Nikar preglasno! Če to ob nedeljah počnete v Nemčiji, vas lahko doleti 10.000 evrov kazni ...

D.Ži
19.10.2024 17:31

Če sosedje ali mimoidoči prijavijo hrup, ki ga povzročate, policiji, lahko to šteje kot prekršek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Situacija z zakonom o čiščenju oken ob nedeljah in praznikih se med zveznimi deželami razlikuje.
Profimedia

Mnogi zaposleni gospodinjska opravila opravljajo ob koncu tedna, ko imajo več prostega časa. Je pa ponekod še vedno marsikaj prepovedano in celo kaznivo.

V vseh nemških zveznih deželah nedelje in državni prazniki veljajo za tihe dneve počitka. To pomeni, da so dela, ki povzročajo hrup, prepovedana. Zakon predpisuje čas, namenjen miru, med katerim se ne sme opravljati hrupnega dela.

Je pa, piše Fenix-Magazin.de, dovoljeno pranje oblačil, sesanje ali pomivanje oken od znotraj. Če pa okna čistite od zunaj, lahko motite sosede ali druge ljudi, še posebej, če uporabljate parni sesalec ali električni čistilec oken, ki povzročata hrup, tako zelo nezaželen ob nedeljah in praznikih.

Če sosedje ali mimoidoči policiji prijavijo hrup, ki ga povzročate, lahko to šteje kot prekršek. Globe za tovrstne prekrške lahko znašajo od 5000 do celo 10.000 evrov, odvisno od zvezne države. Če živite v najemniškem stanovanju, vam lahko najemodajalec izreče opozorilo, v primeru ponavljajočih se kršitev pa obstaja možnost odpovedi najemne pogodbe.

Situacija z zakonom o čiščenju oken ob nedeljah in praznikih se med zveznimi deželami razlikuje. V regijah, kot sta Bavarska in Baden-Württemberg, so smernice strožje in globe višje. Po drugi strani pa je v zveznih deželah, kot je Schleswig-Holstein, dovoljeno čiščenje oken ali vrtnarjenje, če ta dela niso komercialna. Pomembno je poudariti, da je v vseh primerih pomembno upoštevati raven hrupa, ki ga lahko povzročijo dela.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta