Sindikati: Finančni minister zavaja glede davčne reforme

Jelka Zupanič
04.10.2019 18:40

Za ZSSS paket davčnih sprememb ni sprejemljiv. Ministru Andreju Bertonclju očitajo, da je zavajal, ko je trdil, da so ga sprejeli na Ekonomsko-socialnem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalisti: "Zaposlene z minimalno plačo so včeraj častili z eno kavo letno."
Janko Rath

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je včeraj odločno protestirala, ker je finančni minister Andrej Bertoncelj ob vladnem sprejemu davčnih sprememb "zavajal". Sindikalna stran namreč vladnega davčnega predloga ne podpira in ga tudi niso potrdili ali sprejeli na Ekonomsko-socialnem svetu. Zakaj oziroma tudi zakaj ne?

Pojetova: "To ni razbremenitev srednjega sloja"

"Zaposlene z minimalno plačo so včeraj častili s 14 centi mesečno. Torej z eno kavo letno, natančneje z 1,68 evra. Tistim s 1500 evrov bruto plače so privoščili 126,24 evra letno, torej v istem lokalu več kot 6 kavic mesečno, če imajo 3500 evrov bruto plače, pa so dobili s to dohodnino 649 evrov na leto, torej vsak dan v mesecu eno kavico, pa še eno v prihodnjem mesecu," je svoje veliko razočaranje nad davčnimi spremembami, ki jih ponuja vlada, opisala izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje. Želeli so si namreč, predvsem pa je tudi vlada govorila in še kar govori, da bo poskrbela za višje neto plače srednjega sloja in najbolj produktivnega kadra. "To pa so tisti, ki imajo od 1000 do 3000 evrov bruto plače. In ti, ki so jih najbolj razbremenili zdaj, niso srednji sloj. Razbremenili so zlasti menedžerje in vodilne javne uslužbence oziroma visoke uradnike, torej tudi sebe in svoje prijatelje, to pa ni razvojni kader, ki ga danes v podjetjih ne morejo dobiti. Ne dobijo pa ga, ker se pri nas delo ne ceni, tudi delo inženirjev in strokovnjakov ne, in ti delavci, običajno najboljši v svoji stroki, bežijo v tujino," je dejala Pojetova.

Simič: Za kaj več ni znanja in hrabrosti

Ivan Simič, davčni svetovalec in nekdanji generalni direktor Dursa, je ocenil, da "vlada z mini davčnimi spremembami, ki niti slučajno niso mini davčna reforma, ni razbremenila stroškov dela pri delodajalcih, temveč je le zvišala neto prejemke vseh, še posebej tistih z višjimi dohodki".
Tudi Simič pričakuje, da bodo te davčne spremembe pri ljudeh sprejete pozitivno. "Za mene pa pomenijo le poskus, da se pokaže, da je nekaj narejeno tudi na davčnem področju. Vlada očitno nima dovolj znanja ali hrabrosti za večje spremembe, saj se boji reakcije državljanov, predvsem pa volivcev. Temu pritrjuje tudi dejstvo, da si ne upajo izvesti spremembe obdavčitve nepremičnin," je prepričan.
Potem ko je vlada "z mini zmanjšanjem davčnih stopenj pri dohodnini" zvišala plače zaposlenih, se je na drugi strani odločila za zvišanje obdavčitve kapitala in tudi podjetij, predvsem z uvedbo fiksnega davka.

Pohiteli bodo z izplačili dividend in s prodajami

In kaj Simič pravi o taki obdavčitvi kapitala? "Menim, da je šla vlada pri obdavčitvi kapitala v napačno smer, kar je, in to je moje osebno videnje, predvsem posledica odvisnosti od Levice. Res je, da zvišanje stopnje iz 25 odstotkov na 27,5 odstotka ne predstavlja velikega preskoka, toda že prvotna stopnja 25 odstotkov je previsoka. Zavezanci, ki imajo ali načrtujejo, da bodo imeli višje dohodke iz kapitala, se bodo prilagodili, saj lahko vplivajo na trenutek ustvarjanja teh dohodkov. Zaradi tega pričakujem, da se bodo nekateri odločili za izplačila do konca leta. V mislih imam predvsem dividende in pa prodaje kapitala, ki so posledica dejanskih prodaj in plačil. Zavezancem ne predlagam, da sedaj hitijo z nekimi prodajami, ki bodo izvedene samo zaradi spremembe davčne zakonodaje, saj jih bo lahko v bodočnosti zaradi tega bolela glava. Pri oddajanju nepremičnin v najem pa bodo spremembe prinesle tako majhno zvišanje zneska davka, da je bila ta sprememba nepotrebna," je ocenil Ivan Simič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta