Nakup letalske vozovnice: Že izbira druge valute lahko bistveno spremeni ceno

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
21.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skyscanner, Kiwi, Momondo, Kayak, Google Flights in tudi Booking.com so le nekatere od možnosti za nakup vozovnic po spletu. Nikar pa ne pozabite tudi na spletne strani prevoznikov.
Profimedia

Da tudi dojenček potrebuje letalsko vozovnico, čeprav bo med letom sedel v naročju staršev, je le ena od pomembnih informacij za kupce letalskih vozovnic. Kot tudi ta, da povezane vozovnice zagotavljajo veliko več varnosti kot nepovezane, predvsem ob zamudah, a za to je najprej treba poznati razliko med enimi in drugimi. Morda najbolj presenetljivo pa je, da lahko v nekaterih primerih že zgolj sprememba valute na spletni strani bistveno vpliva na ceno, je v spletnem predavanju razkrila Katja Kenda, ki preko spletnega portala Z letalom na poti pomaga uporabnikom pri iskanju najugodnejših letalskih povezav.

Bo najcenejše pri nakupu tudi na koncu najcenejše?

Da ne išče najcenejših letalskih vozovnic, poudarja Kenda, pač pa najbolj optimalno letalsko vozovnico, ki ni nujno najugodnejša, ponuja pa dovolj varnosti. Kar je pomembno predvsem ob zapletih na poti, kot so zamude in odpovedi. "Lahko najdem letalsko vozovnico z nizkocenovno družbo, ki bi na primer za pot od Ljubljane do Toronta s prestopanjem v Londonu stala 250 evrov, ampak, ali bo to res najcenejša vozovnica, se bo pokazalo šele na poti, če noben let ne bo odpovedan, če pridem pravočasno do Londona ...," razlaga poznavalka nakupa letalskih vozovnic.

Tudi zato je dobro vedeti, pri katerih letalskih družbah so zapleti najverjetnejši, a za začetek je ključno poznati prave (spletne) naslove, ki bodo letalsko povezavo sploh lahko ponudili. "Sama za iskanje vozovnic najpogosteje uporabljam portale Skyscanner, Kiwi, Momondo, Kayak, Google Flights in tudi Booking.com, je pa vsak morda priporočljiv za določeno fazo nakupa," pravi Katja Kenda. Doda, da je Skyscanner dober za končno iskanje, za začetek pa Kiwi, ki je odličen, ker omogoča iskanje z več letališč naenkrat. Momondo je po njenem nato, ko so vozovnice že izbrane, dober za preverjanje, ali gre res za najboljšo varianto poti, prav na Momondu pa pokaže tudi, kako lahko že sprememba valute bistveno, za nekaj sto evrov, zniža cene predvsem dražjih vozovnic.

Različne so tudi starostne meje, pri katerih letalski prevozniki razmejujejo otroke od odraslih (po navadi je to 12 ali 14 let), domala vselej pa velja, da je dojenček do drugega leta starosti. A tudi zanj, čeprav bo sedel v naročju staršev, je treba kupiti vozovnico, sicer ne bo smel na letalo. Koristen je tudi napotek, da velja imena in priimke vpisovati brez šumnikov, kajti čeprav se lahko zgodi, da jih bo sistem sprejel, je večja verjetnost, da ne bo tako, ime na vozovnici pa se tako ne bo ujemalo s tistim v osebnem dokumentu.

Izogibajte se posrednikom

Ključno v nakupnem procesu je vedeti, ali gre za povezano ali nepovezano letalsko vozovnico, kar je aktualno v primeru prestopanj; če letalsko vozovnico s prestopi kupite z eno transakcijo, gre za povezano letalsko vozovnico, če je transakcij več, je vozovnica nepovezana. "Nepovezane so najpogosteje vozovnice pri nizkocenovnikih, ko ob enkratnem nakupu tudi ni mogoče kupiti vozovnic za vse segmente leta," pravi Katja Kenda in doda, da so nepovezane letalske vozovnice najpogostejše tudi pri nakupu preko posrednikov, kot so spletne strani GoToGate, MyTrip, Expedia, eDreams, Opodo ... Malce raziskovanja po spletu razkrije, da se za mnogimi od teh imen skriva le nekaj pravih podjetij, ki obvladujejo več portalov, forumi pa so polni predvsem nezadovoljstva nad poprodajno storitvijo in odzivnostjo teh podjetij, če gre kaj narobe. Nakupni proces je sicer izjemno enostaven in uporabniku prijazen. "Do korone to še ni bil tak problem, po epidemiji pa so prevozniki začeli optimizirati lete, več vozovnic dajo v prodajo, kot je prostih sedežev, prihaja do združevanja letov in zato so takšni nakupi tvegani," pravi Katja Kenda, zato svetuje nakupe vozovnic preko spletnih strani letalskih prevoznikov.

Premislek pri nakupu paketnih ponudb

Na teh straneh so tudi zelo podrobne in natančne informacije, kaj vse vozovnica vključuje, predvsem glede količine in obsega prtljage, tudi koliko bi v tem primeru stala sprememba ali potnikova odpoved potovanja. Pozorni morate biti, tako Kenda, tudi na dolžino postankov, sploh zaradi oddane prtljage, ki predvsem v ZDA potrebuje dlje časa od enega do drugega leta, zato naj bo postanek dolg vsaj dve uri. "Amerika tudi ne pozna tranzita, kar pomeni, da je za prestop treba izpolnjevati pogoje za vstop v državo, kar je postalo še posebno aktualno med pandemijo. Če ste leteli na primer v Mehiko čez ZDA in je pogoj za vstop v ZDA bilo cepljenje, ste morali biti cepljeni, četudi v Mehiki to ni bil pogoj," opozarja strokovnjakinja.

Izpostavi še previdnost, ki velja pri odločitvi za nakupe določenih paketov, nekakšnih nadgradenj vozovnic, predvsem pri nizkocenovnikih za navidez majhne zneske (ki pa jih je treba pomnožiti s številom potnikov in s povratno potjo), pogosto je bolje doplačati le za tisto, kar nujno potrebujemo. Tudi riziko odpovedi potovanja je mogoče zavarovati kasneje, po nakupu vozovnice, in sicer pri Triglavu ali Corisu. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?