zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Ryanair, Wizzair in EasyJet bi leteli iz Slovenije, a ...

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
21.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevozniki, ki bi leteli iz Slovenije, izpostavljajo cene letaliških pristojbin, ki jih plačujejo podjetju Fraport Slovenija kot upravljavcu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.  
Fraport Slovenija

Slovenija je v očeh letalskih prevoznikov Ryanair, Wizzair in EasyJet trg s potencialom za izboljšanje letalske povezljivosti, sporočajo z ministrstva za infrastrukturo v odgovorih na naše vprašanje, ali so bili nedavno res v svežih pogovorih z letalskimi prevozniki, ki bi želeli vzpostaviti ali okrepiti letalske povezave s Slovenijo. Obstaja pa en zadržek, in sicer višina letaliških pristojbin na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika.

Da so dobre letalske povezave v Slovenijo in iz nje nujno potrebne za razvoj in podporo našemu gospodarstvu in tudi za razvoj našega turizma, ki je pomembna gospodarska panoga in dosega vedno boljše rezultate, poudarjajo pri ministrstvu za infrastrukturo, kjer urejajo področje letalstva in skrbijo za povezanost Slovenije s svetom. "Te je treba urejati in zagotavljati tako za državljane Republike Slovenije, ki želijo potovati zasebno ali pa potujejo v poslovne namene, kot za tujce," poudarjajo.

Prevozniki pričakujejo subvencioniranje oziroma spodbude za promocijo destinacij

Dodajajo, da so bili sestanki z družbami Ryanair, Wizzair in EasyJet v preteklih mesecih na temo izboljšanja letalske povezljivosti Slovenije s svetom organizirani na pobudo prevoznikov, na njih pa so sodelovali poleg predstavnikov ministrstva za infrastrukturo (MZI) tudi predstavniki nekdanjega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), danes ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). "Vsi prisotni so problematizirali trenutno letalsko povezljivost Slovenije in razpravljali o možnostih za izboljšanje," priznavajo pri MZI in dodajajo, da je Slovenija po mnenju navedenih nizkocenovnih letalskih prevoznikov potencialni trg za izboljšanje letalske povezljivosti.

"Glede na višanje stroškov poslovanja so vsi trije prevozniki izpostavili cene letaliških pristojbin, ki jih plačujejo podjetju Fraport Slovenija kot upravljavcu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Obenem nizkocenovni prevozniki pričakujejo subvencioniranje oziroma spodbude za promocijo destinacij," še sporočajo v odgovoru z MZI in dodajajo, da za opravljanje mednarodnih zračnih prevozov znotraj EU ni treba skleniti nobenega dogovora. Letalski prevozniki se o novih povezavah znotraj EU odločajo na podlagi svojih analiz trga in potenciala, upoštevaje svojo floto, in takšne povezave vzpostavijo neposredno z upravljavcem letališča.

Za odgovore k pomisleku o višini pristojbin smo povprašali tudi Fraport Slovenija, kjer poudarjajo, da si za povečanje števila potnikov prizadevajo tudi s posebnimi spodbudami za nove linije in nove lete na obstoječih destinacijah v obliki znižanih cen svojih storitev. "Program spodbud je za prevoznike stimulativen tudi pri obnavljanju povezav, sezonskem letenju in vzpostavljanju baze. Na ta način so letalske družbe v prvem letu od uvedbe nove destinacije deležne izdatnih, tudi do 90-odstotnih popustov na nekatere naše storitve," še sporočajo in dodajajo, da je dolgoletna shema spodbud, ki je pregledna in nediskriminatorna, med letalskimi prevozniki na ljubljanskem letališču dobro sprejeta. Ta shema po njihovem mnenju prispeva k zmanjševanju poslovnih tveganj prevoznikov, ki jih pa ne more popolnoma odpraviti. Ključno pri odločanju o vzpostavitvi letalskih povezav je namreč povpraševanje po letalskem prevozu in ostali operativni stroški letalskih prevoznikov, še dodajajo v družbi Fraport Slovenija.

Razpis za subvencije bo objavljen marca

Kot je znano, je glede na izkazan interes letalskih prevoznikov kot tudi zaradi trenutnega stanja povezljivosti v Sloveniji MZI v sodelovanju z MGRT pripravilo zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Veljati je začel 8. februarja, določa pa postopke za dodelitev državnih vzpodbud, ki bodo subvencionirale vzpostavitev novih letalskih prog v skladu s smernicami EU, zakon pa bo tudi osnova za javni razpis, ki ga lahko pričakujemo predvidoma v marcu. Da bo ta objavljen tako v Uradnem listu Republike Slovenije kot v Uradnem listu Evropske unije in na portalu javnih naročil, nanj pa da se bodo lahko prijavili vsi letalski prevozniki, ki bodo izpolnjevali pogoje, določene v zakonu, še dodajajo na MZI, kjer bodo v sodelovanju z MGRT izdelali tudi analize podatkov. Ti bodo pokazali, kakšna je bila povezljivost v obdobju pred epidemijo in kakšna je trenutno, po epidemiji.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?