SLOVENIJA

Sindikat novinarjev Slovenije pozval h glasovanju na referendumu za neodvisen javni medij

STA, M.R.
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi slabih razmer na RTV Slovenija so zaposleni izvedli tudi celodnevno opozorilno stavko.
Robert Balen

Po oceni skupščine bo novela zakona o RTVS "pomembno omejila strankarski vpliv na upravljanje javne radiotelevizije in dala več besede zaposlenim". "To je ob ustreznem financiranju in dekomercializaciji nujni predpogoj za avtonomno delo novinarjev in vseh zaposlenih na RTVS. Delavke in delavci potrebujemo od politike neodvisen, profesionalen in strokoven javni medij," so v sporočilu za javnost po skupščini navedli v sindikatu.

Skupščina je danes izrazila tudi zaskrbljenost zaradi pomanjkanja socialnega dialoga. Predsednica sindikata Alenka Potočnik je na skupščini poudarila nujna prizadevanja za sklenitev nacionalne kolektivne pogodbe za novinarje in medijsko dejavnost. "Prvi korak pa je vzpostavitev socialnega dialoga, za kar se moramo v posameznih medijskih hišah posebej truditi. To je nesprejemljivo, saj imamo konec koncev skupen cilj, to pa je zagotavljati nepristransko obveščenost javnosti, kar je osnovno poslanstvo novinarjev in medijev," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Skupščina je do konca mandata junija 2023 izvolila tudi novo podpredsednico sindikata, dolgoletno novinarko na MMC Ano Svenšek, ki bo tako okrepila ekipo. Ta še posebej razume položaj spletnih novinarjev in specifike njihovega dela, z izkušnjami sindikalnih aktivnosti na RTVS pa bo lahko pomagala tudi kolegom drugih medijskih hiš, je povedala.

V Sindikatu novinarjev Slovenije so ob današnji skupščini napovedali nadaljnje zavzemanje za delavske pravice, verodostojno in avtonomno novinarstvo ter socialni dialog.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?