Slovenija in Izrael trgovala z obrambno opremo tudi po začetku ofenzive na Gazo: Kaj smo uvozili, kaj izvozili?

Miha Raičevič Miha Raičevič
10.02.2024 09:40

Po začetku izraelske ofenzive na Gazo, ki je do sedaj terjala že več kot 27 tisoč žrtev med Palestinci, je Slovenija še naprej, a zelo omejeno, trgovala tudi z orožjem z Izraelom. Zdaj izvoza in uvoza ni več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za obrambo po 7. oktobru slovenskim podjetjem ni izdalo dovoljenj za izvoz obrambnih izdelkov v Izrael.
Tit Košir

Ministrstvo za obrambo je za Večer odgovorilo, koliko orožja, polizdelkov in vojaške opreme so lani v Izrael izvozila slovenska podjetja, koliko tega je bilo uvoženo v Slovenijo iz Izraela. Vrednost obrambnih proizvodov, ki jih je lani Slovenija izvozila v Izrael, znaša 653.380 evrov, kar je skoraj trikrat več kot leta 2022, ko je vrednost izvoza na obrambnem področju znašala 217.358 evrov. 

Lani je Slovenija v Izrael izvozila samo tako imenovane polizdelke in posebna jekla, ki so namenjena vojaški proizvodnji. Prodanih je bilo 105.022 kilogramov najrazličnejših specialnih jekel in polproizvodov za izdelavo orožja, 235 ulitkov in grobo obdelanih odkovkov za vojaške namene in 78 torzijskih vzmeti za vojaška vozila. 

Je pa zato Slovenija iz Izraela uvozila nekaj več obrambnih proizvodov. Leta 2022 je bilo uvoženih za skoraj 720 tisoč evrov obrambnih proizvodov, od tega trije kompleti filtrov NBC​, namenjenih za kemijsko in biološko odkrivanje in zaščito, ter tri milijone nabojev kalibra 5,56 x 45 mm. 

Lani je Slovenija uvozila za skoraj milijon evrov obrambnih proizvodov. Med njimi je bilo 100 kompletov merkov za pištolo, 2404 balistične zaščitne plošče, tri milijone nabojev kalibra 5,56 x 45 mm, dve protitankovski raketi Spike LR2 in en monitor za vojaška vozila. 

Po 7. oktobru, ko je Hamas vdrl na ozemlje Izraela in pobil več sto civilistov, okoli 200 jih je zajel za talce, v odgovor pa je izraelska vojska začela krvavo ofenzivo na Gazo, ki še vedno traja - terjala je že več kot 27 tisoč smrti med Palestinci, ranjenih pa je bilo več kot 65 tisoč ljudi -, se je uvoz izraelske vojaške opreme v Slovenijo praktično ustavil. 

Prav tako ministrstvo za obrambo lani po 7. oktobru slovenskim podjetjem ni izdalo dovoljenj za izvoz obrambnih izdelkov, izdano ni bilo tudi nobeno dovoljenje za tranzit obrambnih proizvodov prek slovenskega ozemlja, katerih končni uporabnik bi bil Izrael. "Vsa realizacija izvoza po lanskem 7. oktobru do letošnjega 31. januarja je bila izvedena na podlagi še veljavnih dovoljenj, ki so bila izdana pred omenjenim datumom, to je pred 7. oktobrom 2023," so nam odgovorili na obrambnem ministrstvu. Na podlagi že prej sklenjenih pogodb je Slovenija v Izrael od začetka vojne v Gazi izvozila za 98.905 evrov obrambnih proizvodov. 

Tudi letos je ministrstvo za obrambo enemu slovenskemu podjetju zavrnilo izdajo dovoljenja za izvoz obrambnih proizvodov v Izrael.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta