepljenje je prostovoljno. Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najkasneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča.

Cepilni centri so o tem obveščeni in bodo maturante cepili prednostno že 23. aprila. V zdravstvu se bodo potrudili, da bodo lahko čim prej cepili vse, ki se bodo zato odločili. Na vprašanje, čigava ideja je bila, da se maturante uvrsti v prednostno skupino, Kerstin Petričeva odgovarja, da je šlo za skupno pobudo zdravstva in šolstva. Odločitev je "po treznem premisleku sprejela vlada". S tem ukrepom naj bi želela maturantom, ki so pod številnimi pritiski, odvzeti vsaj tistega, ki je povezan s strahom pred okužbo. Zaradi cepljenja maturantov, ki jih je dobrih 18.000, pa druge prednostne skupine ne bodo prikrajšane pri cepljenju, je zagotovila Vesna Kerstin Petrič.

Fotografija je simbolična.
EPA

Maturanti se bodo cepili s cepivom AstraZenece, tisti, ki so mlajši od 18 let, pa s cepivom, ki je primerno zanje, denimo s cepivom Biontecha in Pfizerja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta