SDS za posvetovalni referendum o priznanju Palestine: "Vlada daje napačen signal in nagrado Hamasu"

STA, A.L., L.M.
03.06.2024 12:10

Najmočnejša opozicijska stranka SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. To pomeni, da poslanci o priznanju jutri še ne bodo mogli odločati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SDS so vložili pobudo za posvetovalni referendum o priznanju Palestine.
Andrej Petelinšek

V največji opozicijski stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše so pobudo za posvetovalni referendum o priznanju Palestine vložili, ker so prepričani, da vlada pod vodstvom premierja Roberta Goloba s predlogom sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine daje "napačen signal" ter predstavlja "nagrado" terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael oktobra lani. Pobudo za referendum je podpisalo 24 poslancev SDS, manjkajo pa podpisi Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha, ki februarja niso podpisali izjave zvestobe Janševi stranki.

SDS: Če bi Slovenija priznala Palestino, bi opravičila dejanja Hamasa

"Sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli zadnje volitve. Državo namreč vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno," pojasnjujejo v SDS. Ob tem dodajajo, da je rešitev dveh držav blokirala palestinska stran: "Če bi Republika Slovenija v tem trenutku priznala Palestino, bi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa. Palestina mora izvoliti novo demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih, če bo izpolnjen določen pogoj – priznanje izraelske države. Sedaj imajo namreč napisano, da je potrebno državo Izrael uničiti." V SDS ob tem dodajajo, da je Izrael edina država izven Evrope, ki je po poplavah avgusta lani vojaško pomagala Sloveniji, ter da bi priznanje neodvisne palestinske države škodovalo interesom naše države.

Robert Balen

"Republika Slovenija je članica Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog naših zaveznikov iz zveze NATO in Evropske unije. Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa neuvrščenih, bodisi Karibov bodisi arabskih držav. S takšnim dejanjem se dela Republiki Sloveniji dolgoročna škoda. Edini, ki bo pozdravil to dejanje, bo teroristična organizacija Hamas," poudarjajo v SDS. Ob tem dodajajo, da imajo volivci vso pravico odločati o tako pomembnem zunanjepolitičnem vprašanju, ki bo imelo dolgoročne posledice za Slovenijo: "Gre tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti, o katerem bi morala Republika Slovenija doseči soglasje s svojimi zavezniki iz zveze NATO in Evropske unije.

Fajon: Gre za zavlačevanje in nagajanje, morija pa se nadaljuje

Da bi SDS s predlogom za posvetovalni referendum o priznanju Palestine lahko uspela, sicer ne gre pričakovati, je pa največji opozicijski stranki s to potezo uspelo preložiti glasovanje o priznanju Palestine, o katerem bi poslanci morali odločati na torkovi izredni seji. Možnost, da bodo tisti, ki se ne strinjajo s sklepom vlade o priznanju Palestine, lahko vložili pobudo za posvetovalni referendum, je že prejšnji teden omenila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Glasovanje v parlamentu se v tem primeru preloži za 30 dni, rezultat pa bo na koncu isti, je v četrtek dejala predsednica parlamenta. V skladu s poslovnikom se predlog za posvetovalni referendum uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa je seja predvidena še 8. julija.

Medtem je pristojni odbor DZ za zunanjo politiko podprl predlog vlade za priznanje Palestine. Za sklep je glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS. A kot rečeno, poteza SDS bo za vsaj 30 dni odložila odločanje na izredni seji državnega zbora. Poslanci naj bi v torek sicer opravili razpravo o sklepu vlade, ne bodo pa glasovali o njem.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je potezo SDS označila za zavlačevanje in nagajanje.
Robert Balen

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je najnovejšo potezo SDS danes označila za "zavlačevanje in nagajanje", ob tem pa je spet opozorila, da se v Gazi in tudi na Zahodnem bregu nadaljuje morija in izstradanje palestinskega prebivalstva. Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Predsednik vlade Robert Golob je ob tem poudaril, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. Poslanci koalicijskega trojčka Svoboda, SD in Levica, ki so predlagatelji jutrišnje izredne seje državnega zbora, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav. V opozicijskih SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo koalicije pred evropskimi volitvami. V SDS so napovedali, da bodo glasovali proti, v NSi pa predloga o priznanju Palestine ne bodo podprli, a mu tudi ne bodo nasprotovali. Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je v državnem zboru potrebna navadna večina poslancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta