Tonin ostaja na čelu NSi: "Eni bi nas radi imeli za rezervno koalicijsko stranko, drugi za ponižen satelit"

STA
19.10.2024 13:20

Kot je dejal, je NSi njegova druga družina. A mu v stranki ni bilo nič prihranjenega, veliko bitk je tudi izgubil, storil nekaj napak, a zabeležil še več lepih trenutkov. Kongres mu je podelil še četrti mandat na čelu stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nsi

Kongres NSi je danes dosedanjemu predsedniku Mateju Toninu z 235 glasovi za podelil še en dvoletni mandat na čelu NSi. Glasovnice je oddalo 274 članov, 39 je bilo neveljavnih. Vnovična izvolitev ni presenečenje, Tonin namreč pri prizadevanjih za nov mandat tudi tokrat ni imel izzivalca.

NSi je tretja najmočnejša politična sila v DZ in resna stranka, ki natančno ve, kaj hoče, je na kongresu stranke ocenil prvak. "Krščanski demokrati nismo naprodaj niti ne na klic, zanima nas zgolj dobrobit Slovenije in njenih ljudi," je zatrdil. Članstvo je obenem pozval k enotnosti, samozavesti in odločnosti.

Tonin se je v nagovoru članstvu na volilnem kongresu, ki ga je pred odločanjem o njegovem četrtem mandatu na čelu NSi prosil za vnovično podporo, ozrl na svojo dosedanjo politično pot.

Kot je dejal, je NSi njegova druga družina. A mu v stranki ni bilo nič prihranjenega, veliko bitk je tudi izgubil, storil nekaj napak, a zabeležil še več lepih trenutkov. "Vsak predsednik potrebuje ljudi, ki stojijo za njim, vanj verjamejo in mu pomagajo," je dejal.

Tako je Tonin prepričan, da je NSi stranka, kjer delo šteje in je vztrajnost nagrajena. Že v prvih letih po osamosvojitvi se je videlo, da so ministri in župani iz vrst krščanskih demokratov sposobni delati velike premike, zadnja vlada, v kateri je sodelovala NSi, pa je živ dokaz, da znajo premikati najzahtevnejše projekte, je ocenil prvak NSi.

Zato so bili v svoji zgodovini deležni napadov z vseh strani, "levica je strašila s parolami 'ustavite desnico', desnica je na drugi strani delovala nepovezano in mestoma tudi samouničevalno". "Naši desni sopotniki so nas bili večkrat pripravljeni vreči tudi pod vlak, da so sami dosegli boljši rezultat," je izpostavil Tonin.

A kot je spomnil, je NSi presenetila in se tudi po izpadu iz parlamenta tja znova vrnila. NSi zato potrebuje enotnost, ko se nanje vršijo pritiski, samozavest, da jasno zagovarjajo krščanskodemokratske vrednote in se ne bojijo nalepk, ter odločnost za vztrajanje na začrtani poti tudi takrat, ko boli in je težko, je svoje videnje za uspeh NSi strnil njen predsednik.

Tonin je v govoru izpostavil tudi nekatere programske poudarke, o katerih bo beseda tekla tudi še v nadaljevanju kongresa. Spomnil je na gospodarski in zdravstveni program NSi, se zavzel za trše ukrepe na področju varnosti in poudaril, da bo stranka danes predstavila tudi sodoben socialni program, saj ocenjujejo, da se je socialni sistem v državi izrodil.

O uspehih NSi pa je ocenil, da so se v vseh letih obstoja naučili, da "najboljši programi avtomatsko ne prinašajo volilnih zmag". Zato je članstvo pozval k samozavesti: "Stopimo iz sence in dvignimo glavo. Ne bojmo se žalitev in napadov različnih levih aktivistov. Borimo se namreč za pravo stvar".

Ob tem je ocenil, da NSi poskušajo tako na levi kot na desni omejevati z besednimi okvirji in si jih podrediti. "Enkrat smo kolaboranti in rezervna koalicijska stranka, drugič spoštovani in zanesljivi partner na desni. ... Eni bi nas radi imeli za rezervno koalicijsko stranko, drugi za ponižen satelit."

O politični situaciji na desnem političnem polu pa je znova ocenil, da je čas za osvežitev pristopa in spomnil na pozive NSi zadnjih mesecev po nujnosti prenove desne sredine. "Pozdravljam vse nove projekte na desni sredini. Dobrodošli! Vabim vas, da energijo usmerimo v povezavo razdrobljenih sil," je komentiral pestro dogajanje zadnjih mesecev na političnem parketu. Hkrati je ocenil, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki bo "manj tvitala in bolj pomirjala" in proti kateri ne bo že od začetka večina Slovenija.

Podpredsednikov stranke in glavnega tajnika po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Skladno z danes potrjenimi spremembami in dopolnitvami statuta bo vse tri podpredsednike na predlog predsednika imenoval svet stranke. Doslej pa je veljalo, da na tak način imenujejo dva podpredsednika, tretjega pa so volili člani stranke zunaj meja Slovenije.

Še pred razglasitvijo rezultatov pa so danes v NSi sprejeli kongresno izjavo o aktualni politični situaciji v Sloveniji z geslom Mi znamo bolje, kar je bilo tudi nosilno sporočilo današnjega kongresa. V izjavi stranka poudarja, da se je država znašla v slepi ulici, predčasne volitve pa da so edini način za konec mandata po njihovi oceni neučinkovite in nesposobne vlade Roberta Goloba. "NSi ima vizijo boljše Slovenije," zatrjujejo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta