Uspeh slovenskih znanstvenikov: Dokazali, da cepivo deluje

(uč)
31.08.2020 15:00

Cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga je razvila raziskovalna skupina pod vodstvom Romana Jerale na Kemijskem inštitutu, je pri testiranju na miših ustvarilo visok imunski odziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskovalci pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale so ubrali inovativno pot za razvoj cepiva. 
Robert Balen

Raziskovalna skupina na Kemijskem inštitutu je zasnovala cepivo na osnovi plazmidne DNK (to je nekromosomski genski element), ki vsebuje zapis za virusne proteine in v človeških celicah povzroči proizvodnjo virusnih proteinov, ti pa sprožijo tvorbo protiteles in zaščitnih celic T, je pojasnil vodja te raziskovalne skupine prof. dr. Roman Jerala. Različna cepiva za covid-19 na osnovi plazmidne DNK sicer testirajo v kliničnih raziskavah v ZDA, Japonski in Južni Koreji, novost pristopa slovenskih znanstvenikov pa je v modifikaciji virusnih proteinov v nanodelce, ki spominjajo na viruse, s čimer so izboljšali odziv imunskega sistema.
Pripravili so pet variant cepiva, v katerih so različno veliki nanodelci, ki jih sestavljajo molekule virusnih proteinov. Rezultati testiranja imunskega odziva miši na cepiva so pokazali, da se je najbolje odrezala varianta, kjer so na virusni protein dodali kratek segment, ki je sprožil tvorbo velikih skupkov. V tem primeru je bil odziv več kot stokrat boljši od monomenega proteina, ki ga sicer uporabljajo nekatera druga cepiva.

Pet nanodelcev različnih velikosti, testiranih pri razvoju cepiva za sars-cov-2. 
Kemijski inštitut
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta