UKC Maribor: Za gradnjo pljučnega oddelka 3,6 milijona evrov iz sklada za okrevanje po epidemiji

Andreja Kutin Lednik
23.02.2021 02:00
Pljučni oddelek na Slivniškem Pohorju letno zdravi okoli 3000 bolnikov, načrti za selitev v dolino pa obstajajo že vsaj desetletje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pljučni oddelek na Slivniškem Pohorju tarejo številne težave, najbolj pa razdalja od matične ustanove. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je naznanila podporo gradnji oddelka za pljučne bolezni v Mariboru, in sicer z vsoto 3,6 milijona evrov. Gre za prvo odobritev sredstev iz pobude React EU, namenjene okrevanju po covidu-19. Zgodba ni nova, selitev je bila v teku že pred epidemijo, a po napovedih izpred epidemije naj bi jo izvedli v prvi polovici leta 2021. Projekt so v UKC Maribor uvrstili med prioritetne in so ga, če država ne bi zagotovila sofinanciranja, nameravali izvesti z lastnimi sredstvi. Pljučni oddelek v dislocirani enoti na Pohorju je namreč zelo dotrajan. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je napovedal nadaljevanje postopkov za selitev že za ta teden.

Oddelek za pljučne bolezni na Pohorju
Sašo Bizjak

​Rošada z oddelki

Ker v kampusu UKC prostora za gradnjo novega oddelka ni, so v UKC v ta namen preselili oddelek za kožne in spolne bolezni, a bo imel odslej manj postelj, predvideno je tudi zmanjševanje števila zaposlenih, vse več dermatoloških posegov je namreč opravljenih ambulantno. Ta del projekta je že končan. "Nova dermatologija je praktično gotova z vsemi gradbenimi deli in bo selitev možna v kratkem," sporočajo iz UKC Maribor. Po novem boste oddelek našli v tretjem nadstropju stavbe, kjer je oddelek za ginekologijo. Sledi torej le še urejanje prostorov kmalu nekdanjega oddelka za kožne bolezni.

Oddelek za pljučne bolezni na Pohorju
Sašo Bizjak

"Gradbena dokumentacija za preureditev starega oddelka za kožne in spolne bolezni, kamor se bo selil oddelek za pljučne bolezni, je gotova, predmet samega razpisa glede finančnih sredstev za izvedbo gradbenih del pa je še v pravni obravnavi," odgovarjajo v bolnišnici. Prvo fazo projekta, okoli dva milijona evrov, je UKC financiral z lastnimi sredstvi.

Pljučni oddelek na Slivniškem Pohorju letno zdravi okoli 3000 bolnikov, načrti za selitev v dolino pa obstajajo že vsaj desetletje. Poleg dotrajanosti objekta in infrastrukture bo s selitvijo izboljšana tudi obravnava bolnikov, saj bodo vse preiskave odslej lažje in hitreje dostopne.

Oddelek za pljučne bolezni na Pohorju
Sašo Bizjak

​Na Pohorju ni več covid bolnikov

Oddelek za pljučne bolezni covid bolnikov sedaj nima več, je pa, kot smo pisali, kratkoročno namenjen njihovi rehabilitaciji, do selitve pa tudi obravnavi drugih pljučnih bolnikov. "Srednjeročno bo tam negovalna bolnišnica, kjer projekt teče po časovnici za pridobivanje evropskih sredstev. Vsa potrebna dokumentacija je bila z naše strani že oddana," pojasnjujejo v UKC. Projekt negovalne bolnišnice je vreden več kot 10 milijonov evrov.

Tudi prostori Klinike za ginekologijo se bodo postopoma praznili s covid bolniki, časovnica je odvisna od epidemioloških razmer. V investicijskem ciklu, povezanem s covidom, je prav tako montažni objekt ob onkologiji, ki bo sprva namenjen covid bolnikom, nato pa med gradnjo nove infekcijske klinike oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Razpis za montažno covid stavbo je že objavljen, vrednost projekta je 4,5 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta