V Sindikatu carinikov se pripravljajo na stavko

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
30.01.2023 07:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavkovni odbor Sindikat carinikov Slovenije je včeraj pretresal načine, kako bodo 13. februarja izpeljali napovedano stavko.
Sašo Bizjak

Stavkovni odbor Sindikata carinikov Slovenije (SCS) je pretresal načine, kako bodo 13. februarja izpeljali napovedano stavko. "Ne vlada ne finančno ministrstvo se na naše stavkovne zahteve ni odzvalo, prav tako nas niso povabili na pogovore o razrešitvi zahtev, zato nadaljujejo priprave na stavko," je po seji odbora povedal predsednik sindikata Dušan Pečnik. Zaposleni na Finančni upravi RS (Furs) imajo omejitve glede stavke. "Počakali bomo, da generalni direktor Fursa določi minimum dela, nato se bomo dokončno odločili, kako bo potekala stavka. Pečnik pravi, da imajo na voljo več možnosti; od tega, da poostrijo nadzor, da določenih nalog ne bodo opravljali, do tega, da ne bodo izrekali glob.

"Zavedamo se, da je gospodarstvo v težki situaciji, zato jim s svojimi aktivnostmi ne želimo povzročati dodatne škode. A ne moremo pristati na to, da vlada pristaja na socialni dialog le z nekaterimi, ostali pa smo porinjeni v kot in naj čakamo na primeren trenutek, ko si bo vlada vzela čas za nas, če si ga sploh bo." Sindikat carinikov zahteva za zaposlene na finančni upravi 20-odstotni dvig plač in 4-odstotni dodatek zaradi prepovedi opravljanja drugih del.

Na odgovor predsednika vlade Roberta Goloba na zahtevo po dvigu plač medicinskim sestram in drugim zaposlenim v plačni skupini E3 za toliko, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora iz leta 2021 znašal 16 odstotkov, čaka tudi Sindikat zaposlenih v zdravstveni negi. "Z odgovorom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da bodo pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij tekla hkrati s pogajanji o novi plačni reformi, se ne strinjamo. Mi ne bomo čakali eno leto na odpravo nesorazmerij, v pogajanja o plačni reformi želimo stopiti z odpravljenimi nesorazmerji," pravi predsednica sindikata Slavica Mencingar. Tako SCS kot Sindikat delavcev zdravstvene nege, ki je protestni shod napovedal za 22. februar, nista podpisnika splošnega dogovora o plačah za leti 2022 in 2023, zato jima vlada v primerjavi z nekaterimi drugimi poklicnimi skupinami, ki so napovedale proteste ali stavke, ne more očitati kršitve dogovora. A za zdaj se zdi, da je vlada neomajna pri odločitvi o odpravi plačnih nesorazmerij hkrati z implementacijo plačne reforme.

O njenih izhodiščih bo koalicija razpravljala v sredo na Brdu pri Kranju. Če bo vlada izhodišča potrdila, naj bi se pogajanja s sindikati javnega sektorja začela prav na dan, ko so zaposleni v finančni upravi napovedali stavko. Pred začetkom pogajanj o plačni reformi med sindikati vlada veliko nezadovoljstvo zaradi obljube premierja o mesečnem, 600 evrov bruto visokem dodatku za sodnike in tožilce. Končno odločitev bo sicer imel parlament, saj je dodatek potrebno potrditi z interventnim zakonom, a ker ima koalicija udobno večino, presenečenj ni pričakovati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?