Slovenija lani s 5,4-odstotno gospodarsko rastjo, presežek izvoza nad uvozom precej nižji kot leto prej

Darja Kocbek Darja Kocbek
14.02.2023 05:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V gradbeništvu je bila investicijska dejavnost kar 15-odstotna. 
Andrej Petelinšek

Bruto domači proizvod (BDP), ki je vrednost vsega, kar podjetja in državljani ustvarijo v enem letu, se je v Sloveniji v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 povečal za 5,4 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs). V prvi polovici leta je bila rast večine komponent BDP izrazitejša kot v drugi polovici leta.

K rasti BDP so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot tudi bruto investicije, medtem ko je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda negativen. Zaradi hitrejšega naraščanja uvoza v primerjavi z izvozom in slabših pogojev menjave v vseh štirih četrtletjih leta 2022 se je zunanjetrgovinski presežek v primerjavi z letom 2021 zmanjšal. Lani je bil 961 milijonov evrov, leto prej pa 3,3 milijarde evrov. V četrtem četrtletju 2022 so na Sursu zaznali nadaljnje umirjanje gospodarske aktivnosti. V primerjavi s četrtim četrtletjem 2021 se je BDP povečal za 0,2 odstotka.

Upadla tako izvoz kot uvoz

V zadnji četrtini leta sta upadla tako izvoz kot uvoz, kar je bilo pri obeh prvo zmanjšanje po četrtem četrtletju 2020. Izvoz je bil manjši za 2,5 odstotka, uvoz pa za 1,5 odstotka. Prispevek zunanjetrgovinskega presežka k rasti BDP je bil negativen za 0,9 odstotne točke. Dodana vrednost se je v zadnjem četrtletju leta 2022 v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta zvišala za 1,4 odstotka. K njeni rasti so največ prispevale dejavnost gradbeništvo ter strokovne, znanstvene, tehnične in druge poslovne dejavnosti. Najizrazitejši upad dodane vrednosti so na zavodu Surs zaznali v združenih dejavnostih rudarstvo, predelovalne dejavnosti, oskrba z elektriko in vodo. V primerjavi z istim obdobjem leta 2021 je upad znašal 6,3 odstotka. V tej dejavnosti je bilo to prvo zmanjšanje dodane vrednosti v zadnjih dveh letih.

Lanska letna rast BDP za 5,4 odstotka je skladna s pričakovanji Banke Slovenije. "Po izjemno ugodnih gibanjih v prvi polovici leta se je gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju začela umirjati, a je rast v zadnjem lanskem četrtletju pospešila. Zelo ugodna gospodarska slika se odraža tudi na trgu dela, kjer zaposlenost še narašča," so sporočili iz Banke Slovenije. Rast končne potrošnje je lani znašala 6,6 odstotka, bruto investicij pa 12,4 odstotka. Preteklo leto je v mednarodnem okolju zaznamovala velika negotovost, kljub temu sta na letni ravni tako uvoz kot izvoz ostala relativno visoka, saldo menjave pa je bil negativen in je znašal -2,1 odstotne točke.

Padanje zaupanja potrošnikov in zmanjšanje kupne moči

Na vladnem uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) poudarjajo, da se je realni BDP v zadnjem četrtletju 2022 po močnem upadu v tretjem četrtletju tekoče povečal za 0,8 odstotka. Občutno se je umirila medletna rast, ki je dosegla 0,2 odstotka. "Rast gospodarske aktivnosti v celem letu 2022 tako v veliki meri izhaja iz prve polovice leta in okrevanja po epidemiji," so sporočili iz Umarja. Investicijska dejavnost je tudi v zadnjem lanskem četrtletju s 5,9 odstotka na medletni ravni ostala razmeroma močna. To velja zlasti za gradbeništvo, kjer je bila 15-odstotna. Rast investicij v opremo in stroje pa se je pod vplivom negotovosti in zniževanja izkoriščenosti proizvodnih kapacitet do konca leta občutno umirila. Potrošnja gospodinjstev je bila v celem letu 9,1-odstotna, kar je le malo manj kot v letu 2021.

"S padanjem zaupanja potrošnikov, ki se je začelo spomladi in je bilo povezano z negotovostjo glede energetske in prehranske krize, in zmanjševanjem kupne moči zaradi naraščajoče inflacije se je trošenje gospodinjstev do konca leta umirilo. Pri tem so vladni ukrepi za omilitev posledic epidemije v pomladanskem času in draginje v jesenskem času preprečili še večji realni upad povprečnega razpoložljivega dohodka," pravi direktorica urada Umar Maja Bednaš.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?