V spomin na Janeza Drnovška: Ko je obstranec premagal absolutnega favorita

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.04.2019 19:17

V Mariboru okrogla miza ob 30. obletnici prvega približka demokratičnim volitvam, ko smo Slovenci prvič v tedanji SFRJ člana predsedstva Jugoslavije izbirali med dvema kandidatoma, Markom Bulcem in Janezom Drnovškom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole je Večer na naslovnici poročal o izvolitvi Janeza Drnovška.
Arhiv Večera

V Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor je zgodovinar in novinar Stanislav Kocutar vodil okroglo mizo o dr. Janezu Drnovšku, ki je na današnji dan pred tridesetimi leti kot obstranec postal prvi neposredno izvoljeni član predsedstva tedanje Jugoslavije iz Slovenije. Okrogla miza je sicer imela naslov, da je šlo za "prve demokratične volitve", a je že Kocutar v uvodu naslov revidiral, ko je dejal, da je pravzaprav šlo za prvi približek "svobodnih in demokratičnih volitev" v SFRJ.
Vodja okrogle mize je v uvodu dejal, da se je "2. aprila 1989 zgodilo eno večjih presenečenj v novejši slovenski zgodovini, saj je še ne 39-letni dokaj neznani ekonomist Janez Drnovšek premagal absolutnega favorita teh volitev Marka Bulca". Kajti kar 78 odstotkov tedanjih temeljnih kandidacijskih konferenc je podpiralo izkušenega partijca Bulca, Drnovšek, ki ga je za volitve evidentirala zagorska mladinska organizacija ZSMS, pa je imel le 48 odstotkov podpore. Skupno je bilo evidentiranih v tedanjem delegatskem sistemu več kot 70 kandidatov. Na koncu je za predsednika predsedstva SFRJ 15. maja prisegel Drnovšek, ki so ga Slovenci po kampanji s plakati in TV-soočenji med kandidatoma tajno izvolili s 56 odstotki glasov.

Predsednik predsedstva SFRJ Janez Drnovšek (desno) je članu iz Srbije Borisavu Joviću znal "parati živce".
Tanjug
V Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru so odprli gostujočo razstavo, nastalo lani v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, ob deseti obletnici Drnovškove smrti.
Andrej Petelinšek
Rudi Moge, Ludvik Toplak, Tone Partljič, Vika Potočnik, Franci Pivec in Jože Protner na okrogla miza o Janezu Drnovšku ob 30-letnici prvih demokratičnih volitev v predsedstvo SFRJ.
Andrej Petelinšek
Sin Jaša Drnovšek na razstavi v Muzeju narodne osvoboditve.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta