Koalicijskim poslancem ni uspelo razrešiti predsednika DZ Igorja Zorčiča, iz opozicije pozivi k predčasnim volitvam

Ž.V., A.L., STA
30.03.2021 14:45
Predsednik DZ Igor Zorčič je po uspešno prestanem glasovanju o svoji razrešitvi zadovoljen, "da je prevladal razum, da v teh časih ne gre spreminjati vodstva tako pomembne ustanove, kot je DZ". Ta je po njegovi oceni ostal suveren. A rezultata ne primerja z dogajanjem v zakonodajnih postopkih, saj vlada za svoje predloge uspešno prejema večino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na nocojšnjem tajnem glasovanju je predlog SDS, NSi in SMC podprlo 45 poslancev, za razrešitev bi jih potrebovali 46. Proti ni bil nihče, dve glasovnici sta bili neveljavni. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev so glasovanje obstruirale.

Po Zorčičevi oceni so bili poslanci pod velikim pritiskom, raznimi grožnjami, tudi s tem, da bodo sledile volitve. "Verjamem, da je bil vsak od tistih, ki je ostal v dvorani DZ, pred težko odločitvijo, a na koncu je zmagal razum. To je zelo pomembno tudi za bodočo prakso, in sicer, da DZ kot najpomembnejša demokratična institucija ostane suveren in se ne pusti diktirati od vlade," je Zorčič dejal v izjavi po glasovanju.

Ni pa želel špekulirati o tem, ali je to zadnji poskus njegove razrešitve. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je sicer že napovedal nov poskus Zorčičeve zamenjave.

Na vprašanje, zakaj se ni umaknil s položaja, ko je zapustil SMC in koalicijo, je Zorčič med drugim odgovoril s pojasnilom, da je v veliko parlamentih po svetu vodenje parlamenta zaupano osebam, ki niso vezane na mandat. Predsedniki parlamentov imajo drugačen mandat kot drugi poslanci, prav zato, da ostanejo ne le v razmerju med koalicijo in opozicijo, ampak tudi v razmerju do vlade neodvisni, je pojasnil.

Večer

To funkcijo namerava Zorčič še naprej opravljati neodvisno od tega, ali ga je del te koalicije pravkar neuspešno poskušal zamenjati. Kot je dejal, mu tudi funkcija narekuje, da mora z vsemi sodelovati kar se da intenzivno.

"To me spominja mogoče na film Terminator, ko se vrne v preteklost, da bi likvidiral nekega vodjo upora"

Strinja se, da je bil na položaj imenovan kot predstavnik druge največje koalicijske stranke, SMC, ki jo je pred kratkim zapustil. A danes po njegovih besedah nimamo kakšne nove koalicije, ki bi imela drugo največjo stranko: "Imamo staro razpadajočo koalicijo, v kateri ene stranke ni več, druga ima samo še polovico članov." Kot je ugotavljal, takšnih okoliščin še ni bilo. Spomnil je, da tudi nekateri ministri niso člani koalicijskih strank.

Ob omembah predčasnih volitev pa je spomnil na zadnjo sejo DZ, ki se je danes zaključila. Vlada bo po njegovem mnenju imela večino tudi v prihodnje, saj da je z nekaterimi poslanskimi skupinami ali poslanci sklenila pisne ali nepisane dogovore.

Zorčič je sicer skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem v petek izstopil iz poslanskih vrst SMC. Z Jurijem Lepom, ki je izstopil iz DeSUS, so ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. Kot je v izjavi povedala Sluga, so z razlogom zapustili koalicijo in ni bil namen, da bi s koalicijo podpisali kakšen sporazum.

Robert Balen

Po ocenah Sluge je možen scenarij, da se predsednik SMC Zdravko Počivalšek z ministrskega položaja vrne v DZ, kar bi pomenilo za koalicijo glas več in možnost zamenjave Zorčiča. Zorčič pa je ob tem ocenil, da bi bila to zelo nenavadna politična akcija: "To me spominja mogoče na film Terminator, ko se vrne v preteklost, da bi likvidiral nekega vodjo upora."

Sicer pa si v novi poslanski skupini po besedah Sluge želijo biti tisti, ki bi bili v vlogi povezovalnega faktorja na vse strani. Po njihovem mnenju je na dolgi rok povezovanje na sredini edina pot.

O morebitni ustanovitvi nove stranke je po Zorčičevih navedbah prezgodaj govoriti. Po njegovem mnenju morajo vsi narediti napor k združevanju, potem šele k ustanavljanju novih strank.

 

Odzivi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta