Šolska ministrica Simona Kustec na udaru: Štrukelj grozi s stavko, Fajonova z interpelacijo. Odzval se je Janša

Dva tedna pred začetkom novega šolskega leta se ne le vremensko, temveč tudi politično ozračje vse bolj pregreva. Predsednica stranke SD Tanja Fajon je napovedala, da pripravljajo interpelacijo proti ministrici za izobraževanje Simoni Kustec. Vložili bi jo lahko v enem tednu, je še povedala po prvem popočitniškem sestanku vodij strank Koalicije ustavnega loka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica SD Tanja Fajon je napovedala interpelacijo proti ministrici za izobraževanje.
Twitter/Žana Vertačnik

Predsednica SD Tanja Fajon je napovedala, da v stranki pripravljajo interpelacijo zoper šolsko ministrico Simono Kustec. Po njenih besedah bi jo lahko vložili že v roku tedna dni. Na vprašanje, kateri so glavni očitki, je odvrnila, da "štirinajst dni pred pričetkom šole še ne vemo, kaj se bo v šolah dejansko dogajalo, in da je, kot da ministrice praktično že leto in pol ne bi bilo". "In to je bil tudi razlog, zakaj na sejo za ponedeljkov odbor za šolstvo nismo povabili ministrice, ampak pravzaprav predsednika vlade," je dejala predsednica SD. 

Premier se je kmalu odzval na twitterju. S kritiko SD in Fajonove. O ministrici pa Janez Janša pravi, da je za varno šolo naredila veliko.

To bo sicer že druga interpelacija zoper Kustečevo, letos marca je ministrica iz vrst SMC prvo že prestala. Takrat jo je obranilo 41 poslancev SDS, NSi, SMC, poslanca manjšin in en poslanec DeSUS. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslank in poslancev iz LMŠ, SD, SAB in Levice.

Medtem se, kot je povedala Fajonova, znotraj LMŠ pripravlja tudi interpelacija zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka. Po njenih besedah ima opozicija odgovornost, da izkoristi vse instrumente, ko gredo stvari narobe: "Ta trenutek se pogovarjamo o dveh interpelacijah, verjamem pa, da če bo potrebno, se ne bomo ustavili le tu."

Fajonova: Dogovarjanje za zaprtimi vrati, ne s solo akcijami skozi medije

Fajonova je po prvem popočitniškem sestanku vodij opozicijskih strank, združenih v Koalicijo ustavnega loka, sicer menila, da so opravili dober pogovor, dogovorili so nadaljnje delo in medsebojno sodelovanje. Spomnimo namreč, da je prvak LMŠ Marjan Šarec prejšnji teden na predsednike strank SD, SAB in Levice naslovil poziv, s katerim bi rad formaliziral povolilno sodelovanje opozicijskih strank. Odzivi so bili različni, nad akcijo LMŠ so bili presenečeni predvsem v SAB Alenke Bratušek.

Fajonova je povedala, da je vzdušje med predsedniki strank dobro. "Načeloma se ves čas strinjamo, prve pogovore, da bomo kot opozicija sodelovali skupaj pred in po volitvami, smo imeli že pred poletjem. V Koaliciji ustavnega loka smo že imeli programski dokument. Te tri točke (iz Šarčevega poziva op.p.) bomo še dopolnjevali, smo se pa načeloma strinjali, da bomo delali na skupnem dokumentu, ki bo podlaga za dogovor o povolilnem sodelovanju. Gremo v tej smeri, opraviti pa moramo tudi pogovore znotraj strank."

Na vprašanje, kako je Šarčev poziv vplival na odnose med njimi, je Fajonova odvrnila, da vsaka taka akcija, sprožena prej preko medijev, kot da se o njej pogovorijo za zaprtimi vrati, ni koristna in je zato verjetno vse tudi zmotila. "Vsakič se moramo potem znova dogovoriti, kako bomo sodelovali. Mislim, da nam vsakič znova tudi uspe, veliko smo uspeli narediti skupaj, tudi zdaj smo se dogovorili, da se bomo glede povolilnega sodelovanja in glede dogovarjanja štirih opozicijskih strank skušali dogovarjati bolj za zaprtimi vrati, predvsem pa ne z nekimi solo akcijami skozi medije," je še povedala. 

Preostali predsedniki strank izjav po sestanku niso dajali.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta