Rusko zunanje ministrstvo kritično do potez slovenske vlade, napovedalo tudi možnost povračilnih ukrepov

STA, A.L.
07.04.2022 17:47

Odločitev slovenske vlade, da zmanjša število osebja na ruskem veleposlaništvu, je zelo neodgovorna in neprijazna, so v sredo sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Živulović

Te poteze odražajo protirusko stališče, ki ga zagovarja trenutna slovenska vlada, in ki občasno prekorači mejo v smeri rusofobije, so dodali.

"Jasno je, da so te poteze oblikovane tako, da sistematično uničujejo rusko-slovenske odnose, ki letos praznujejo 30 let," piše na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

"Odgovornost za nepopravljive posledice protiruske histerije bo v celoti nosila trenutna vlada Slovenije, ki s poskusi ugoditve tujim mentorjem in na škodo slovenski nacionalnih interesov dobesedno uničuje stoletja prijateljskih odnosov med našimi ljudmi," so poudarili.

Poleg zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Ljubljani so bili na ruskem ministrstvu kritični tudi do ukinitve delovanja ruskega znanstveno-kulturnega centra v Ljubljani.

Zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika

Ob tem so napovedali možnost političnih in diplomatskih povračilnih ukrepov, med drugim zmanjšanje števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. Od Ljubljane še zahtevajo, da se podredi mednarodnim obvezam ter zagotovi varnost in pogoje za normalno delovanje ruskega veleposlaništva v Sloveniji.

Zunanje ministrstvo je v torek na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. Veleposlanika so obenem obvestili, da Slovenija v skladu z 11. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu na raven slovenske misije v Moskvi. To pomeni s sedanjih 41 na osem.

Ukrep je bil po navedbah MZZ usklajen znotraj EU. Za zmanjšanje ruskega diplomatskega osebja v zadnjem času pa so se že odločile številne druge članice unije, med njimi Nemčija, Francija in Italija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta