Učiteljem se obetajo višje plače: Koliko jim je obljubila vlada?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
08.03.2023 06:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni stavkovni odbor SVIZ bo jutri odločal, ali se je Branimir Štrukelj dobro izpogajal za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.
Robert Balen

Ali bo stavka v vzgoji in izobraževanju 13. aprila izpeljana ali ne, bo znano jutri. Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so danes po večmesečnih pogajanjih parafirali stavkovni dogovor. A ne ena ne druga stran, vse do današnje potrditve na vladi in glavnem stavkovnem odboru Sviza, vsebine dogovorjenega ne želita razkriti. Minister za visoko šolstvo Igor Papič je le izrazil izjemno zadovoljstvo ob parafi, glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj pa je dejal, da so dali vse od sebe. "Verjamem, da smo dosegli, kar je bilo mogoče doseči, a dogovorjeno mora prestati še preizkus na glavnem stavkovnem odboru, ki šteje 54 članov iz vrst različnih zaposlenih."

Za zdaj zgolj ustne obljube

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah se je vlada v sporazumu zavezala, da bo s plačno reformo učiteljem na orientacijskem delovnem mestu plače dvignila za 16 odstotkov. V primeru, da plačni steber za izobraževanje ne bo dogovorjen do 30. junija, jim bodo v posebnih, ločenih pogajanjih odpravili plačna nesorazmerja, ki bodo realizirana z januarjem 2024. Gre za enako varovalko, kot jo je januarja s stavkovnim sporazumom dobil Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Med zadnjimi orehi, ki jih je bilo treba streti, je bila tik pred zdajci dana zahteva sindikata, da se zaposlenim v plačni skupini J v vzgoji in izobraževanju, enako, kot je to vlada obljubila v stavkovnem sporazumu za zdravstvo in socialno varstvo, preko posebnega projekta do realizacije reforme zagotovi izplačilo delovne uspešnosti za povečan obseg dela. Kaj konkretno so jim v sporazumu obljubili, za zdaj ni povsem jasno, a tudi v tej točki so po naših informacijah dosegli kompromisno rešitev.

S potekom pogajanj so bili po današnjem srečanju zadovoljni tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije, pri čemer njegov predsednik Gorazd Kovačič poudarja, da imajo zaenkrat zgolj ustne vladne obljube, saj da se vlada do njihovega pisnega predloga dogovora še ni opredelila. Glede orientacijskega delovnega mesta visokošolski učitelj - docent še niso našli skupnega jezika, saj vlada vztraja z reformnim dvigom za 16 odstotkov. Jim je pa vlada zagotovila, da bodo zaposleni v plačni skupini J - pri čemer naj bi zanje za visoko šolstvo ustvarili nova delovna mesta - deležni enakih dvigov, kot bo dogovorjeno za docenta. Enako pravilo naj bi veljalo za raziskovalce. Prav tako naj bi dobili enako varovalko, kot velja za Sviz in Fides glede odprave nesorazmerij, če plačne reforme ne bo. VSS od vlade pričakuje, da bo držala obljubo in tudi visokošolskim sodelavcem brez doktorata še pred reformo dvignila plače za osem odstotkov. Sindikalni predlog za realizacijo je 1. april. Višjih plač naj bi bili deležni tudi lektorji, in sicer od osem do 24 odstotkov, odvisno od naziva.

Čeprav je še kar nekaj drugih, manjših stvari treba rešiti, Kovačič ocenjuje, da bi bili lahko prihodnji teden že blizu dogovora, a le pod pogojem, da bo vlada, kar je ustno obljubila, prenesla tudi v pisno obliko. Pri tem jih čaka še zahtevna razprava o zagotovilih vlade, da za dogovorjene plačne dvige zagotovi dodaten denar. Vlada namreč financiranje univerz opredeli v štiriletnih načrtih, zato se zastavlja vprašanje primerne zakonske ureditve vmesnega financiranja.

Uskladitev o novem plačnem stebru

V nasprotju s pogajanji v prejšnjem tednu je bilo veliko več zadovoljstva čutiti tudi med udeleženci današnjih pogajanj o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo. Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so se v celoti uskladili o konceptu novega plačnega stebra, zato bodo prihodnji teden podpisali sporazum o obsegu pogajanj zanj. Do prihodnjega tedna morajo sindikati poslati tudi konkretne predloge, kje na plačni lestvici vidijo delovna mesta v primerjavi s sedanjo uvrstitvijo, in to od zaposlenih v plačni skupini J do ministra. Slednjemu se zdi Fidesov koncept stebra dobro izhodišče za pogajanja, saj želijo zmanjšati število delovnih mest, ki so bila ustvarjena v zadnjih petnajstih letih enotnega plačnega sistema. Prav tako je težnja po odpravi nesorazmerij med posameznimi delovnimi mesti, primerno pa želijo umestiti tudi plačno skupino J. Cilj sindikatov in vlade je tudi najti rešitve, kako v sistem pritegniti tako mlade kot tiste, ki so ga zaradi nestimulativnega delovnega okolja zapustili. Po besedah Loredana so to predvsem srednje medicinske sestre.

Dogovorili so se tudi, da bodo tako tarifni kot normativni del urejali v kolektivnih pogodbah za dejavnost zdravstva in socialnega varstva. Minister je, tudi na podlagi današnjih pogovorov, optimističen, da bo steber mogoče oblikovati "do ali blizu 1. aprila", kot je dogovorjeno v stavkovnem sporazumu s Fidesom. Njegov glavni pogajalec, Gregor Zemljič, ki je izrazil zadovoljstvo, da so imeli končno priložnost predstaviti svoj koncept videnja plačnega stebra, je spomnil, da če do 1. aprila dogovora ne bo, so vrata zdravniški stavki, ki so jo januarja zamrznili, odprta.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta