Sprenevedanje v Mladiki in na Ukomu: Sporni vladni odziv o medijih ostaja objavljen, čeprav bi ga lahko umaknili

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.07.2020 12:00

Pismo vlade o slovenskih medijih kot odgovor na opozorila Sveta Evrope po več mesecih in predlogu parlamentarnih odborov, naj zunanje ministrstvo zapis umakne, ostaja objavljeno na spletni platformi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada Janeza Janše je aprila Svetu Evrope poslala odziv na prijave o pritiskih na slovenske medije, a navkljub razburjenju, pozivom k umiku in plazu kritik besedilo kot uradni vladni odziv ostaja na spletni platformi. Spomnimo, v pismu, ki je sledilo opozorilu na tvit premierja, ki je javni RTV očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč ter da so predobro plačani, so se zvrstile kritike na račun slovenskih medijev. Zapisali so, da večina njih izvira iz komunističnega režima, pa tudi, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj da niso dobili prihodkov iz oglaševanja. In medtem ko je zunanji minister Anže Logar iz vrst vladajoče SDS poslance spraševal, kaj od navedenega ne drži, so v Društvu novinarjev Slovenije ocenili, da dopis z realnostjo slovenskega medijskega trga nima nobene zveze.

MZZ: Ne želimo se vmešavati v urejanje medijskih platform

Robert Balen
Ministrstvo za zunanje zadeve
Robert Balen

Država zapis lahko predloži, umakne, spremeni ali posodobi

Da bi iz prve roke izvedeli, ali je umik v moči vlade, smo se obrnili na službo za stike z javnostjo Sveta Evrope, kjer so nam odgovorili, da v zvezi s postopkom oddaje ali umika odgovorov na tej platformi strogih pravil ni. "Torej je odvisno od oblasti države, ki je odgovorna za to, da svoj odziv v skladu s svojimi notranjimi postopki predloži, umakne, spremeni ali posodobi," so sporočili. Z drugimi besedami: vlada lahko odgovor v vsakem trenutku umakne. 
Od poslanega stališča so se distancirale koalicijske SMC, Desus in NSi, ki so ob objavi naznanile, da z vsebino niso bile predhodno seznanjene. Najglasneje so se sicer na odboru od stališča ograjevali v prvih dveh, SMC-jev Branislav Rajić je odziv označil za neodgovorno dejanje, ki po "nepotrebnem poglablja napetosti v družbi". In kaj pravijo danes? Iz SMC so nam pojasnili, da so se zavzeli za umik, a se zavedajo, da sta odbora to le predlagala, na končne odločitve pa nimajo vpliva. "Odbora sta svoje delo opravila, v SMC pa si želimo, da do vpletanja osebnih stališč v takšne vrste zapisov ne bo več prihajalo in bo vlada ohranila svojo integriteto," so poudarili in dejali, da zagovarjajo spoštovanje načela svobode medijev in svobode izražanja, nasprotujejo pa poseganju v uredniško politiko medijev. Medtem v Desusu pravijo, da z nadaljnjimi koraki k uresničenju predloga niso bili seznanjeni in tega zato ne morejo komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.