Socialni partnerji se po pogovoru s Šarcem vračajo k dialogu

Jelka Zupanič
08.10.2019 19:06

Nad načeto zaupanje, zaradi katerega so delodajalci in sindikati nedavno zapustili pogajalsko mizo Ekonomsko-socialnega sveta s poslovniškim pravilom, po katerem bi vlada poskrbela za dialog o predlogih zakonov, ki jih sama podpira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji petek se bo socialni dialog nadaljeval z vsemi socialnimi partnerji.
Robert Balen

Sindikati, delodajalci in vlada so po pogovoru s predsednikom vlade Marjanom Šarcem zgladili nesoglasja, zaradi katerih je nedavno prišlo do ustavitve socialnega dialoga v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Prihodnji petek se tako vračajo k socialnemu dialogu. A najprej o tem, kako bi spremenili poslovnik ESS, da se ne bi ponavljala soliranja pri vlaganju zakonov, ki jih podpira tudi vlada in romajo v državni zbor kar mimo ESS. Do takrat naj bi posebna komisija, v kateri sta po dva člana vsakega od partnerjev, ponudila primerno rešitev.

Jerkičeva: Kar nekaj vladnih zakonov je zdrknilo mimo ESS

Meh je bil prepričan, da je socialni dialog spet živ. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pa je menila, da so sindikati z dogovorom lahko zadovoljni: "Treba je bilo opraviti razpravo o vsebini socialnega dialoga in mislim, da ni popolnoma nič škodovalo, da še enkrat pretresemo, kaj obravnavamo, kako in kdaj. V zadnjem času je kar nekaj vladnih zakonov zdrknilo tudi mimo ESS in prav je, da obudimo spomin na to, kako se vodi socialni dialog."

Klampferjeva za rešitev z vnaprej znanimi pravili

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je dejala, da morajo najti "takšno rešitev, da bodo vnaprej znana pravila, kako ravnati takrat, kadar ena poslanska skupina vlaga zakon, in da tako pomembni zakoni s področja pokojninske zakonodaje, delovnopravne in zdravstvene zakonodaje ne pridejo več mimo obravnave v ESS". Dogovorili so se, da bo komisija dopolnila pravila ESS oziroma novega načina dela ESS, saj imamo v Sloveniji trenutno manjšinsko vlado, to stanje pa v pravilih ESS ni urejeno. O vsebini dopolnil še ni mogla govoriti, ker jih bo komisija šele pripravila, sledila bo razprava v ESS, takrat bodo videli, kakšna bo končna rešitev. Komisija bo zdaj pregledala pravila, ugotovila, kaj je možno, saj v skladu z ustavo poslanci lahko vlagajo zakone, in oblikovala končni predlog. A v državni zbor vlagajo veliko število zakonov. Da "ne bi pretiravali in zasipali ESS z zakonodajnimi predlogi, bo treba izhajati iz osnovnih pravil dela ESS in predlogov komisije", je menila ministrica. In dodala, da so bili na sestanku soglasno za nadaljevanje socialnega dialoga, saj je pomemben temelj socialne države in pomeni socialni mir in ekonomski razvoj Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta