Trinajst poslancev prejema nadomestilo za ločeno življenje, tri letos čaka jubilejna nagrada, tudi Grimsa in Prednika

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
20.03.2023 10:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veteranu SDS v državnem zboru Branku Grimsu letos pripada jubilejna nagrada. Za koliko let delovne dobe, izračunajte sami. V DZ pravijo, da je to osebni podatek.  
Andrej Petelinšek

Trinajst poslancev in poslank od devetdesetih prejema dodatek za ločeno življenje, so nam odgovorili iz državnega zbora. Toda brez imen. Podatke, kdo konkretno k poslanski plači (nihče v poslanskih klopeh ni plačan pod 4000 evrov bruto, večina je pri dobrih 5000 bruto mesečno) prejme še nadomestilo za ločeno življenje, v državnem zboru varujejo, češ da je to, ali ima poslanec ali poslanka družinske člane ali pa je samski oziroma samska, osebna okoliščina funkcionarja in ni neposredno povezana z opravljanjem funkcije oziroma z izvajanjem javnopravnih nalog. Kar je logični nesmisel. Namreč, če poslančev ali poslankih "družinski" status nima zveze z njegovo ali njeno službo, čemu prejema dodatek za ločeno življenje?

To pravico v Republiki Sloveniji sicer ureja aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti kot mesečno nadomestilo stroškov stanovanja, ki se izplačuje zaposlenemu, če je razporejen na delo več kot 70 kilometrov od kraja bivališča svoje ožje družine in živi ločeno od ožje družine. Znesek nadomestila se enkrat letno uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin in v letu 2023 znaša 162,62 evra. 

Svoboda je z naskokom največja poslanska skupina. Ali je med njimi kdo od 13 poslancev, ki trenutno prejemajo dodatek za ločeno življenje, ne vemo, ker DZ tega podatka ne razkrije.    
DZ

Poslanci od vsepovsod in vseh pripadnosti

Naprej. Več kot dve tretjini aktualnega parlamentarnega zbora, trenutno 64 poslancev in poslank, uveljavljata povračilo stroškov prevoza na delo in z dela. Do povračila je poslanec upravičen, če razdalja od naslova njegovega stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova, s katerega se dejansko vozi na delo do sedeža državnega zbora, po najkrajši varni poti, kar vključuje tudi pešpoti, znaša več kot dva kilometra. Parlamentarcu ali parlamentarki se prizna kilometrina v višini 10 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega motornega bencina za vsak polni kilometer, vendar ne manj kot 30 evrov. Druga možnost je, da državni zbor poslancu ali poslanki povrne stroške prevoza na delo in z dela v višini cene imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet.

Podatek, kdo vse uveljavlja stroške prihoda v državni zbor in odhoda domov, je dostopen in seznam ni nezanimiv. To so poslanci recimo iz Primorske, Dolenjske, Gorenjske, iz Brežic, Kamnika, Tržiča, Logatca, Šentjurja, Žalca, Velenja, Lenarta, Ptuja ... Vmes so tudi najemniki poslanskih stanovanj v Ljubljani. Ali pa sicer živeči v Ljubljani, na primer bivša novinarka Mojca Šetinc Pašek (Svoboda), SD-jev Jonas Žnidaršič, ki je kandidiral v volilnem okraju Ljubljana Vič - Rudnik. Eva Irgl (SDS), na primer, po dostopnih podatkih prebiva v Ljubljani, izvoljena je bila pa v volilnem okraju Ajdovščina ...

Robert Balen

Takšen je abecedni seznam "vozačev" v celoti: Nataša Avšič Bogovič, Anja Bah Žibert, Predrag Baković, Mirjam Bon Klanjšček (Svoboda), Franc Breznik (SDS), vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, Vida Čadonič Špelič iz iste stranke, Bojan Čebela, Zvonko Černač, Jožica Derganc, Iva Dimic, Karmen Furman, Sandra Gazinkovski, Rado Gladek, vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, Miroslav Gregorič, Tatjana Greif, Branko Grims, Alenka Helbl, Andrej Hoivik, poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth (ni pa še enega Lendavčana Jožefa Horvata), podpredsednica državnega zbora Meira Hot, Alma Intihar, Eva Irgl, Milan Jakopovič, Robert Janev, Janez Janša, Jožef Jelen, Alenka Jeraj, Mariborčan Dejan Kaloh, Franci Kepa, Andreja Kert, Soniboj Knežak, Andrej Kosi, Tomaž Lah, Miha Lamut, Tomaž Lisec, Zoran Mojškerc, Tereza Novak, Tine Novak, Gašper Ovnik, Monika Pekošak, Bojan Podkrajšek, Franc Props, Aleksander Prosen Kralj (v začetku mandata je dobil v uporabo enega od stanovanj, ki jih ima država v fondu za službeni najem), Aleksander Reberšek, Aleš Rezar, Franc Rosec, vodja poslancev Svobode Borut Sajovic, še ena podpredsednica DZ Nataša Sukič (Levica), Mojca Šetinc Pašek, Katarina Štravs, Anton Šturbej, Jože Tanko, Matej Tašner Vatovec, bivši minister Matej Tonin, Teodor Uranič, Tamara Vonta, še en bivši minister Jernej Vrtovec pa Dejan Zavec (bivšemu boksarju s Ptuja je bilo na začetku mandata v uporabo dodeljeno poslansko stanovanje), Janez Žakelj, Andreja Živic, poslanec italijanske narodne skupnosti Koprčan Felice Žiža in, kot rečeno, Jonas Žnidaršič.

Poslanske klopi SD.
DZ

Alenka Jeraj bo predavala, Urška Klakočar Zupančič promovirala

Po zakonu o poslancih sme poslanec, ko mu pristojno parlamentarno telo odobri, ob poslanski službi v največ petinskem deležu opravljati tudi zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo, da ne bi prekinil poklicne kontinuitete iz obdobja zunaj politike, stika s poklicem, h kateremu se bo verjetno vrnil po prenehanju poslanske funkcije. Nekaterim poslancem je bilo dodatno petinsko delo odobreno lani takoj na začetku mandata. Letos pa Alenki Jeraj (poslanka SDS bo do petine polnega delovnega časa opravljala pedagoško delo v društvu Fran Govekar Ig), od seje mandatno-volilne komisije DZ pred dnevi pa še Vidi Čadonič Špelič in po poročanju nekaterih medijev - zapisnik seje še ni dostopen - tudi predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič - za predstavljanje romana Gretin greh, ki ga je napisala, ko je bila še sodnica ...

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič bo lahko petinsko delala tudi neposlansko.
Robert Balen
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta