zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SLOVENIJA

Svetniki s pobudo za razrešitev Graha Whatmougha, ta pa pooblašča Urbanijo, da ga nadomešča pred organi zavoda

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

Bizarnim situacijam na Radioteleviziji Slovenija ni videti konca. Programski svet bi moral v ponedeljek razpravljati tudi o pobudi za razrešitev generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha, a je ta v začetku tega meseca pooblastil direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanijo, da ga v času njegove odsotnosti, od 1. decembra do preklica, nadomešča pred organi zavoda, torej pred programskim svetom, nadzornim svetom in svetom delavcev. Neuradno je sicer slišati, da naj bi bil Grah Whatmough bolniško odsoten. 

Pod pobudo za razrešitev Andreja Graha Whatmougha, ki se nahaja v predlogu dnevnega reda, so se podpisali Branimir Piano (prvopodpisani), Dejan Cesar, Gregor Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander HribarRobert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel

Skupina podpisanih svetnic in svetnikov sicer predlaga, da pred začetkom obravnave predlagane točke dnevnega reda predsednik programskega sveta Peter Gregorčič vodenje seje preda svojemu namestniku Andreju Prebilu. Če bi namreč Gregorčič vodil sejo med obravnavo te točke, bi glede na preteklo delo, kot navajajo, vnovič tvegal očitke o (ne)pristranskosti in navzkrižju interesov, saj je velikokrat deloval v navezi z generalnim direktorjem. 

"Predlagatelji ugotavljamo, da se je javna RTVS znašla v krizi vodenja, saj se sooča z najdaljšo stavko zaposlenih v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve. Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zunanjih dopisništev, mobing in grožnje stavkajočim z odpuščanjem. Zato je prišlo do padca gledanosti TV Slovenija, raziskava Valicona Ogledalo Slovenije pa je pokazala še na padec ugleda oziroma zaupanja v javno RTV," v utemeljitvi predloga za razrešitev Graha Whatmougha piše skupina svetnikov. In dodaja: "Temu botruje tudi kadrovanje, ko v zadnjem času na odgovorna mesta prihajajo posamezniki s prepoznavnimi strankarskimi povezavami. Ker gre tudi za kadre, ki prej niso delali na javnem mediju in ne dosegajo profesionalnih standardov, večinoma pa ne poznajo posebnosti televizijskega dela, smo priča manjši medijski relevantnosti in slabši kakovosti programov."

Borut Živulović

Predlagatelji zato dvomijo v zakonitost, gospodarnost in uspešnost dela sedanjega vodstva oziroma generalnega direktorja javnega zavoda. Pri tem omenjajo, da se je Grah Whatmough prijavil kot organizator referendumske kampanje o noveli zakona o RTV Slovenija. "Poleg tega se je generalni direktor s svojo odločitvijo do zaključka referendumske kampanje razglasil tudi za opravilno nesposobnega za vodenje in neprimernega za zakonito zastopanje in vodenje RTVS, kar pomeni hudo kršitev njegove pogodbe o zaposlitvi," je prepričana skupina svetnikov. "S svojim ravnanjem in s podporo predsednika programskega sveta ter večine svetnikov na seji 14. 11. 2022 je generalni direktor povzročil blokado delovanja programskega sveta med 14. in 28. 11. 2022, kršil je pogodbo o zaposlitvi, ki jo ima sklenjeno s programskim svetom, saj se je za ta čas sam razglasil za poslovno nesposobnega za vodenje RTVS. Kasneje je sicer, vendar ne na programskem svetu, izjavil, da je za vodenje pooblastil svoje namestnike, tega pa ni zapisal že v svoji izjavi, s katero je bil programski svet seznanjen 14. 11. 2022. To po mnenju podpisnikov predstavlja hujšo kršitev delovnih obveznosti." Ob tem dodajajo, da zgolj zaradi ravnanja generalnega direktorja in po njegovi krivdi zamujajo s sprejetjem dokumentov (programsko-produkcijski načrt, finančni načrt in programske sheme) za leto 2023.

Poleg tega Grahu Whatmoughu očitajo, da se ne odziva na pozive k pogajanjem, s čimer naj bi kršil statut RTVS, "ker ne vodi socialnega dialoga s predstavniki reprezentativnih sindikatov, ki stavkajo". "Generalni direktor je od začetka novinarske stavke uporabljal kanale informiranja RTV Slovenija za izključno enostransko prikazovanje stavkovnega spora. Vrhunec enostranskega in nezakonitega ravnanja se je zgodil na stavkovni dan 20. junija, ko sta generalni direktor in odgovorna urednica informativnega programa prepovedala predvajanje programskih vsebin, okrnila dnevnoinformativne oddaje, javnosti pa lažno prikazala, da je okrnjen program posledica novinarske stavke. S tem sta grobo posegla v obliko in način izvedbe stavke novinarskih sindikatov, ki so sicer za 20. junij predvideli neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik," lahko preberemo v pobudi.

Opozarjajo tudi na nezakonito razrešitev direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak. "Sklep o njeni razrešitvi, ki ga je samostojno, mimo volje programskega sveta, sprejel generalni direktor, je delovno in socialno sodišče označilo za nezakonitega in ga razveljavilo. (...) Poleg tega je z nezakonito razrešitvijo generalni direktor dovolil, da je bila TV Slovenija brez direktorja s polnimi pooblastili, v tem času pa je nastala težko popravljiva škoda za TV, saj je odšlo ogromno sodelavcev, saj v razmerah, ki so nastale, niso več želeli delati, posledično pa je prišlo tudi do padca gledanosti in zaupanja v TV Slovenija."

Seja programskega sveta
Adrian Pregelj/RTVS

"Generalni direktor je s samovoljnimi potezami na položaj odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija imenoval Jadranko Rebernik, ki ni dobila podpore članov kolektiva, omogočil pa je tudi, da je kot odgovorna urednica brez posvetovanja s kolektivom in proti njegovi volji ter brez soglasja drugih urednikov za v. d. urednika MMC imenovala Igorja Pirkoviča," lahko še preberemo v pobudi za razrešitev Graha Whatmougha. Poleg tega še piše, da kot odgovorna oseba ni preprečil posegov posameznih programskih svetnikov, ki so, kot kažejo njihove izjave, vplivali na urednico informativnega programa, kar jim izrecno prepoveduje statut v 11. členu. 

Skupina svetnikov v svoji pobudi tudi poudarja, da "generalni direktor ni zagotovil izpolnjevanja programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je bil potrjen 29. 11. 2021, zato je moral programski svet večkrat sprejemati sklepe o zamikanju načrtovanih vsebin, ga spreminjati in dopolnjevati. Javnosti, notranji in zunanji, niso dostopni dokumenti, na podlagi katerih je programski svet izglasoval vsakokratne spremembe in zamike ter posege v programske sheme". Med programskimi napakami in napakami s finančnimi posledicami med drugim naštevajo ukinjanje oddaj Studio city, Globus, Moje mnenje, Politično s Tanjo Gobec in Z Mišo, "laganje gledalcem, da je RTVS neko oddajo (ob ruskem napadu na Ukrajino) pripravila v sodelovanju z BBC-jem, jo je pa le predvajala s tolmačem", spreminjanje programske sheme brez predhodne analize terminov, polnjenje praznin v sporedih s ponovitvami, katastrofalno vodenje projekta državnozborskih volitev, uvajanje novega informativnega projekta Panorama "s pretvezo, da bo tako zvišala gledanost, kar se ni zgodilo", oškodovanje hišnega proračuna zaradi slabe pogodbe z Ukumom, prekoračitev pooblastil, ko generalni direktor sam vabi goste v studio, najemanje zunanjih sodelavcev za dela, ki bi jih lahko opravili zaposleni ...

"Generalni direktor je zaradi vsega navedenega odgovoren za sedanje razmere, torej za netransparentno, negospodarno, škodljivo in pristransko motivirano upravljanje, znižanje kriterijev poročanja, zmedo in škodo v programskih shemah in za nepreglednost programske ponudbe ter ukinjanje oddaj, ki so krepile kakovosten in kritičen družbeni dialog, za škodljivo krčenje dopisništev v tujini ter omejevanje novinarske avtonomije. Navedeno povzroča tudi škodo v trženju oglasnih vsebin in posledično poslovnega rezultata RTVS v letu 2022," še piše v pobudi za razrešitev Andreja Graha Whatmougha, s katero bi skupina svetnikov generalnega direktorja najprej pozvala, da pisno ali ustno na naslednji seji programskega sveta odgovori na predlog o njegovi razrešitvi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?