Poslanec Rajić navedel več razlogov, zakaj zapušča SMC. Izstopil tudi Zorčič, ki mu utegne slediti lokalni odbor

Žana Vertačnik
30.03.2021 10:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanec Branislav Rajić je izstopil iz stranke SMC. Dosedanjim političnim sopotnikom stranke Zdravka Počivalška je pojasnil, da se poslavlja iz več razlogov. In sicer zaradi "čedalje bolj jasnega oddaljevanja od najpomembnejših vrednot in ciljev, ki smo jih do sedaj v SMC zagovarjali; nezmožnosti odločanja o (ne)povezovanju z drugimi nesorodnimi političnimi strankami in gibanji, v katere ožji kadrovski krogi stranke na lastno pest vodijo SMC brez vsakršne vizije udejanjanja liberalnih programskih usmeritev, in brezizhodnega stanja izrazite podrejenosti SMC v trenutni vladni koaliciji, v kateri je SMC nehala biti varovalka pred zdrsom v tak način vodenja države, proti kateremu smo se kot stranka od njenega nastanka borili". 

Rajić je v stranki deloval od njenih začetkov na slovenskem političnem prizorišču, njenim akterjem pa je v današnji izstopni izjavi, ki smo jo pridobili, sporočil še: "V upanju, da boste razumeli, kako veliko razočaranje in kako visoka stopnja obupa sta se mi v zvezi s tole odločitvijo zgodili, vam, v imenu vsega, kar smo nekoč skupaj delili, želim dobro zdravje in mirno vest."

Spomnimo, Rajićeva odločitev o izstopu iz stranke sledi odločitvi prejšnjega tedna, ko se je mariborski poslanec skupaj s kolegoma Janjo Sluga in Igorjem Zorčičem poslovil od poslanske skupine SMC. S prav tako iz poslanske skupine DeSUS izstopljenim Jurijem Lepom je poslanska četverica sprožila postopke za vzpostavitev poslanske skupine nepovezanih poslancev. Kot smo izvedeli, so poslansko skupino ustanovili danes. Vodja poslancev je Sluga, njen namestnik pa Lep. Kot je v sobotnem intervjuju za Večer povedal Zorčič, združeni poslanci ne bodo več člani koalicije in bodo "temu ustrezno tudi ravnali".

Sluga je SMC zapustila že v petek, danes tudi Igor Zorčič, doslej podpredsednik te stranke in aktualni predsednik državnega zbora, o čigar usodi bodo danes odločali poslanke in poslanci. Sledilo naj bi mu še ostalih pet svetnikov SMC iz občinskega sveta občine Brežice, pa tudi večina ostalih članov lokalnega odbora. Gre sicer za enega vplivnejših lokalnih odborov SMC, s šestimi svetniki velja za najmočnejšega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.