Tako kot je novi koronavirus v Slovenijo prišel z "zamudo", je, kot kaže, tudi z novimi različicami virusa

Andreja Kutin Lednik
24.02.2021 18:00
Doslej je bilo v Sloveniji odkritih 35 primerov variant virusa, a za potrditev suma na južnoafriško različico, ki je sprožil preplah v UKC Maribor, bo treba še počakati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V NLZOH od 1. januarja do 22. februarja pregledali 1475 vzorcev. 
Andrej Petelinkek

Tako kot je novi koronavirus v Slovenijo prišel z "zamudo", je, kot kaže, tudi z novimi različicami virusa. Doslej je bilo v Sloveniji odkritih 35 primerov, a za potrditev suma na južnoafriško različico, ki je danes sprožil preplah v UKC Maribor, bo treba še počakati. Okužil se je zdravnik, ki je bil sicer cepljen z dvema odmerkoma, po neuradnih podatkih naj bi šlo za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki naj bi se bil s potovanja po Afriki v ponedeljek vrnil na delovno mesto brez karantene.

Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor Lee Knez delo na oddelku teče dalje: "Na oddelku smo napravili natančno epidemiološko poizvedbo zaradi lokacije, kjer je bila pridobljena okužba, in posebne epidemiološke teže, ki jo to prinese s seboj. Zato smo bili pri načrtovanju ukrepov še posebno previdni."

Okuženi zdravnik na oddelku ni bil prisoten, tako da oddelek nemoteno deluje dalje, je pa delal v ambulanti. Zaradi možnosti okužbe z južnoafriškim sevom so v samoizolacijo napotili najožje sodelavce, bolnike, ki so ta dan obiskali ambulanto, pa bodo obvestili o dogodku, jim dali napotke in jih napotili na testiranje. "Vsi zaposleni so upoštevali varovalne ukrepe, ki se ne razlikujejo od običajnih," pravi Knezova. Drugih okužb na oddelku za zdaj naj ne bi zabeležili, ali gre v resnici za južnoafriški sev, pa bo znano čez nekaj dni.

35 primerov angleške različice

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), pojasnjuje, da za potrditev seva potrebujejo približno teden dni. V NLZOH in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa. Ob tem Žohar Čretnikova opozarja, da 21 okuženih pred okužbo ni bilo v tujini, torej so se okužili v Sloveniji.

Žohar Čretnikova je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnila, da so v NLZOH od 1. januarja do 22. februarja pregledali 1475 vzorcev. Angleško različico so do sedaj zaznali pri šestih vzorcih od skupno 1096. En primer so potrdili januarja pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, pet pa so jih potrdili z nacionalno strategijo sledenja v januarju in februarju - dva primera sta iz jugovzhodne regije, eden iz savinjske in dva iz podravske regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali. Več novih različic so razkrila sekvencioniranja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so potrdili angleško različico novega koronavirusa v 28 vzorcih, od tega jih je bilo 18 iz osrednjeslovenske regije.

Obsežnejše testiranje ljudi, odpadnih voda in živali

Kakšen vpliv ima oziroma bo imela pojavnost angleške različice novega koronavirusa na potek epidemije, je po njenih besedah v tem trenutku težko oceniti. Bodo pa podatke posredovali epidemiološki službi in tudi Sledilniku za covid-19, da bosta lahko pripravila modelacije. "Tudi bolj nalezljive različice lahko omejimo z doslednim upoštevanjem ukrepov," je poudarila Žohar Čretnikova in pozvala vse, ki pridejo iz tujine, naj bodo še nekaj časa pozorni na svoje zdravstveno stanje.

Glede na to, da je v tem trenutku najslabše epidemiološko stanje na Primorskem, so se odločili, da bodo sekvencirali 30 odstotkov tamkajšnjih vzorcev, pri katerih so s PCR-testi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ocenjujejo, da bodo lahko imeli z močnim mikrobiološkim sledenjem in na drugi strani sledenjem epidemiološke stroke dovolj dober vpogled v epidemiološko stanje v državi.

Poleg tega bo NLZOH skupaj z Nacionalnim inštitutom za biologijo sledil morebitnim novim različicam s pomočjo analize odpadnih voda, pri čemer je prednost tega pristopa tudi v tem, da z njim lahko odkrijejo več morebitnih novih mutacij. Odpadne vode bodo analizirali še v bolnišnični odpadni vodi in bolnišničnem okolju. Sicer pa nameravajo spremljati morebitne nove različice tudi pri živalih, kar bo opravljal Nacionalni veterinarski inštitut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta