zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SLOVENIJA

Javni sektor: Funkcionarjem višje plače šele leta 2026

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SVIZ-u, ki ga vodi Branimir Štrukelj, za zdaj preložili protest.
Robert Balen

Plače v javnem sektorju in reforma plačnega sistema ostajajo ena najbolj vročih tem, tako je tudi predsednik vlade Robert Golob moral na to temo odgovarjati kar dvema poslancema, Zvonku Černaču (SDS) in Janezu Žaklju (NSi). Slednja je med drugim zanimalo tudi, zakaj je sodnikom in tožilcem obljubil 600 evrov bruto dodatka. Da so le pravosodnim funkcionarjem plače padle, medtem ko so se javnim uslužbencem v povprečju od leta 2015 plače dvignile za 13 odstotkov, je odvrnil premier, ki je pojasnil, da znesek 600 evrov bruto predstavlja 20 odstotkov izhodiščne sodniške plače na začetku poklicne poti. Dodal je, da bo vlada na četrtkovi ji seji potrdila predlog zakona, s katerim bi dvignili plače pravosodnih funkcionarjev, pri čemer bodo zadnjo besedo imeli poslanci, ki morajo zakon sprejeti. Ob tem je ponovil, da naj bi se koalicija z izhodišči za plačno reformo seznanila prihodnjo sredo, 1. februarja, nato naj bi stekla pogajanja. "Reforme plačnega sistema se ni lotila nobena vlada od leta 2008, zato je klicanje k hitrosti, ko gre za teden ali dva zamika, res nekoliko smešno," je dejal Golob in poudaril, da nameravajo v plačni reformi poskrbeti za nagrajevanje tistih, ki bodo storilnostno prispevali več k družbeni blaginji. Obenem je poslance posvaril, naj se ne veselijo prehitro predloga o vzpostavitvi razmerja med najnižjo in najvišjo plačo v razmerju ena proti sedem, saj da bodo, čeprav načrtujejo reformo vpeljevati že prihodnje leto, voljeni funkcionarji deležni višjih plač šele v prihodnjem mandatu, torej z mandatom 2026-2030. "Plačni strop želimo odpreti, da bomo lahko po eni strani sposobne, strokovne in usposobljene delavce v javni upravi ne le zadržali, ampak tudi pritegnili. Hkrati želimo, da se bodo na naslednjih volitvah za vstop v politiko potegovali še bolj kvalitetni kadri, ker je to edini način, da bomo politiko dvignili na višji nivo, ne da bomo imeli vedno opravka z večnimi obrazi, ki vztrajajo v njej mogoče samo zaradi tega, ker ne zmorejo drugam."

In medtem ko koalicija načrtuje potrditev plačnih izhodišč, o katerih se bodo pogajali hkrati z odpravo plačnih anomalij, se vlada pogaja z določenimi sindikati še o stavkovnih zahtevah. Tako je glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) preklical za jutri napovedan protestni shod pred vlado, saj je ta na pogajanja prišla s protipredlogom za dvig plač učiteljev. V sindikatu o ponudbi, ki so jo dobili, molčijo, poudarjajo le, da je sprejemljiva osnova za nadaljnja pogajanja. Po naših informacijah je vlada učiteljem in vzgojiteljem, ki zasedajo osnovna delovna mesta, ponudila dva plačna razreda oziroma osemodstotno povišico.

Jutri pa se bodo z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem sestali poklicni gasilci, ki zahtevajo osem plačnih razredov, kar je kar 32-odstotni dvig. Če do petka dogovora ne bo, bodo 16. februarja protestirali pred vlado.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?