Težke besede močno učinkujejo. Tudi pri vremenu

Naša naloga, naloga državne meteorološke službe je, da o vremenu poročamo. Pri tem ne navajamo vrednostnih sodb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri so nam, državnim meteorologom, ploskali, češ da tako dobro še nismo pokrivali in spremljali takih dogodkov, drugi nam očitajo senzacionalizem in lov na pozornost.
Nekateri so nam, državnim meteorologom, ploskali, češ da tako dobro še nismo pokrivali in spremljali takih dogodkov, drugi nam očitajo senzacionalizem in lov na pozornost.
Bobo

Kje se začne senzacionalizem in kje je le poročanje ali debata o dogajanju okoli nas? Meja najbrž ni določena, nekateri takoj začnejo govoriti o pretiravanju, drugi imajo debelejšo kožo. Vsak dogodek lahko predstavimo precej različno, na bolj umirjen način ali pa s poudarjanjem dejstev, številk, ki naj bi bili nekaj posebnega, izjemnega. Dovolj je že, da namesto "razvil se je tornado", rečemo "razdivjal se je tornado". Pa tornado verjetno v nobenem primeru ni pohlevna sapica, ampak res divji veter.

A težke besede močno učinkujejo. V tem smislu je naše poročanje o nedvomno precej razgibanem vremenu v letošnjem poletju razburkalo tudi del javnosti. Nedvomno so letos vremenske ujme pogoste, kot niso že nekaj poletij. Nedvomno je, da so povzročile precej škode. Zanimivo bi bilo ob koncu poletja zbrati podatke o škodi in jih primerjati s preteklimi leti, kar bi vsaj deloma potrdilo ali ovrglo trditve, da je (bilo) letošnje poletje eno hujših v tem pogledu.

Smešno je poslušati, da je bila toča že nekoč in da ujme niso nekaj novega, ko pa nihče ne trdi, da v preteklosti ni bilo takih pojavov. Vprašanje pa je, če niso postali pogostejši. Pa ne samo močne nevihte, ampak tudi suše, pozebe in podobno. Naša naloga, naloga državne meteorološke službe je, da o tem poročamo. Pri tem ne navajamo vrednostnih sodb, primerjamo le izmerjene podatke in navajamo, ali so bile v preteklosti že izmerjene podobne vrednosti, za kako dolga obdobja opazovanj gre in podobno. Tu ni navijanja v smislu, ali je prišlo do izjemnih dogodkov ali ne, ampak za gola dejstva.

Gola dejstva so tudi, da beležimo segrevanje, več vročinskih valov in podobno. Tu ni senzacionalizma, to so trditve, podkrepljene z dejstvi. Nekateri so nam ploskali, češ da tako dobro še nismo pokrivali in spremljali takih dogodkov, drugi nam očitajo senzacionalizem in lov na pozornost. V bistvu nas s tem obtožujejo zagledanosti vase. Zakaj pa bi si želeli več pozornosti? Ali bi naše delo potekalo drugače? Najbrž ne. Nismo odvisni od tega, skušamo le svoje delo opravljati čim bolje.

Ujm ne bo nič manj, če nas boste bolj brali, spremljali, pa tudi več ne. Upamo samo, da vam kot državna služba koristimo in vam pomagamo pri vaših odločitvah, ki so odvisne od vremena. In kdaj tudi skušamo pojasniti vremenske pojave, da bi jih lažje razumeli. Kaj je pri tem senzacionalističnega, res ne vem. Težko je sprejeti misel, da pa morda naš način življenja le ni tisti pravi in da nam lahko precej zagreni prihodnost. Težko se odrekamo udobju, potrošništvu, težko priznavamo potrebe drugih (ne samo ljudi).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.